avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... ajutor de deces
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

ajutor de deces

cineva a avut pensie speciala(in speta judecator) si decedeaza. Sotia poate primi ajutor de deces?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:49, 26 Februarie 2013
Legea pensiilor publice nr. 263/ 2010 face urmatoarele mentiuni:
Art. 125. - (1) În cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, beneficiază de ajutor de deces o singură persoană care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces şi care poate fi, după caz, soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau, în lipsa acestora, oricare persoană care face această dovadă.
(2) Dovada prevăzută la alin. (1) se poate face prin orice mijloc de probă admis de lege.
(3) Cuantumul ajutorului de deces se stabileşte anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nu poate fi mai mic decât valoarea câştigului salarial mediu brut prevăzut la art. 33 alin. (5).

Pentru punere în aplicare a Art. 125, Normă de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul public de pensii,... din 20/03/2011 mentioneaza:
Art. 107. - În sistemul public de pensii se acordă ajutor de deces, în cazul decesului asiguratului, pensionarului sau al unui membru de familie care nu era asigurat ori pensionar la data decesului.
Art. 109.
-al.(1) Dovada că au fost suportate cheltuielile ocazionate de deces se face cu înscrisuri doveditoare în acest sens, inclusiv cu declaraţie pe propria răspundere a solicitantului ajutorului de deces.
-al.(2) Prin excepţie de la alin. (1), în cazul persoanelor prevăzute la art. 108 lit. f), dovada că au fost suportate cheltuielile ocazionate de deces se face prin înscrisuri doveditoare în acest sens sau prin declaraţie pe propria răspundere autentificată.
Art. 108. În cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, ajutorul de deces se achită unei singure persoane, care dovedeşte cu documente că a suportat cheltuielile ocazionate de deces şi care poate fi, după caz:
a) soţul supravieţuitor;
b) copilul;
c) părintele;
d) tutorele;
e) curatorul;
f) oricare altă persoană.
Prin Legea bugetului asigurarilor sociale nr. 6/ 21.02.2013, este stabilit ajutorul de deces pentru decesul pensionarului/ asiguartului la suma de 2.223 lei.
Sotia poate primi ajutor de deces.
Sa inteleg ca nu are nicio relevanta faptul ca pensionarul decedat avea o pensie speciala- ca in speta - ori a fost pensionar obisnuit?
Legea pensiilor publice nr. 263/ 2010 nu face mentiuni in sensul excluderii unor categorii de urmasi de la dreptul la ajutor de deces, daca pensionarul decedat a beneficiat de pensie speciala.
Nu am cunostinta de existenta unor prevederi contrare, in actele normative, in baza carora anterior aparitiei Legii nr. 263/ 2010 s-au acordat pensii speciale.
Scuze...M-am exprimat gresit.Desi am precizat ca omul(decedatul) era judecator,am spus ca avea pensie speciala,in realitate el avand pensie de serviciu.In situatia asta mostenitorii primesc ajutor de inmormantare? Inca o data multumesc.
Legea pensiilor publice nr. 263/ 2010 se aplica identic tuturor categoriilor de pensionari. Nu cuprinde mentiuni legate de pensii de serviciu, pensii speciale, etc., conform carora sa se faca diferentieri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor deces de la cas popescu leontina popescu leontina Buna ziua. Un SRL are angajati cu contract de munca, unul dintr ei din luna iulie 2012 era in concediul medical.In luna martie 2013 salariatul a ... (vezi toată discuția)
Ajutor deces parinte gobyy gobyy este legal ca doi frati angajati la o unitate economica sa primeasca fiecare cate un salariu ca ajutor deces, in cazul decesului tatalui lor? (vezi toată discuția)
Acordare ajutor deces noa noa Poate acorda o institutie publica ajutor de deces sotiei salariatului decedat sau persoanei care s-a ocupat de inmormantare? Care este baza legala a acordarii ... (vezi toată discuția)