avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1662 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de crestere a copilului/sarcina
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de crestere a copilului/sarcina

Buna ziua.
As dori sa va cer sfatul in cazul unei cunostinte care nu stie cum trebuie sa procedeze...
O femeie care se afla in concediu de crestere a copilului pana la varsta de 2 ani este insarcinata din nou si urmeaza sa nasca in perioada aproximativa +/- cand copilul face 2 ani. La momentul in care a intrat in ccc pentru copil a optat pentru ccc pana la varsta de 2 ani. Din cate stiu eu angajatorul nu mai are obligatia de a o reangaja decat daca opta pentru un an. Copilul cu care este insarcinata in prezet este posibil sa se nasca inainte sau dupa ce primul va implini varsta de 2 ani. Ca sa nu fie probleme la acordarea indemnizatiei de crestere a copilului pentru cel cu care in prezent este insarcinata cum ar trebui sa procedeze? Trebuie sa se adreseze la CAS unde sa prezinte documente precum ca este insarcinata din nou/concediu medical astfel ca sa nu aiba perioade neacoperite? si sa poata beneficia si pentru al doilea copil de indemnizatia de cc...
Sper sa ma fi facut inteles...
Multumesc anyicipat pentru amabilitatea de a ne da o indrumare.
Cel mai recent răspuns: valer_valy , utilizator 20:44, 17 Ianuarie 2014
1. In cazul in care al doilea copil se naste inainte ca primul copil sa implineasca 2 ani (adica se suprapune CCC1 cu CCC2) nu se mai beneficiaza de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie).

2. Din ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
În situaţia în care este născut un copil înainte ca pentru copilul anterior să se fi terminat concediul pentru creşterea copilului este obligatorie efectuarea concediului de lăuzie de minimum 42 de zile?

Solutie:
Potrivit prevederilor art. 9 alin. (4) din OUG nr. 111/2010, durata de acordare a concediului se prelungeşte corespunzător în cazul suprapunerii a două sau trei situaţii de natură a genera acest drept. Art. 8 din Normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011 reglementează faptul că în cazul în care persoana îndreptăţită, beneficiară a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului, naşte în această perioadă unul sau mai mulţi copii ori se produce o nouă situaţie dintre cele prevăzute la art. 8 alin. (2) din OUG nr. 111/2010, aceasta, la finalizarea concediului sau, după caz, a dreptului la stimulentul de inserţie, acordat pentru copilul anterior, optează, pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv art. 7 din OUG nr. 111/2010. Pentru continuitatea acordării drepturilor, cererea trebuie să fie depusă cu 60 de zile înaintea împlinirii de către copilul anterior a vârstei de 1, 2 sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap, sau în termen de maximum 30 de zile de la această data. În cazul în care se depăşeşte acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii. Prin urmare, nu este obligatorie efectuarea concediului de maternitate, legea stabilind de drept prelungirea corespunzătoare a concediului pentru creşterea copilului.
Ultima modificare: Vineri, 17 Ianuarie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc frumos pentru promtitudine si raspunsurile date.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj, concediu crestere copil bobu_elena bobu_elena Buna ziua.Ma aflu in momentul de fata in concediu de crestere copil de 2 ani.In acelasi timp sunt si insarcinata in luna a 3-a cu al doilea copil. Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Concediu de sarcina si lauzie ionam_2002 ionam_2002 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o lamurire intr-o problema pe care incerc s-o rezolv: O mama este insarcinata si in acelasi timp este si in CCIC ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil pentru al doilea copil dutcaandrea dutcaandrea Buna ziua as dori daca se poate raspuns la o intrebare din data de 23 mai 2015 sant in concediu de maternitate pe perioada de 2 ani cu toate formele legale ... (vezi toată discuția)