avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... OUG 58/2010, obligatii de plata CAS, 3 ani mai tarziu
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

OUG 58/2010, obligatii de plata CAS, 3 ani mai tarziu

Buna ziua,

Sunt PFA, traducator autorizat.
Ma confrunt cu urmatoarea situatie legata de plata CAS.
In August 2010 am depus declaratiile aferente platii CAS, conform celebrei pentru unii OUG 58/2010 valabila in acea luna.
Cum am avut "norocul" ca un client sa imi plateasca in luna iulie 2010 contravaloarea proiectului la care lucrasem 6 luni, s-a intamplat ca venitul pentru iulie sa reprezinte venitul meu pe o jumatate de an, motiv pentru care am avut de plata CAS la nivelul maxim (aproape 1000 RON).

Ulterior, in luna septembrie (si in urmatoarele 6 luni) nu am mai avut incasari.
Pe de alta parte in luna septembrie nu am mai depus declaratia aferenta pentru august, nu am avut venit si pe atunci era mare agitatie cu se anuleaza - nu se anuleaza OUG 58/2010, de altminteri si data de depunere pentru august s-a prelungit, neoficial, in septembrie.

Dupa cum stim cu totii, OUG 58/2010 a fost modificata prin OUG 82/2010 din 8 septembrie. Ne fiind de specialitate, am considerat ca nu mai este necesar sa depun o noua declaratie in luna septembrie (ulterior publicarii OUG 82/2010).

Cand am platit in 2011 contributia CAS, de la Casa de Pensii mi s-a spus ca nu figurez cu nicio obligatie de plata in afara de platile curente pentru contributia la pensie (cf. legii 19), ceea ce coincidea si cu ceea ce presupuneam eu ca este corect.

Anul acesta, solicitand de la administratia financiara un extras cu obligatiile mele de plata, mi-a aparut o creanta uriasa din punctul meu de vedere de circa 1900 RON despre care cei de la Adm.Fin. mi-au spus ca le-a fost comunicata de la Casa de Pensii. De la Casa de Pensii mi s-a spus ca este contributia aferenta veniturilor din luna august 2010 si cateva zile din luna septembrie.

Intrucat nu am depus declaratia din septembrie (pentru luna august) ei mi-au calculat la un venit identic celui din luna iulie. La aceste obligatii (circa 1010 RON) se adauga penalizarile aferente din 2010 pana astazi.

Mai mult nu am putut sa discut acolo lovindu-ma de o obtuzitate greu de inteles. Mi s-a spus ca e o suma pe care eu am recunoscut-o prin prima plata (ceea ce e complet fals, eu am recunoscut un venit aferent lunii iulie 2010, care nu are nicio legatura cu venitul din august 2010, salariatilor le este greu sa inteleaga ca sunt categorii de liber profgesionisti care au incasari de 2 - 3 ori pe an nu de 12-24 de ori pe an).

Problema mea este: Cineva a stabilit in mod arbitrar un venit al meu pentru august 2010, mi-a stabilit o obligatie de plata si de cate ori am fost sa platesc nu mi-au spus ca am de plata acea obligatie (Nimeni nu mi-a comunicat nimic niciodata despre aceasta obligatie desi in 2011 am platit la Casa de Pensii tot ceea ce mi s-a cerut ca obligatie de plata si mi s-a spus ca nu am niciun debit).

Nici in 2012, in luna aprilie nu mi s-a pomenit nimic despre obligatia aceasta din
2010.

In prezent am de platit penalizari de circa 700 RON pentru o creanta stabilita arbitrar sau abuziv, care apare din senin dupa 3 ani si ceva.

Poate stie cineva ce am de facut pentru a stinge aceasta obligatie si penalizarile aferente ei.
Va multumesc mult anticipat si o zi buna,

Nicolae
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 14:50, 22 Decembrie 2013
La stat obligatiile se sting prin prescriptie dupa 5 ani si fractiunea de an in care s-au nascut, nu dupa 3 ani ca in cazul creantelor civile. Tot ce puteti face (daca cunoasteti avocat pro bono) este sa contestati debitul si sa va judecati. De obicei, fiscul se reprezinta prost in instanta. Daca nu, platiti suma (si bucurati-va ca nu v-a venit somatia dupa 5 ani, caci de obicei cam asa le trimit, cand se aduna accesorii suficiente).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratii pfa avas avas Buna ziua, Ca PFA cu norma de venit mai trebuie sa depun declaratiile pentru asigurari sociale pentru lunile iulie si august? Multumesc (vezi toată discuția)
Ordonanta 58/2010 mikloskinga mikloskinga Va rog să-mi răspundeţi la 2 intrebări: 1.Soţul meu este PFA -independent din 1998, de atunci plăteşte după norma de venit impozit .Acum 16% ... (vezi toată discuția)
Notar - contributii lylyan lylyan Ca notar am ctr cass cf decl 200 si 220 am ctr cu casa de pensii mai vechi pe o suma mai mica de 2500 lei S-a modificat ordonanta in ce ma priveste? mai ... (vezi toată discuția)