avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 817 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Permis de conducere obtinut in Romania cu rezidenta in ...
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Permis de conducere obtinut in Romania cu rezidenta in Germania

Buna,ma numesc Gabriel si sunt nascut in Sibiu.Am cateva probleme la care nu gasesc raspunsuri.In anul 2011 m-am angajat (temporar sau sezonier,nu cunosc exact termenul)in Germania iar tot in acel an angajatorul a dorit sa-mi prelungeasca contractul astfel incat a demarat procedurile pentru ca un contract pe o durata mai lunga sa poata fi realizat.Asa ca la 1 ianuarie 2012 am fost anuntat la primaria din orasul in care lucrez cum ca sunt primit in spatiu(asa numitul anmeldung in Germania).Precizez ca dialogul intre mine si angajator a fost unul sumar, purtat in limba engleza,eu nefiind vorbitor de limba germania iar angajatorul nu se prea descurca cu engleza.In asteptarea noului contract,am revenit in Romania si la sfarsitul lui februarie 2012 m-am hotarat sa ma inscriu la o scoala de soferi din Sibiu.Acolo am fost pus sa dau o declaratie pe propria raspundere cum ca nu detin rezidenta normala(sper ca asta era termenul exact) pe teritoriul altei tari.Sincer habar nu aveam ca o primire in spatiu inseamna o rezidenta normala,permanenta,dar totusi am zis sa o intreb pe doamna care se ocupa de dosarul meu la scoala de soferi respectiva ce anume presupune o rezidenta normala pe teritoriul altei tari,iar raspunsul a fost ca nu e cazul sa-mi bat capul cu asta daca am carte de identitate romaneasca.Si aici a fost prostia mea ca nu am acordat atentia meritata acelei declaratii.Am urmat cursurile acelei scoli,am sustinut examenul teoretic insa pe cel practic l-am picat.Intre timp a aparut si noul contract asa ca am revenit in Germania pentru 5 luni,dupa care m-am reintors in Romania si am avut inca 2 incercari de a obtine permisul de conducere.La a treia incercare l-am obtinut,iar la data de 19.02.2013 am primit carnetul de conducere.Revenit in Germania,am aflat cu stupoare de pe un blog de consiliere juridica romano-germana ca permisul de conducere e obtinut ilegal in urma unei declaratii false,pentru ca acel anmeldung inseamna rezidenta permanenta,deci trebuia sa sustin cursurile si examenele in Germania.Ei spun ca singura solutie sa intru in legalitate este sa renunt la permisul de conducere romanesc si sa reincep cursurile unei scoli de soferi in vederea obtinerii unui permis de conducere in Germania.Si acum si necunoscutele,din cate stiu eu nu pot renunta la permisul de conducere,el se anuleaza doar printr-o hotarare judecatoreasca.Cum sa procedez?Sa ma autodenunt?Ce presupune asta?Ce consecinte are un eventual autodenunt?Daca am dat o declaratie falsa inseamna ca acel permis este obtinut ilegal si prin urmare se anuleaza sau este posibil sa nu fie anulat?Pe scurt care e procedura sa intru in legalitate?In speranta ca voi primi un raspuns va multumesc pentru timpul alocat si dupa lungi cautari pe portalul google va pot spune ca e un subiect mult discutat insa cu putine raspunsuri,precise,clare,oferite de persoane competente.
Ultima modificare: Vineri, 13 Decembrie 2013
almeueumie, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 08:20, 16 Decembrie 2013
Va multumesc Ares_3 si Angy2009 pentru rabdare si raspunsuri.Incerc sa ma lamuresc deoarece refuzul de a preschimba carnetul romanesc in unul nemtesc a fost categoric,motivul l-am spus si mai sus,o data ce te-ai anuntat aici la primarie ei considera ca esti rezident permanent in tara lor si ca acolo trebuie facut permisul.Nu m-am dus inca la politia din Germania sa-mi confirme interdictia de a conduce pe teritoriul Germaniei pentru ca vreau sa consult un avocat inainte de a face o declaratie in fata unui politist.Dar timpul nu-mi permite deocamdata sa fac o vizita in tara si sa ma consult cu un avocat.Am avut aici o discutie cu un avocat insa costurile sunt mari si am avut parte de un raspuns evaziv.Facand legatura cu declaratia data la scoala de soferi si refuzul lor de a preschimba carnetul romanesc,plus ca plecarea mea in Romania nu a fost anuntata in Germania si nici venirea mea in Romania undeva,ma face sa cred ca undeva am gresit.
Eu nu inteleg ce problema credeti dvs. ca aveti si de ce ati ajuns la concluzia ca aveti interdictie sa circulati in Germania cu permis romanesc.
Aveti permis romanesc obtinut de cateva luni, valabil pe tot teritoriul UE. De ce vreti sa il preschimbati cu unul german?
Ares_3 a scris:

Eu nu inteleg ce problema credeti dvs. ca aveti si de ce ati ajuns la concluzia ca aveti interdictie sa circulati in Germania cu permis romanesc.
Aveti permis romanesc obtinut de cateva luni, valabil pe tot teritoriul UE. De ce vreti sa il preschimbati cu unul german?

Problema similara cu aceasta,prezentata tot ce acest site si raspunsul unui utilizator:
Subiect: Pot sustine examen pentru obtinerea permisului in Romania desi sunt rezident al altui stat al UE?
ma poate lamuri cineva dak pot da de carnet auto in romania desi am rezidenta in alt stat. mentionez ca ma voi stabili in romania . iar in tara respectiva nu ma mai intorc. multumesc

NU puteti "da de carnet" in Romania cand aveti rezidenta in alt stat UE.

De exemplu daca sunteti in Italia sau Spania sau alta tara UE, trebuie sa faceti scoala acolo, nu in Romania, chiar daca mai aveti buletinul de Romania. In Romania va vor pune sa semnati un formular in care declarati ca nu aveti alta rezidenta in momentul respectiv. Daca declarati falsul, puteti avea consecinte neplacute.

Va sfatuiesc sa va analizati situatia si sa va hotarati ce si cum in functie de cat mai stati in strainatate. Daca peste o luna va intoarceti definitiv in Romania, renuntati la rezidenta straina, abia atunci va inscrieti pentru carnet in Romania.

Daca mai stati in strainatate un an, doi, trei sau nu aveti un termen clar, faceti carnetul in strainatate si cand veniti in Romania ii faceti recunoasterea.
Si o timitere la postul respectiv www.avocatnet.ro/content/for...
:slap:
Dumneavoastra aveti permis! Ce legatura are acel topic cu ce scriem noi aici?!
Nu stiu cum sa va mai spun ca puteti circula in toata Uniunea Europeana cu permisul romanesc fara sa fie vreo problema asa ca renunt si va doresc succes in gasirea unui raspuns care sa va convin(g)a.

Sarbatori Fericite!
Va multumesc inca o data pentru raspunsurile acordate si admit ca poate sunt paranoic insa tot nedumerit am ramas:-/
Sarbatori fericite si dumneavoastra.
P.S.Apreciez inventivitatea dumneavoastra cu ultimul cuvant din mesaj,a starnit zambete desi sunt convins ca nu asta era scopul.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Decembrie 2013
almeueumie, utilizator

Alte discuții în legătură

Permis de conducere viorella_m viorella_m Buna ziua tuturor! Azi m-am confruntat cu o probleme neplacuta. Sunt cetatean roman, cu domiciliul actual in Germania. In anul 2007 am obtinut in Romania ... (vezi toată discuția)
Pot sustine examen pentru obtinerea permisului in romania desi sunt rezident al altui stat al ue? alexia4u23 alexia4u23 ma poate lamuri cineva dak pot da de carnet auto in romania desi am rezidenta in alt stat. mentionez ca ma voi stabili in romania . iar in tara respectiva ... (vezi toată discuția)
Preschimbare permis italian francisc72 francisc72 Asi vrea sa schimb permisul italian in cel romanesc si am auzit ca trebuie sa dau o declaratie ca nu am residenta normala in italia.Normal ca am dar de 3 luni ... (vezi toată discuția)