avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Scutirea de impozit pentru cei incadrati in grad de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Scutirea de impozit pentru cei incadrati in grad de handicap

sunt pensionar ptr.limita de virsta si de curand am fost incadrat in grad de invaliditate accentuat. in acest caz beneficiez de scutire de impozit pe pensie?
Cel mai recent răspuns: jamesbond12 , utilizator 14:51, 19 Septembrie 2018
Potrivit Cod fiscal CAP. 6 Venituri din pensii, ART. 68^1 Venituri neimpozabile

Nu sunt venituri impozabile veniturile din pensii realizate de către persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat.


Potrivit ART. 284 Facilităţi pentru persoane fizice

(4) Impozitul pe clădiri, impozitul pe teren şi taxa pentru eliberarea unei autorizaţii pentru desfăşurarea unei activităţi economice nu se datorează de către persoanele cu handicap grav sau accentuat şi de persoanele încadrate în gradul I de invaliditate.
(5) În cazul unei clădiri, al unui teren sau al unui mijloc de transport deţinut în comun de o persoană fizică prevăzută la alin. (1), (2), (3) sau (4), scutirea fiscală se aplică integral pentru proprietăţile deţinute în comun de soţi.
(6) Scutirea de la plata impozitului pe clădiri se aplică doar clădirii folosite ca domiciliu de persoanele fizice prevăzute la alin. (1), (2), (3) sau (4).

(7) Scutirea de la plata impozitului pe teren se aplică terenului aferent clădirii utilizate de persoanele fizice prevăzute la alin. (1) lit. b), alin. (2) şi alin. (4).
(8) Scutirea de la plata impozitului prevăzută la alin. (1), (2), (3) sau (4) se aplică unei persoane începând cu prima zi a lunii următoare celei în care persoana depune documentele justificative în vederea scutirii.


Norme art 284:

210. Scutirea de impozit pe clădiri, impozit pe teren şi taxa pentru eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru desfăşurarea unei activităţi economice se acordă pentru:

a) persoanele cu handicap grav;

b) persoanele cu handicap accentuat;

c) persoanele invalide de gradul I.

d) *** Abrogat.

211. Scutirile prevăzute la art. 284 alin. (1) - (4) din Codul fiscal se acordă în proporţie de 100% pentru bunurile proprii şi pentru bunurile comune ale soţilor, stabilite potrivit Codului familiei.
Buna ziua,
As dori sa ma ajutati si pe mine cu o clarificare.
Mama me este pensionata pe caz de boala cu grad de invaliditate 3. Poate beneficia de o reducere/scutire la impozit auto sau pe casa/apartament?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozitele si pensionarii un roman un roman pensionarii invaliditate gradul II sant scutiti de plata impozitelor pe casa si teren ? si daca da va rog sa-mi spuneti si mie despre ce act normativ este ... (vezi toată discuția)
Scutire impozit pt cladire marimarimokus marimarimokus Persoanele cu disabilitate sint scutite de imopzit as dori sa stiu daca si atunci beneficiaza de scutire daca locuieste cu parinti si apartamentul este pe ... (vezi toată discuția)
Scutire plata impozit pe cladire persoana cu handicap grav esanu doina esanu doina Buna seara, Conform legii 448/2006-art. 26 si Codului fiscal art. 284 al. 4-5, persoana cu handicap grav sau accentuat beneficiaza de scutire de la plata ... (vezi toată discuția)