avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis de conducere
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis de conducere

Buna ziua tuturor!
Azi m-am confruntat cu o probleme neplacuta. Sunt cetatean roman, cu domiciliul actual in Germania.
In anul 2007 am obtinut in Romania permis de conducere, in conditiile in care la vremea aceea aveam domiciliu stabil in Romania si flotant in Germania.
Autoritatile germane imi raspund astazi ca de fapt eu nu aveam dreptul sa sustin examen de conducere auto in Romania intrucat aveam resedinta in Germania.
Din cate cunosc eu, orice cetatean european are dreptul sa aiba un domiciliu stabil si resedinta temporar in alta tara europeana. a
Asa a fost cazul meu .
Intre timp am probleme cuautoritatile germane, care refuza sa-mi transcrie permisul romanesc, contra unui permis german pe motivul ca nu aveam dreptul sa sustin examenul in Romania. M-am cam repetat din dorinta de a da informatii clare, sunt si nervoasa si revoltata ca nu se face diferenta intre domiciliu si resedinta!
Cu toate astea, o zi buna si linistita!:)
Cel mai recent răspuns: viorella_m , utilizator 18:28, 26 Iunie 2013
obtinerea permisul de conducere s-a realizat in conditiile legislatiei romanesti valabile la data depunerii dosarului ptr sustinerea examenului.
obtinerea permisului nu este conditionata de rezidenta normala in alta tara, primul criteriu fiind domiciliul stabil.

oug 69 din 28.06.2007 a modificat si completat oug 195/2002 avându-se în vedere faptul că de la data aderării la UE România trebuie să asigure armonizarea deplină cu acquis-ul comunitar a legislaţiei naţionale din domeniul transporturilor, inclusiv în ceea ce priveşte permisul de conducere, astfel ca aveau dreptul sa obtina permis de conducere

"Art. 23^1. - (1) Persoanele cu domiciliul sau reşedinţa în România, precum şi cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene care se află la studii în România pentru o perioadă de cel puţin 6 luni sau care au rezidenţa normală în România pot solicita obţinerea permisului de conducere la autorităţile competente să le examineze.
(2) Pentru scopurile prezentei ordonanţe de urgenţă, prin rezidenţă normală se înţelege locul unde o persoană locuieşte în mod obişnuit, adică cel puţin 185 de zile într-un an calendaristic, datorită unor legături personale şi profesionale sau, în cazul persoanelor fără legături profesionale, datorită unor legături strânse între acestea şi locul în care locuiesc."

daca luam in considerare faptul ca acest articol transpunea legislatia europeana putem aprecia ca legislatia germana prevedea acelasi lucru.
criteriile de obtinere sunt in ordine, domiciliul, resedinta si rezidenta normala si nu sunt conditionate intre ele, adica daca ai domiciliul stabil intr-un loc nu ai dreptul sa soliciti obtinerea permisului de conducere daca ai si resedinta si rezidenta normala. pot sa le am pe toate, de aia apare conjunctia"sau", in traducere ptr nemti are si sensul "ori" (domicliu sau/ori resedinta sau/ori rezidenta sau/ori toate):)

solicitati politiei germane temeiul legal (directive europeane, cod rutier german sau ce mai au ei pe acolo) in baza caruia nu aveati dreptul sa obtineti permisul de conducere in Romania in conditiile in care aveati domicliul stabil in Ro si flotant in Germania, respectiv temeiul legal cu "subiect si predicat" in baza caruia va refuza dreptul de preschimbare a permisului romanesc.

prin similitudine, in Romania preschimbarea permisului obtinut in alta tari este reglementata de ordinul MAI nr. 163/2011 privind preschimbarea permiselor de conducere naţionale eliberate de autorităţile competente ale altor state cu documente similare româneşti

Art. 1. - (1) Prezentul ordin reglementează preschimbarea, la cerere, cu documente similare româneşti a permiselor de conducere naţionale eliberate de autorităţile prevăzute la art. 83 alin. (1) şi (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare ordonanţa de urgenţă.
(2) Pot solicita preschimbarea permiselor de conducere naţionale eliberate de autorităţile prevăzute la art. 83 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă cu documente similare româneşti persoanele care au domiciliul, reşedinţa sau rezidenţa normală în România. Dovada domiciliului, reşedinţei sau rezidenţei normale în România se face cu documentele prevăzute de actele normative care reglementează domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, libera circulaţie pe teritoriul României a cetăţenilor statelor membre sau regimul străinilor în România, după caz..




Multumesc mult pentru informatii! Am sa fac demersurile necessare si sper sa am succes!=D>
Va doresc toate cele bune!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transfer permis auto. Edutu Edutu Buna ziua, problema mea consta in faptul ca as vrea sa mi transfer permisul de conducere (cat. B) obtinut in Italia pe Romania. Se poate face asa ceva? Vreau ... (vezi toată discuția)
Permis intr-o tara europeana clientX clientX In cazul unei persoane cu cetatenie romana, careia i-a fost anulat permisul de conducere in Romania, dar care poseda permis de conducere european, in ce ... (vezi toată discuția)
Permis de conducere republica moldova EDWARD85 EDWARD85 Buna ziua ! As dori va rog frumos o informatie... Eu am permis de sedere in Republica Moldova valabil pana pe 18/06/2013 pentru studii. De cateva zile am dat ... (vezi toată discuția)