avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Aplicarea Legii 88/2011
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Aplicarea Legii 88/2011

Buna ziua.
doresc o informatie, daca ma puteti ajuta.

Legea 88/2011 este valabila la stabilirea suprainpozitarii cladirilor inchiriate?
Cei de la administratia finantelor spun ca nu se aplica prevederea de la articolul II care stipuleaza limitarea efectului OUG 59/22010.
Ei vor sa supraimpoziteze cladirile cu alta destinatie decat locuinta si inchiriate unor societati comerciale si acum in 2013.
Care este adevarul?
Cel mai recent răspuns: dodoambra , utilizator 23:35, 7 Ianuarie 2014
Mesajul dvs nu este sters ci doar mutat in alt forum.
1.Va rog sa nu va suparati dar pe acest site, conform regulamentului :
"Consultantii care participa la discutii in forum o fac voluntar, fara a fi motivati in vreun fel de Avocatnet.ro. De aceea, trebuie sa intelegeti ca nimeni nu este obligat sa raspunda intrebarii dumneavoastra si, cu atat mai mult, nu va putem garanta un raspuns complet, corect si de actualitate. Trebuie sa discerneti singur in ce masura raspunsurile primite va pot ajuta in cazul supus dezbaterii."
www.avocatnet.ro/content/tag...

2.Nu administratia finantelor publice(ANAF) ci organele fiscale ale administratiei publice locale (primarie/ directia de impozite si taxe locale) stabilesc impozitul pe cladiri.
Legea 88/2011 a aprobat OUG 59/2010
[ link extern ]
care a modificat art 252Majorarea impozitului datorat de persoanele fizice ce dețin mai multe clădiri.
Niciun act din cele mentionate nu face referire la impozitarea diferentiata a cladirilor inchiriate , cu destinatie de locuinta sau nu.
Scuze pentru insistenta.
Referitor la raspunsul primit, Legea 88/2011 aproba OUG 59 dar precizeaza ca se aplica numai pana la sfarsitul anului 2011. Eu detinand 2 cladiri, in care una de domiciliu cealalta fiind magazin cu vitrina (evident nu locuinta) si inchiriat unei societati comerciala. Intrebarea era daca se mai percepe impozit majorat cu 65% pentru acest spatiu cum stipula OUG-ul, care nu face diferente intre tipul e cladiri atat timp cat Legea 88 limiteaza aplicarea lui pana la finele anului 2011? Dupa aceasta data ramanand valabila legea din 571/2003 care face diferenta intre regimul cladirilor
Nu se aplica numai pana la sfarsitul anului 2011 ci pana la sfarsitul anului 2011 se fac aceste modificari, Modificarile sunt aduse majorarilor impozitului datorat de persoanele care detin mai multe cladiri si se aplica indiferent de destinatia cladirilor.

Cod fiscal :
[ link extern ]
ART. 252 Majorarea impozitului datorat de persoanele fizice ce deţin mai multe clădiri
(1) Persoanele fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri datorează un impozit pe clădiri, majorat după cum urmează:
a) cu 65% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;
b) cu 150% pentru a doua clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;
c) cu 300% pentru a treia clădire şi următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu.
(2) Nu intră sub incidenţa alin. (1) persoanele fizice care deţin în proprietate clădiri dobândite prin succesiune legală.
(3) În cazul deţinerii a două sau mai multe clădiri în afara celei de la adresa de domiciliu, impozitul majorat se determină în funcţie de ordinea în care proprietăţile au fost dobândite, aşa cum rezultă din documentele ce atestă calitatea de proprietar.
(4) Persoanele fizice prevăzute la alin. (1) au obligaţia să depună o declaraţie specială la compartimentele de specialitate ale autorităţilor administraţiei publice locale în raza cărora îşi au domiciliul, precum şi la cele în raza cărora sunt situate celelalte clădiri ale acestora. Modelul declaraţiei speciale va fi cel prevăzut prin norme metodologice aprobate prin hotărâre a Guvernului.
si normele metodologice de aplicare ale art 252:
[ link extern ]
Deci tot nu inteleg. Eu nu contest aplicarea Legii 571 ci aplicarea ei si asupra cladirilor cu alta destinatie decat locuinta si inchiriate conform OUG59. Legea 88 limita aplicarea acestei modificari asupra aplicarii majorari asupra tuturor cladirilor fara a tine seama de destinatie doar pana la finele anului 2011. Deci din 2012 cladirile cu alta destinatie decat locuinta si inchiriate, dupa parerea mea , nu mai sunt supraimpozitate. Se revine la situatia conform legii 571. Asta este Intrebarea mea la care doresc raspuns.
Am gasit rspunsul pe care il asteptam de la specialisti... A trebuit sa caut eu pe internet:
Guvernul da oordonanta de urgenta in 2011:
OG 30/2011, MOF 627/2011, abrogă articolul ăla
"...Art. VI - Începând cu data de 1 ianuarie 2012 se abrogă:
a) art. II din Legea nr. 88/2011 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 59/2010 pentru modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 411 din 10 iunie 2011..."


..dupa care onor Parlament face o lege
LEGE nr. 209/2012 privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 30/2011 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale
...."Se aprobă Ordonanţa Guvernului nr. 30 din 31 august 2011 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, adoptată în temeiul art. 1 pct. I.3 din Legea nr. 131/2011 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe şi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 627 din 2 septembrie 2011....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit pe a doua cladire Tiberiu Lupu Tiberiu Lupu Daca a doua cladire este un garaj NELOCUIBIL se plateste pentru garaj impozit de 150%? Care este articolul de lege unde se leaga de cuvantul \"locuibil\" (sau ... (vezi toată discuția)
Cod fiscal carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Buna ziua ! Cand a intrat in vigoare art. 252 din codul Fiscal ? Multumesc ! (vezi toată discuția)
Impozit pe a doua cladire aflata in proprietate adipir adipir Cum se calculeza impozitul anual pe cladiri, in urma noii legislatii ,prin impozitarea celei de-a doua locuinte aflata in proprietate. Daca se poate sa ... (vezi toată discuția)