avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 109 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... lndemnizatie crestere copil si suplimentul de insertie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

lndemnizatie crestere copil si suplimentul de insertie

Buna ziua,
Copilul meu este nascut pe 6 februarie 2013. Am optat pentru CCC 1 an. Vreau sa ma intorc la serviciu la 1 ianuarie 2014, adica cu cateva zile inainte de a implini copilul 11 luni. Am anuntat deja la Ajpis acest lucru.
Sotul meu nu lucreaza, deci nu poate beneficia de 1 luna CCC. Dar ii apare la Finanate un venit agricol in anul 2012 ( mai exact 1500 lei), De ce pierd indemnizatia crestere copil incepand chiar cu luna decembrie daca tatal nu solicita CCC 1 luna si mai ales ca eu ma intorc inainte de a implini copilul 11 luni.
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: aly_laz , utilizator 16:58, 18 Decembrie 2013
pentru ca luna respectiva este obligatorie prevazuta de lege. prin urmare, daca nu solicita indemnizatia nu conteaza, mai ales ca figureaza cu venituri
deci...chiar daca ma intorceam la serviciu atunci cand copilul avea 9 sau 8 luni sau mai putin tot pierdeam 1 luna indemnizatie....Tatal trebuie sa-si ia obligatoriu 1 luna CCC, indiferent de perioada pe care o alege mama sa stea acasa?
1. Daca tatal indeplineste conditiile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie sa intre si el cel putin o luna in CCC, oricand pana implineste copilul 1 an.

2. Nu este obligatoriu ca tatal copilului sa intre in CCC dar daca tatal nu intra in CCC atunci se reduce CCC al dvs. cu o luna de zile, adica pana implineste copilul 11 luni.

3. - Daca dvs. reluati activitatea inainte de a implini copilul 11 luni (adica pe 1 ianuarie, cum ati zis dvs.) atunci veti beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar (platit tot de AJPIS) pana va implini copilul 2 ani.
- Pe luna 12-a de la nasterea copilului (adica intre 6 ianuarie - 6 februarie) nu veti mai primi indemnizatie pentru CCC., dar tgrebuie sa o primiti pana inclusiv in ziua de 6 ianuarie cand copilul implineste 11 luni.
- Stimulentul de insertie il veti primi incepand cu data de 7 februarie adica dupa ce copilul implineste 1 an (pentru acaesta trebuie sa mergeti la Primarie, cu o copie dupa decizia de relauare a activitatii, si sa completati cererea pentru stimulentul de insertie).

4. Daca nu se intampla asa faceti o sesizare la AJPIS sau la Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala (ANPIS), pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro

Multumesc din suflet pentru raspuns! In sfarsit, am primit un raspuns clar.Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu fara plata dupa ccc oanaoproiu oanaoproiu Buna ziua, Voi alege sa stau in CCC 1 an. Am urmatoarele intrebari: 1) Tatal poate intra in CCC si mai devreme de 11 luni ale mele, sau doar in luna a12 ... (vezi toată discuția)
Ccc obligatoriu pentru tata o luna ramiha ramiha Buna ziua, am si eu nevoie de un raspuns din partea dvs. Dupa nastere vreau sa intru in CCC pentru an. Am inteles ca pentru copiii nascuti dupa 1 martie ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere al copilului si stimulentul de insertie in munca Zara_Sabrina Zara_Sabrina Buna ziua. Sunt insarcinata in 32 saptamani, cu data probabila a nasterii pe 21 martie. Voi intra in prenatal din 9 februarie si voi opta pentru concediu de ... (vezi toată discuția)