avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de invaliditate gr.2
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de invaliditate gr.2

Buna ziua,
Sunt nascut in 14.02.1958 si am absolvit liceul in 1977, urmiand stagiul miltar termen redus de 9 luni si facultatea urmata la zi pina in anul 1984(am repetat un an).
In perioada facultatii am lucrat vara(in vacanta)aproximativ trei luni in perioada 1978-1981,perioada inregistrata in cartea de munca.
Am inceput lucrul dupa terminarea facultatii in anul 1984 si pina in prezent.
Va rog sa-mi spuneti,in cazul unei pensionari de invaliditate GR 2,care este stagiul meu de cotizare avind in vedere si perioadele asimilate.

Cu stima
Cel mai recent răspuns: GABI4512 , utilizator 13:07, 18 Decembrie 2013
Buna ziua,

Conform Legii 263/2010(Legea pensiilor), ART. 69
In raport cu gradul de reducere a capacitatii de munca, invaliditatea este:
a) de gradul I, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca si a capacitatii de autoingrijire;
b) de gradul II, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, cu pastrarea capacitatii de autoingrijire;
c) de gradul III, caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, persoana putand sa presteze o activitate profesionala, corespunzatoare a cel mult jumatate din timpul normal de munca.

Conform Legii 263/2010(Legea pensiilor), respectiv ART. 73
(1) Persoanele care si-au pierdut capacitatea de munca din cauza unor boli obisnuite sau a unor accidente care nu au legatura cu munca beneficiaza de pensie de invaliditate daca au realizat stagiul de cotizare necesar in raport cu varsta.
Dumneavoastra va incadrati la un stagiu minim de cotizare de 25 de ani, respectiv varsta dumneavoastra se incadreaza intre 53-57 ani, conform tabelului din lege.


Sa inteleg ca la calculul pensiei se considera cei 29 ani de cotizare ca si un stagiu complet?

Multumesc!
Bogdansman_d a scris:
...Conform Legii 263/2010(Legea pensiilor), respectiv ART. 73
(1) Persoanele care si-au pierdut capacitatea de munca din cauza unor boli obisnuite sau a unor accidente care nu au legatura cu munca beneficiaza de pensie de invaliditate daca au realizat stagiul de cotizare necesar in raport cu varsta.
Dumneavoastra va incadrati la un stagiu minim de cotizare de 25 de ani, respectiv varsta dumneavoastra se incadreaza intre 53-57 ani, conform tabelului din lege.


1. Art. 73 din Legea 263/2010 a fost modificat de Legea 37/2013 care a cum spune:

Art. 73
Persoanele care si-au pierdut capacitatea de munca din cauza unor boli obisnuite sau a unor accidente care nu au legatura cu munca beneficiaza de pensie de invaliditate, daca au realizat, in conditiile legii, stagiu de cotizare.

2. Adica indiferent de stagiul de cotizare poate beneficia de pensie de invaliditate.

3. Tabelul de care vorbiti dvs. a fost "transferat" la art. 76 din lege:

Art. 76
(1) Persoanelor prevazute la art. 73, incadrate in gradul I sau II de invaliditate, li se acorda stagiul potential prevazut la art. 75 alin. (1) in conditiile in care au realizat, la data emiterii deciziei medicale asupra capacitatii de munca, stagiul de cotizare in raport cu varsta conform tabelului nr. 3.
...

4. - Asta inseamna ca daca persoana respectiva are stagiul de cotizare prevazut in tabelul 3 beneficiaza de stagiul potential.
- In caz contrar nu beneficiaza de acest stagiu potential si, ca urmare, pensia va fi mai mica.
Multumesc pentru informatii,o sa studiez mai bine legile respective si revin cu intrebari?

O zi buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare fara vechime in munca scorus69 scorus69 Buna ziua o ruda de a mea este nascut in 1972 si nu are pe cartea de munca decat 5 ani de munca.Acum are probleme mari de sanatate.Poate cumva sa se ... (vezi toată discuția)
Diferenta pensie invaliditate gr ii.gr iii romeoiorgu romeoiorgu Buna ziua! doresc sa stiu care este diferenta (ma refer la suma de bani primita) intre pensia de invaliditate gr II si cea de gr III. Multumesc! (vezi toată discuția)
Posibilitate pensionare ContSters118932 ContSters118932 Buna Ziua.Am o mare nelamurire,sper ca ma puteti lamuri. Am varsta de 36 de ani.Intai de toate,mentionez ca am hipoacuzie(ambele urechi) precum si ... (vezi toată discuția)