avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Amenda ITM netransmitere revisal in aceeasi zi
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Amenda ITM netransmitere revisal in aceeasi zi

Buna seara!
De curand am primit o amenda de la ITM pentru netransmiterea la timp in revisal a unui contract pe care l-am inchis. (Art. 9 alin. 1 lit.c din HG nr.500/2011).
Amenda primita este maxima si anume 8000 ron. Am incheiat contractul de munca unei angajate in data de 2.12.2013 prin decizie interna cu acordul partilor.
In data de 3.12.2013 am primit control la punctul de lucru din partea ITM si am fost instiintat ca trebuie sa ma prezint cu o serie de documente la sediul ITM in data de 6.12.2013.
Revisal-ul il aveam instalat pe un calculator la sediul social al firmei pe care il foloseam foarte rar. Necazul face ca in ziua de 2. 12. 2013 cand am inchis acel contract, calculatorul, unde aveam revisalul firmei, nu a mai pornit. In data de 3, aceeasi zi cu controlul am fost la ITM sa recuperez baza de date ca sa pot transmite in revisal inchiderea contractului. Am declarat la controlul itm ca persoana respectiva nu mai lucreaza in firma. Cei de la ITM mi-au spus ca trebuie sa depun o cerere si ca o sa am baza de date in 2 saptamani. Am plecat de la ITM resemnat, dar am revenit a 2-a zi si "miraculos" mi s-a eliberat baza de date pe un cd fara sa platesc nicio taxa si imediat.
In data de 6.12.2013 m-am prezentat la ITM cu documentele solicitate si doamnele inspectori mi-au spus ca primesc 10000 ron amenda, dar ca au o oferta mai buna pentru mine, si anume, sa spuna ca nu m-am prezentat si sa-mi dea doar 5000 ron amenda.
In mod firesc, am intrebat pentru ce sa-mi dea amenda 1000 ron(lege si articol) la care mi s-a raspuns "NU STIU! INTREBATI UN AVOCAT!". Dupa ce au facut copii dupa actele solicitate, am fost trimis acasa si sa revin in data de 9.12.2013 pentru procesul verbal cu sanctiune cu explicatia ca in data de 6.12.2013 nu aveau timp sa-l faca, deoarece aveau nu stiu ce control (fapt neadevarat deoarece un alt coleg de la alta firma din complexul unde am punctul de lucru a ajuns cu 2 ore mai tarziu si a semnat proces verbal pentru firma lui dupa ce si el fusese amanat pt data de 6.12.2013).
Inainte sa ies pe poarta unitatii itm, mi-am dat seama ca nu aveam nimic scris cum ca am venit la data mentionata in instiintare si ca am predat documentele solitate. M-am intors in sediul ITM, am rechemat doamnele inspectori si le-am solicitat proces verbal cum ca am predat actele solicitate.
Cand am revenit la ITM in data de 9.12.2013 (cand am fost chemat verbal) pentru procesul verbal, ma trezesc cu amenda mentionata mai sus si desi le explicasem din data de 6.12.2013 ca am pierdut baza de date si a trebuit sa o recuperez, au zis ca daca nu-mi convine sa fac contestatie la tribunal.

Va rog spuneti-mi ce am de facut in acest caz si daca modul in care s-au comportat doamnele inspectori constituie un abuz in serviciu. ( mentionez ca doamnele inspectori nu mi-au prezentat nicio legitimatie pentru a se legitima, nici la controlul efectuat la punctul de lucru, nici la sediul ITM).
Multumesc si astept sfaturile dvs
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:20, 12 Decembrie 2013
1. Pentru un astfel de comportament al celor de la ITM puteti sesiza Inspectia Muncii si/sau Ministerul Muncii - foruri ierrahice acestei institutii.

2. Cererea de recuperare a bazei de date are numar de inregistrare?
Nu are numar de inregistrare deoarece trebuia sa astept 2 saptamani pentru baza de date daca inregistrau cererea.
Daca cererea dvs ar fi avut numar de inregistrare, atunci ati mai fi avut o sansa de anulare a sanctiunii primite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda itm otto2007 otto2007 Buna ziua, Am avut un control ITM pe 7 Martie 2014 la un stand in cadrul unui targ organizat cu ocazia Martisorului. Acolo am avut o vanzatoare careia I-am ... (vezi toată discuția)
Contestare amenda itm-munca la negru andreea-milo andreea-milo Buna seara, Trei din fostii mei angajati au inaintat o plangere la ITM pentru neplata salariilor restante pentru lunile noiembrie si decembrie 2013. Cei ... (vezi toată discuția)
,,hartuita,, de itm marinela dumitrele marinela dumitrele buna seara...in 8 zile am avut 3 controale de la itm , 2 dintre ele la acelasi punct de lucru, la 3 zile diferenta intre ele...rezultatul acestor controale au ... (vezi toată discuția)