avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ajutor deces
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ajutor deces

Buna ziua!
Vreau sa stiu daca o persoana pensionata social, dupa deces are dreptul la ajutor de deces? Multumesc anticipat pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: Vasilica111 , utilizator 19:32, 25 Decembrie 2013
Raspunsul este afirmativ.

Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice

ART. 125
(1) În cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, beneficiază de ajutor de deces o singură persoană care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces şi care poate fi, după caz, soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau, în lipsa acestora, oricare persoană care face această dovadă.

Nu are importanta metoda prin care persoana s-a pensionat.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Decembrie 2013
cyan, moderator
Ajutorul de deces se acorda o singura data, prin Casa teritoriala de pensii, in baza unei cereri depuse de catre persoana care a suportat cheltuielile impreuna cu documentele care atesta cheltuielile efectuate, cu documente de identificare, certificat de deces.
Conform bugetului asigurarilor sociale pentru anul 2013, ajutorul de deces este 2.223 lei, iar pentru anul 2014 este 2.298 lei.
Vasilica111 a scris:
Vreau sa stiu daca o persoana pensionata social, (...)

Ce înţelegeţi prin "persoană pensionată social"? Vă întreb pentru că această categorie de pensionari nu există în legislaţia asigurărilor sociale.

Nici eu nu stiu ce inseamna pensie sociala.Situatia este asa: Fratele meu este invalid de mana dreapta. In urma acestui accident s-a pensionat. Teoretic, eu asa inteleg este pensie de invaliditate, dar pe cuponul lui de pensie scrie clar asa: Pensie sociala 18. Asta stiu.
Am înţeles. :) Fratele dvs. beneficiază de pensie de invaliditate iar acest aspect este menţionat pe decizia de pensie. Pensia stabilită a fost mai mică decât indemnizaţia socială pentru pensionari care este de 350 de lei, prin urmare primeşte lunar această sumă. Persoana care va suporta cheltuielile ocazionate de deces va beneficia de ajutor de deces.

Alte discuții în legătură

Ajutor de deces seneca399 seneca399 cineva a avut pensie speciala(in speta judecator) si decedeaza. Sotia poate primi ajutor de deces? (vezi toată discuția)
Ajutorul de deces la moartea unui parinte FurtunaIoan FurtunaIoan Legea nr.6/2013 a bugetului asigurarilor sociale de stat zice ca exista ajutor de inmormantare de 2223 lei.Totodata,in cazul unui membru de familie al ... (vezi toată discuția)
Ajutor de inmormantare acordat fratelui decedatului andreea_dede andreea_dede Buna ziua! Va multumesc de la bun inceput pentru orice sfat sau recomandare pe care mi-o puteti oferi! [i]Povestea este urmatoarea:[/i] In luna iulie 2012 ... (vezi toată discuția)