avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 147 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Nelamuriri functionare PFA
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Nelamuriri functionare PFA

Buna seara

Angajatorul (SRL) mi-a propus sa colaboram prin PFA ... pe langa faptul ca toata chestia presupune niste costuri (cam mari din pct meu de vedere) as avea mai multe intrebari
- in primul rand as vrea sa stiu mai exact ce inseamna deducere (stiu ca pare idioata intrebarea dar chiar nu stiu) ? Si ce fel de cheltuieli pot fi deduse ca si PFA?
- cum e cu taxele si contributiile pentru un venit sa zicem de 1000 lei net? stiu ca SRL-ul ar plati mai putin asa decat daca as fi angajat cu CIM dar ma intereseaza daca pe PFA castig si eu ceva in afara de bataia de cap cu contabilitatea si drumurile la ANAF
- intre tichete de masa salariat si contravaloarea lor catre PFA care varianta e mai avantajoasa?

momentan atat
multumesc
Ultima modificare: Marți, 24 Decembrie 2013
mircea101, utilizator
Cel mai recent răspuns: mircea101 , utilizator 18:16, 14 Ianuarie 2014
Problema tichetelor de masa se discuta doar cand aveti contract de munca. Altfel nu.
Daca intentionati sa prestati activitatea pe pfa si e o activitate ocazionala, atunci beneficiarul va plateste conform contractului de prestari servicii dintre dumneavoastra si el si ca pfa veti platiti impozitul si contributiile.
Daca in schimb activitatea e desfasurata pe intreg anul cu acelasi beneficiar, ii respectati conditiile de munca impuse de acesta, ca pfa depuneti numai munca fizica sau intelectuala fara a contribui si cu bani, va pune la dispozitie utilajele si echipamente de munca si de protectie, asta inseamna ca activitatea pe care o desfasurati e una dependenta si atunci el nu va scapa de plata impozitului si a celorlalte contributii sociale.
Impozitul de 16% se plateste in functie de venit dar asigurarea de sanatate de 5,5% se aplica unei baze de calcul lunare care nu trebuie sa fie mai mica decat valoarea salariului minim pe economie(850 lei lunar in prima parte a lui 2014).
La fel pentru pensie, baza de calcul lunara nu poate fi mai mica de 804 lei rezultand o contributie lunara la pensie de 252 lei in 2014.
Daca desfasurati activitatea independenta (pfa) optand pentru impozitare pe sistem real, veti tine contabilitate simpla completand registrul jurnal de incasari si plati. Veti inregistra venituri si veti avea dreptul sa deduceti o serie de cheltuieli in totalitate sau limitat.
Cititi art. 48 din codul fiscal la adresa [ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 25 Decembrie 2013
george-neagu, moderator
imi poate spune cineva ce bifez la anexa de inregistrare fiscala pentru CAEN 8299?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa pentru lucru manual crosetafermecata crosetafermecata Buna ziua... ce implica un PFA ptr crosetat? am nevoie de curs, de certificare? cat ma costa sa deschid un PFA si imi trebuie contabil? daca nu deschid nimic ... (vezi toată discuția)
Declaratii pfa 2014 Silvasanu Silvasanu Buna seara si LA MULTI ANI! Sunt PFA din aprilie 2012, sistem real, si v-as ruga sa-mi spuneti daca pentru anul 2013 trebuiesc depuse tot declaratiile 200, ... (vezi toată discuția)
Ce pasi trebuie sa urmeze o i.i. de-a lungul anului? staycu staycu Buna ziua, Am infiintat o Intreprindere individuala in februarie 2014. Nu am angajati, lucrez pe cont propriu, contabilitatea o tin eu in partida ... (vezi toată discuția)