avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1236 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Chirie pe spatiul comun fara intentie sau contract de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Chirie pe spatiul comun fara intentie sau contract de inchiriere

Impreuna cu cativa vecini folosesc o uscatorie de la mansarda scarii pe care locuim atat in scopul pentru care a fost proiectat dar si pentru depozitarea unor materiale de volum mic. Deoarece cheia se afla in pastrare la mine iar alti vecini, cu exceptia celor doi, nu au solicitat-o, asociatia imi aplica pe lista de intretinere o chirie lunara in cuantum de 500 lei. Acest lucru se intampla deoarece am refuzat (verbal) sa le predau spatiul in scopul folosirii lui pentru sedintele de comitet executiv, privand astfel proprietarii de acea uscatorie. De asemenea, acestia (reprezentantii asociatiei) motiveaza, verbal, prin declaratia mincinoasa a unui vecin (neafectat direct) ca as fi refuzat sa-i pun la dispozitie cheia.
In acest caz, poate fi vorba de "ocupare abuziva"?, este justificata chiria?. Mentionez ca am solicitat in scris explicatii cu privire la provenienta sumei pentru "chirie", dar nu am primit. Am transmis asociatiei o notificare prin intermediul unui executor judecatoresc, precum si o sesizare scrisa la Primaria de sector si intentionez sa dau in judecata pe semnatarii listelor de intretinere.
P.S. asociatia nu m-a notificat niciodata in scris cu privire la acest aspect.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:21, 17 Decembrie 2013
panimayou a scris:

Impreuna cu cativa vecini folosesc o uscatorie de la mansarda scarii pe care locuim atat in scopul pentru care a fost proiectat dar si pentru depozitarea unor materiale de volum mic. Deoarece cheia se afla in pastrare la mine iar alti vecini, cu exceptia celor doi, nu au solicitat-o, asociatia imi aplica pe lista de intretinere o chirie lunara in cuantum de 500 lei. [...}
In acest caz, poate fi vorba de "ocupare abuziva"?, este justificata chiria?.

NU, suma pretinsa drept chirie este abuziv aplicata si nejustificata.
Pentru a putea fi pretinsa legal, era nevoie de un contract de locatiune care trebuie sa respecte anumite conditii.
Prin urmare, neavand asa ceva, suma pretinsa drept chirie este una abuziva si ilegala.
Nu le datorati nimic!

Iar ocuparea nu este una abuziva, intrucat vorbim de un spatiu proprietate comuna, detinut in devalmasie, adica la gramada. Asadar nu putem vorbi de "ocupare abuziva", din moment ce sunteti proprietar.

Cat despre discutia privind eliberarea unei chitante sau nu, raspunsul este DA, trebuie eliberata chitanta separata, cu mentiunea a ce anume reprezinta suma platita.
Chitanta este un document justificativ, si este obligatorie eliberarea ei, intrucat este o cu totul alta suma decat cheltuielile de intretinere a unui condominiu.

Nu este cazul de fata, intrucat nu exista un contract de inchiriere intre parti.

In concluzie, notificati-l pe administratorul de bloc, printr-o scrisoare recomandata cu confirmare de primire, si apoi, reclamati-l la primaria de sector.
Va fi amendat, cu siguranta.
In cazul asociatiilor de proprietari lista de plata tine loc de factura si i se elibereaza platitorului doar chitanta, cu exceptia situatiei cand platitorul solicita si factura.
Daca realizati o lucrare de renovare a apartamentului cu o firma, aceasta intocmeste o factura in care scrie de exemplu:
- Ciment 20 Kg x 5 lei/Kg... 100 lei
- Var lavabil 25 Kg x 8 lei/Kg .... 200 lei
- Amorsa .............................40 lei
- Consumabile ..................... 30 lei
- Transport ..........................50 lei
- Manopera .........................300 lei
........................
Total ....................................2300 lei
Pentru incasarea sumei de 2300 lei se elibereaza o chitanta si nu chitante separate pentru fiecare reper facturat.
Asa se procedeaza si la asociatie, unde lista de plata este "factura" si pe aceasta lista (factura) sunt inregistrate sumele pe categorii. Iar chitanta prin care se incaseaza ceea ce scrie pe lista de plata (factura) este una singura si nu atatea chitante cate coloane contine lista de plata. Exceptie face doar fondul de rulment deoarece acesta se returneaza in conditiile legii si pentru ca asa prevede HG 1588/2007:
Art. 24.(2) Fondul de rulment se constituie prin plata anticipată a cotei ce revine fiecărui proprietar, potrivit hotărârii adunării generale a asociaţiei de proprietari, iar reîntregirea fondului de rulment se face lunar, prin plata sumelor afişate pe lista de plată. Pentru încasarea fondului de rulment, casierul asociaţiei de proprietari eliberează chitanţă personalizată separată.

Daca legiutorul ar fi vrut ca asociatiile sa elibereze chitante separat si pentru alte incasari, ar fi prevazut aceasta, asa cum a precizat pentru fondul de rulment.
Dar poate nu am citit cu atentie legislatia si ne indicati dumneavoastra unde, in ce articol de lege sau in ce norme se prevede ca asociatiile au obligatia eliberarii de chitante separate pentru alte inacsari in afara de fondul de rulment, asa cum am aratat eu.
@Quartila

Ocuparea impreuna cu alti doi proprietari si folosirea numai de catre acestia a acelui spatiu este abuziva. Ca sa nu fie abuziva ar fi insemnat ca fiecare proprietar din acea scara sa aiba o cheie si sa poata folosi acea incapere in orice mod doreste (in intelegere cu restul proprietarilor, fireste) si oricand, or aici nu este cazul.
Da, chiria se percepe pe un contract de inchiriere, numai ca trebuie sa existe vointa si din partea celor care ocupa abuziv, exclusiv, acel spaatiu, iar daca nu exista aceasta vointa se ajunge la reactie la fel de abuziva din partea asociatiei.

In afara de fondul de rulment nu se dau chitante separate pentru niciuna din categoriile de sume puse pe liste.

Intr-un condominiu proprietatea comuna nu se stapaneste in devalmasie, ci este proportionala pe cota-parte indiviza si are un caracter fortat si perpetuu, asta insemnand ca fiecare are numai o cota-parte din acea proprietate si o poate folosi numai tinand cont si de ceilalti coproprietari.
Este foarte clar, cum si din denumire reiese, ca fiind spatiu comun acesta este proprietatea tuturor proprietarilor de pe scara noastra. Asadar, convoc sedinta cu proprietarii de pe scara si dezbatem modul de folosire al acestui spatiu si eventual numim un responsabil. Intradevar, conform prevederilor art. 17, (1) lit. d din HG 1588/ 2007 "Comitetu Executiv reglementează folosirea, întreţinerea, repararea, înlocuirea şi modificarea părţilor proprietăţii comune, inclusiv cu privire la consumurile aferente proprietăţii comune, în conformitate cu actele normative în vigoare;", dar asta nu inseamna ca acesta poate priva de folosire proprietarii. Este proprietatea acestora. E ca si cum ar veni onor comitetul si ar spune sa nu mai folosim liftul sau scarile.

@elga50

Cum poate fi considerata folosire in exclusivitate si abuziva daca ceilalti proprietari nu solicita cheia.
Mai mult decat atat, nu a venit nimeni sa propuna sa incheiem un contract de inchiriere, insa conducerea asociatiei ne-a cerut cheia pentru a folosi spatiul exclusiv pentru sedintele comitetului executiv.
Pai nu cumva ar fi fost un abuz din partea lor sa ne priveze pe noi proprietarii de spatiul din proprietatea noastra?
Mentionez ca blocul are 7 scari si comitetul este format din membri de pe fiecare scara.
Pe de alta parte cum sa existe 40 de chei, cum poti fi sigur ca ceea ce pui acolo astazi mai exista si maine?????
Ultima modificare: Luni, 16 Decembrie 2013
Adriantot, moderator
Deci va temeti de hoti dintre dv. :)
Pai daca e la comun, suportati si asemenea necazuri.
Tocmai faptul ca cineva trebuie sa vina sa va ceara cheia este un drept exclusiv pe care vi l-ati luat fara a cere parerea coproprietarilor....sau poate vi s-a dat acest drept si, in acest caz, ramane de discutat problema cu sediul pentru asociatie, dar si chestia cu contractul de inchiriere in care puteti prevedea diferite situatii, plata sau nu, folosirea in exclusivitate sau nu, monitorizarea persoanelor care folosesc acest spatiu etc.

Mie mi se pare mult mai simplu si mai onest si mai sigur pentru evitarea unor incidente viitoare sa incheiati un contract de inchiriere pur si simplu cu plata lunara a unei chirii, fie de unul singur, fie mai multi proprietari.

Dv. NU, la scarile celelalte NU, ca si acolo o fi aceeasi problema. Si atunci unde sa se faca sediul asociatiei? In strada?
E de discutat in asociatie, de negociat. Probabil ca si la celalte scari s-a pus chirie pe spatiul respectiv, daca el e folosit in exclusivitate de unul sau mai multi proprietari. Este asa sau nu?

Sau puteti pretinde o chirie mai mica decat la scarile celelalte in schimbul permiterii tinerii sedintelor de comitet la dv. in uscatorie cu spatiu amenajat intr-un coltisor de incapere...

Alte discuții în legătură

Spatiu uscatorie o_l o_l am incercat sa scriu un mesaj si vad ca nu mi-a reusit scuze voiam sa spun ca de putin timp sediul asociatiei s-a mutat intr-o uscatorie de la o scara ce ... (vezi toată discuția)
Chirie pentru folosirea uscatoriei luciano39ok2007 luciano39ok2007 locuiesc intr-un apartament la bloc la ultimul etaj ,deasupra apartamentului meu este un uscator,de 20 de ani am folosit acest uscator ca magazie ,neavand un ... (vezi toată discuția)
Spatiile comune radulescuecaterina radulescuecaterina Buna ziua, Sunt presedintele unei asociatii de proprietari si doresc sa stiu daca spatiile comune, in speta spalatoria si uscatoria(nu au foat folosite in ... (vezi toată discuția)