avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concedierea
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concedierea

Buna ziua,
Daca trebuie sa ma intorc la munca din concediu crestere copil si postul meu s-a desfintat cat o sa ma mai tina la munca ?Ma mai tin in preaviz sau mai mult?Trebuie sa ma intorc cand copilul face 1 an si 11 luni sau cand face copilul 2 ani chiar daca asta ar insemna sa stau o luna fara plata?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: maiastefa , utilizator 18:50, 26 Noiembrie 2015
1. Daca tatal copilului indeplineste conditiile de acordare a indemnizatiei pentru CCC, atunci va trebui sa reveniti la munca in ziua urmatoare celei in care copilul a implinit varsta de 1 an si 11 luni.

Daca tatal copilului nu indeplineste conditiile de acordare a indemnizatiei pentru CCC, atunci va trebui sa reveniti la munca in ziua urmatoare celei in care copilul a implinit varsta de 2 ani.

2. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

3. Asadar, persoana aflata in CC are dreptul sa revina la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

In cazul in care s-a desfiintat locul dvs de munca, angajatorul va trebui, mai intai, sa va ofere un alt loc de munca echivalent.

4. La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.

5. Potrivit art. 25 alin. 3 din OUG 111/2010, angajatorul are interdictia de a nu va concedia pe o durata cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC.

Interpretarea textului de lege este in sensul ca de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.

Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau CCM sa stabileasca o perioada mai mica.

Asadar, textul de lege nu prevede o durata fixa pentru interzicerea concedierii .

Dupa aceasta perioada, angajatorul poate decide concediere persoanei respective.

6. Persoanele concediate in temeiul art. 65 C.mun. - concediere pentru desfintarea postului - beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.

Neacordarea preavizului cu durata minima prevazuta de art. 75 alin. (1) din Codul muncii, atrage nulitatea absoluta a masurii de concediere si a deciziei de concediere, potrivit Deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 8 din 8 decembrie 2014 (Completul competent sa judece recursul in interesul legii), publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 138 din 24 februarie 2015.
va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatii angajator pentru mamele reintoarse la munca janetjanet janetjanet Buna ziua,va rog sa imi acordati un sfat in ceea ce priveste urmatoarea problema:In noiembrie 2011 am fost concediata pe motiv de restructurarea postului ... (vezi toată discuția)
Revenirea din concediul pentru cresterea copilului camelia234 camelia234 buna seara .spuneti mi va rog,, dupa concediu crestere copil sunt obligata sa ma intorc la acelas loc de munca pentru a nu mi pierde vechimea in munca?si daca ... (vezi toată discuția)
Vor sa ma dea in somaj adi83 adi83 in martie2010 am intrat cu primul copil in concediu ingrijire copil,in dec 2011 cu al doilea.peste cateva zile ar fi trebuit sa incep serviciul,dar mau anuntat ... (vezi toată discuția)