avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Monitorizare PC la serviciu fara anuntarea angajatului
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Monitorizare PC la serviciu fara anuntarea angajatului

De curand am descoprit la servici ca PC=ul este monitorizat observand ca antivirusul a gasit acel program. Nu am fost anuntat nici in scris si nici verbal de acest lucru. Fiind de 30 de zile in preaviz cred ca vrea sa vada unde merg sau ce voi face ulterior pentru ca de cand mi-am depus demisia a aparut si programul de supraveghere. Este legal ca angajatorul sa aiba acces la toate discutiile sau mailurile mele personale care le-am accesat de pe PC?
Cel mai recent răspuns: larisarazvan , utilizator 08:33, 26 Ianuarie 2025
Legat de viata personala si prelucrarea datelor de interes persona am si eu doua nelamuriri:

1. Pana la urma ce tine de viata privata? Un hot care incearca sa fure ceva intr-un magazin si este filmat de o camera video inteleg ca te poate da in judecata pentru ca l-ai inregistrat in timp ce facea ceva (fura) in viata privata?

2. Cu privire la inregistrarea in registrul operatorilor de date personale
Orice firma (SRL, PFA) care are macar un angajat cu carte de munca ar trebui sa se inregistreze, nu-i asa? Doar cunoaste datele personale ale angajatului, nu?
La fel si in cazul eliberarii unei facturi catre un client, unde inca se mai foloseste trecerea datelor de identificare ale delegatului?

Pe scurt, mai bine se inregistreaza automat toate firmele (cu exceptia celor ce utilizeaza case de marcaj) ?….

Mi se pare extrem de ciudat si neobisnuit. Sau poate gresesc eu in rationament.
Cred ca in primul comentariu al tau vorbim de sisteme de securitate (acel sistem video este notificat in scop de securitate) si este cam cu totul altceva. Parca si daca nu vorbim de protectia datelor un astfel de sistem trebuie sa fie montat autorizat, etc.
In cazul prelucrarii datelor angajatilor exista scutire de la notificare. La fel si la factura. Acolo oricum prelucrarea CNP si inainte si acum nu era prevazuta de codul fiscal.

Cum la noi lipsa de informare si cultura Balcanica genereaza un tip aparte de societate, tind sa iti dau dreptate. Dar daca vrem putin mai mult de la noi ca societate si nu consideri ca suntem in fruntea tuturor, atunci ar trebui sa schimbam mai multe pe ici pe colo prin punctele esentiale in acest sector al protectiei datelor personale.
Legal
1. Nimeni nu i-ti citeste corespondenta ta privata - este complet neinteresanta - daca cineva face asta poate fi doar un salariat plictisit de la departamentul IT al firmei tale, este un abuz si ii poti face plangere penala.
2. Daca firma are calculatorul sub supraveghere este pentru protectia intereselor sale si nu pt ca esti tu o persoana deosebita. Ar trebui sa vezi exact ce monitorizeaza programul respectiv - probabil ca accentul este pus pe mediile de scriere - porturi usb, dvd writer etc, precum si pe accesul la baze de date cu clienti sau date care sunt proprietatea firmei.
3. Faceti diferenta intre adresa de mail personala si mail personal - adica daca comunicati cu sotia prin adresa de mail de serviciu nu cred ca mai este mail personal ci doar nonrelevant
3. Pt monitorizare mailuri daca sunt prin adresa de mail de serviciu - ele deja sunt pe serverul companiei si nu au nevoie de program de monitorizare personala.
4. Mailurile din adresa de mail personala nu sunt citite, pe de alta parte comportamentul tau pe calculator poate fi monitorizat - adica daca incarci in mail sau pe o pagina de web externa o serie de documente, baze date, tabele in excel cu CNP sau alte balarii din astea te poti trezi cu probleme serioase, ei nu -ti citesc mailul ei vad doar ca datele x au pelcat de pe PC
5. Daca lucrati la o companie care face asa ceva sansele sunt ca legalitatea acestei proceduri sa fi fost deja discutata in cadrul companiei si se considera ca exista baza legala pt a merge mai departe.
6. Va chiar este posibil sa fi fost deja anuntat de supraveghere sau sa va fi dat acordul pt supraveghere de-a lungul timpului - Stiti : codul de etica al companiei, clauze de confidentialitate in contractul individula de munca, sau in cel general, politica de acces mijloace IT in cadrul companiei sai orice alta hartie sau procedura similara, semnata sau de care a-ti luat cunostinta de-a lungul timpului
7. Asa ca daca este o firma cat de cat mai mare sau mai serioasa probabil ca au acoperire pe de alta parte daca a-ti descoperit d-vs programul fie au niste idioti la IT, ca asta nu e neglijenta, fie aceasta procedura nu e chiar asa de bine pusa la punct si puteti merge mai departe cu plangere la politie. Sa se ocupe departamentul juridic de aceasta problema
8. Pe de alta parte daca cumva in bazele de date ale companiei au ramas date cu caracter personal ale d-vs (mailuri personale pe serverele companiei, poze personale pe calculator, etc), ele sunt proprietatea dvs aveti dreptul legal sa solicitati in scris stergerea lor si o confirmare a stergeri lor - asa pt linistea d-vs. Ba chiar mai mult daca compania este operator de date cu caracter personal puteti si sa solicitati o copie dupa datele pe care le au despre d-vs.
Felicitari cornel100. Un raspuns tehnic si juridic complet.
dpretul la viata privata este un drept constitutional si nu poate face obiectul unei tranzactii sau intelegeri intre parti iar daca a facut este ilegal, si tot ce il ingradeste este ilegal.
Daca colega de serviciu îți deschide calculatorul și listează acte din calculatorul tau este legal?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nelamurire monitorizare calculator Marcel_ Marcel_ Buna ziua ! Am o nelmaurire legata de monitorizarea unui calculator. Sunt un administrator de retea la o firma si am o colega la a carui calculator am tot ... (vezi toată discuția)
Monitorizare costel58 costel58 Este legala monitorizarea fara anuntarea salariatului a activitatii la statia de lucru(PC) de la postul de munca? Este legala interventia angajatorului la ... (vezi toată discuția)
Neplata ultimului salariu gaby03 gaby03 Buna ziua! Ma confrunt cu urmatoarea situatie. Mi-am dat demisia de la fostul loc de munca pe data de 13 februarie. Am respectat preavizul de 20 zile, am ... (vezi toată discuția)