avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... terment de scadenta
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

terment de scadenta

Buna ziua,

Reprezint o societate din Bucuresti si colaboram de cativa ani cu o alta societate din Cluj. Pana acum lucrurile au mers bine dar se pare ca partenereul de afaceri refuza sa ne mai plateasca facturile. Fiind o relatie de prietenie, pe facturi sau in contracte nu au fost trecute termene scadente de plata.
Am doua intrebari:
Legea prevede un termen maxim de scadenta (30 zile sau altceva) sau este obligatoriu sa fie trecut pe facturi?
Imi poate recomanda cineva o lectura cat de cat despre termenele de scandeta si baza lor legala?
Daca nu exista termen de scadenta in ce masura se pot recupera creantele?

Va multumesc pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 00:15, 10 Aprilie 2009
Despre scadenta:
Legea nr. 469/2002 privind unele masuri pentru întarirea disciplinei contractuale, actualizata:
Art. 3. - (1) Partile contractante au obligatia efectuarii tuturor platilor la data scadentei, stabilita conform contractelor.
(2) Partile contractante vor organiza evidenta obligatiilor de plata pe scadente, potrivit contractelor.

Procedura de recuperare a creantelor:
Dreptul comun - Codul de procedura civila cap.XIV Dispozitii privind solutionarea litigiilor in materie comerciala-art.720^1 si urmatoarele
Somatia de plata: OUG nr 119 din 24 octombrie 2007 privind masurile pentru combaterea intarzierii executarii obligatiilor de plata rezultate din contractele comerciale

doar in cadrul OUG 119/2007 se prevede la art. 3. - (1) Creanţa constând în plata preţului produce dobânzi după cum urmează:

a) în cazul contractelor încheiate între comercianţi, potrivit art. 43 din Codul comercial;

b) în cazul contractelor încheiate între comercianţi şi o autoritate contractantă, fără a fi necesară punerea în întârziere a debitorului:

(i) dacă în contract a fost fixat un termen de plată, din ziua următoare acestui termen;

(ii) dacă data sau termenul de plată nu este fixată/fixat în contract:

- după 30 de zile de la data primirii de către debitor a facturii sau a oricărei alte asemenea solicitări de plată;

- dacă data primirii facturii ori a unei solicitări echivalente de plată este incertă, după 30 de zile de la recepţia mărfurilor sau prestarea serviciilor;

- dacă solicitarea de plată a fost comunicată înainte de a primi mărfurile sau serviciile, la expirarea unui termen de 30 de zile de la primirea mărfurilor sau prestarea serviciilor;

- dacă legea sau contractul stabileşte o procedură de acceptare ori de verificare, permiţând certificarea conformităţii mărfurilor sau serviciilor, iar debitorul a primit factura ori solicitarea de plată la data verificării sau anterior acestei date, la expirarea unui termen de 30 de zile de la ultima dintre aceste date.
Deci daca in contract, factura sau orice alt inscris nu este prevazut un termen de plata, iaar relatia comerciala nu se desfasoara cu o autoritate contractanta dovada scadentei obligatiei de plata se poate face prin orice mijloc de proba( extrase de cont confirmate de debitor, somatii de plata, notificari, chiar prin intermediul executorului judecxatoresc, intelegeri verbale et.)
Multumesc frumos!
Daca in contract si/sau pe factura nu este prevazut un termen de plata, atunci factura se considera scadenta de la data emiterii.
cumva aceasta concluzie porneste de la urmatoarele premise ? :
1.art 1362 Cod civil care prevede : 'daca nu s-a determinat nimic in privinta aceasta prin contract ,cumparatorul este dator a plati la locul si la timpul in care se face predarea lucrului"
si
2.caracterul sinalagmatic al contractului de vanzare cumparare:obligatiea de a plati factura fiscala este corelativa obligatiei da e emite factura fiscala
si prin urmare debitorul nu i se poate cere indeplinirea obligatiei sale de plata decat dupa indeplinirea propriei obligatii,aceea de a emite f.fiscala ,aplicarea art 1362 C.civ facandu se prin raportare la acest moment
Ultima modificare: Miercuri, 8 Aprilie 2009
ContSters56278, utilizator

Alte discuții în legătură

Somatie naroty naroty as avea o intrbare in legatura cu un debitor si anume o primarie as putea sa ii fac o somatie simpla ca la orice alt debitor, sau necesita o alta ... (vezi toată discuția)
Factura - accept, scadenta magyari magyari Firma X a livrat catre firma Y regulat produse. Comenzile s-au facut telefonic, dupa care bunurile au fost livrate. Facturile au fost emise de catre vanzator, ... (vezi toată discuția)
Termen general obligatoriu de plata a facturilor fiscale janapress janapress UN SC A LIVRAT MARFA PE FACTURA FISCALA CARE A FOST SEMNATA DE PRIMIRE DE CATRE BENEFICIAR CARE NU A MAI ACHITA FACTURILE IN VALOARE 20.MII LEI RON FACTURILE ... (vezi toată discuția)