avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cheltuieli comune caldura
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cheltuieli comune caldura

Locuiesc intr-un apartament cu doua camere pe o scara cu 14 apartamente. 9 apartamente cu CT si 5 racordate la ENET. Ciudat, dar pentru luna noiembrie 2013 la cei cu CT au venit cheltuieli comune aprox. 8 lei (fara calorifere pe scara sau la uscator), iar la doua din cele 2 apartamente racordate la ENET, 11, respectiv 16 lei. Pe scara sunt repartitoare si calculul este facut de ISTA Bucuresti. Din ce stiu, cheltuielile comune sunt un procent fix din consumul de caldura pentru toti locatarii, ceea ce nu mi se pare corect. Multumesc si SARBATORI FERICITE !
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 23:03, 16 Ianuarie 2014
In finalul discutiei (sper ca este final), recomand autorului acestui topic sa mearga la administrator si sa-l determine sa afiseze - pe timpul sezonului de incalzire, pe langa lista de plata si lista comuna pe care firma care face aceste calcule o trimite as. prop. Cum spuneam, pe aceasta lista sunt trecuti toti proprietarii apartamentelor, consumurile comune, consumurile individuale ale celor care sunt bransati la sistemul centralizat de incalzire, precum si costurile individuale privind lecturarea repartitoarelor si intocmirea acestor situatii. Cum s-a mai spus, consumurile apar ca unitati echivalente, dar nu este greu deloc sa se faca conversia in Gal si de aici in unitati valorice.
Din motivele aratate in mesajele postate de catre mine si @elga50, trebuie sa intelegeti ca datorita configurarii diferite a fiecarui apartament dintr-un condominiu - si aici intervin o multime de variabile, printre care amintesc, etajul, pozitia apt. in bloc adica daca este amplasat „pe colt”, deci cu mai multi pereti afara, sau este amplasat „la mijloc”, apoi difera nr. de camere, nr. de coloane verticale, dimensiunile fizice ale acestora, etc. Din acest motiv, o sa „gasim” situatii in care apartamentele au repartizate costuri diferite. Toate aceste „amanunte” sunt f. bine gestionate de aceste firme specializate - mai ales ca, in urma unor reclamatii, de altfel intemeiate ale proprietarilor, cam toate firmele care se ocupa de aceste activitati, au fost aspru sanctionate de catre organele abilitate. In acest context „baietii” s-au pus serios pe treaba, legislatie este, cat cuprinde, iar programele de calcul sunt intocmite in mod profesionist, astfel incat sa se acopere absolut orice situatie, chiar daca este o situatie mai atipica.
Mult succes!
@Adam Grecu
"programele de calcul sunt intocmite in mod profesionist,astfel incat sa se acopere absolut orice situatie" :rofl:
De unde ati mai scos-o si pe asta?
Coeficientul de corectie pentru incalzirea indirecta, prin pereti, care nu poate fi inregistrata de repartitor, unde este??
Programele de calcul ale firmelor nu sunt validate ştiinţific. În cadrul INCERC funcţionează Comisia pentru validarea softului programelor de calculator pt. calculul performanţei energetice, formata din somitati in domeniu. Specialişti din cadrul Comisiei au demonstrat caracterul prost, neştiinţific al programelor de calcul utilizate de firmele prestatoare si erorile generate de acestea. Au facut destule studii pe aceasta tema.

Repartitorul „comun” este folosit, din sezonul 2010-2011 pentru a ”măsura” consumul total al părţii comune din instalaţia de încălzire NU EXISTÃ în ştiinţa mondială, nu este prevăzut în Standardul european EN 834:1994, privind repartitoarele, nici în reglementările tehnice în construcţii sau literatura tehnică. Singura modalitate de a dovedi existenţa lui este Standardul european EN 834:1994, iar singura autoritate competentă a stabili existenţa lui este Comitetul European de Standardizare. Principiul de funcţionare al repartitorului nu permite determinarea consumului instalaţiei comune.
In consecinta nu se poate aloca nici un fel de unitati pentru partea comuna.
A se vedea si
“Influenţa robinetelor termostatice asupra confortului utilizatorilor şi implicaţiile lor în mediul construit reabilitat”
[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 7 Ianuarie 2014
darida, utilizator
Nu sunt programele de calcul ale firmelor, ci este softul care insoteste brandul respectiv de repartitoare, dar indiferent de marca repartitorului exista obligatia de a monta pe instalatia comuna un repartitor comun, martor sau cum i s-o fi spunand si al carui index intra in calculul global. Toate brandurile au asa ceva.

De asemenea, firma care monteaza un anume tip de repartitoare este obligata sa lucreze cu softul furnizat de producator.
Si asta o stiu de la reprezentantul unei firme pe care l-am contactat in ideea de a ne prelua pentru calcul. Primul lucru care m-a intrebat a fost despre marca repartitoarelor. M-a refuzat deoarece el avea soft pentru alta marca si nu-l poate folosi la alt brand.

Ultima modificare: Marți, 7 Ianuarie 2014
elga50, moderator
@darida,
Desi am scris ca nu as mai dori continuarea discutiei pe acest topic (cred ca ati lecturat inca de la inceput care este nedumerirea autorului), cu acest prilej nu vreau sa va contrazic cu nimic afirmatiile de mai sus, insa dvs. abordati aceste probleme, as indrazni sa le numesc - domestice, intr-un mod superprofesionist si ne dati exemple despre cat de bine sunt cunoscute toate aceste probleme de catre specialistii de la INCERC - insa nimeni nu le baga in seama, lucru pe care l-ati comentat si dvs.
Adica de ce ar trebui ca eu, un consumator de servicii de tot felul sa cunosc toate amanuntele de care tot „batem moneda” pe sute de topicuri? Toate aceste probleme ar trebui cunoscute de specialistii pe care-i platim cat se poate de generos si toata aceasta activitate sa se desfasoare conform unor norme extrem de corecte si stabile in timp.
Faza este ca „undeva-candva” , cineva a propus si unii au aprobat afacerea aceasta cu repartizarea costurilor cu incalzirea prin repartitoare de costuri - cu tot ce implica aceasta afacere, de la A la Z.
Ce sa faca bietul proprietar? Supus „bombardamentului” de informatii, grafice si demonstrartii tehnice (INCERC-ul ar fi trebuit sa vina si sa le mai tempereze avantul capitalist, dar nu a facut-o), nu a mai avut ce face si gata, s-au discutat aceste probleme in AG ale as. prop., s-au aprobat si s-a trecut la fapte. Cinstit, cati dintre noi cunosteam ce sunt si ce pot sa faca cu adevarat aceste repartitoare de costuri; cine s-a gandit care va fi impactul asupra romanilor? Lumea a inteles asa: mi-am montat repartitoare de costuri, gata, am rezolvat problema incalzirii locuintei, de parca si-ar fi procurat un vagon de lemne pentru soba. Asa s-a inteles si acest lucru este dovedit de sutele de topicuri scrise de oameni pe acest forum.
O actiune oarecum asemanatoare a fost cea cu montarea de apometre pe instalatiile individuale.
Concluzia mea la un moment dat era; lucram cu scule occidentale, dar in tara cu naravuri romanesti! Romanul nu poate sa traiasca, sa respire pana nu smechereste el un apometru sau un repartitor de costuri. Asta e...
.......................
Cu privire la:
@Adam Grecu
"programele de calcul sunt intocmite in mod profesionist,astfel incat sa se acopere absolut orice situatie"


Poate am exagerat un pic cand am afirmat ca ... absolut orice situatie , insa lasati-ma sa cred ca aceste programe functioneaza cu suces si in Germania, Danemarca si mai stiu eu pe unde. Acolo nu se pune problema ca la noi. Vrea nea Ghita sa-si puna centrala, in doi timpi si trei miscari si-a rezolvat cazul, fara sa ceara vreo aprobare, fara sa stie ca prin deconectarea sa a produs deja un dezechilibru in instalatia condominiului. Astfel ca la noi in asociatie situatia este un adevarat dezastru: mai avem 40-50 de apartamente bransate la CET dintr-un total de 500. Apartamentele ramase conectate sunt 1 pe o coloana, doua pe alta, unul la parter, altul la etajul 10. Nu ai cum sa separi coloanele, nu ai cum sa nu-i permiti sa-si incalzeasca casa, astfel ca facturile sunt enorme. Mai mult, unii nici nu au bani sa-si plateasca costurile - dar nu ai voie sa-l deconectezi, ce vrei sa-l lasi sa moara de frig?

In legatura cu firmele care fac aceste repartizari ale costurilor. Probabil ca la inceput, poate ca si din cauze obiective, lucrurile nu au mers prea bine in curtea lor. La numeroasele sesizari ale cetatenilor si as. prop., „organele abilitate” au inceput sa le verifice activitatea, au constata nereguli si le-au garnisit situatia financiara cu amenzi foarte mari. Lucrurile au inceput sa revina la normal, si aceste firme, probabil ca aveau dreptatea lor, astfel s-a ajuns la acest concept de repartitor comun, care , sunt de acord cu dvs. ca nu are cum sa masoare o cantitate de energie termica consumata numai pe instalatiile comune. Dar iata ca smecheria tine.
Cu privire la:
Coeficientul de corectie pentru incalzirea indirecta, prin pereti, care nu poate fi inregistrata de repartitor, unde este??

Da, recunosc ca este o chestiune extrem de interesanta. Adica in bloc la mine (am CT), daca am doi vecini care tin repartitoarele pe „ * ” si eu fortez centrala sa am un confort termic acceptabil, astfel incat cred ca ar trebui sa solicit as. prop. sa-mi repartizeze costuri negative la incalzire, pentru ca unuia ii incalzesc tavanul, chiar foarte bine, iar celuilalt peretii laterali. Cam asa inteleg eu faza cu coef. de corectie pentru incalzire indirecta... La fel, dar cu costuri suplimentare, trebuie sa se procedeze si cu proprietarii care desi au CT, sunt plecati din localitate si ceilalti proprietari contribuie la mentinerea unui climat bun in apartamentul acestuia.

Cum este rezolvata problema la blocurile care se construesc acum? Cu distributia orizontala a incalzirii si masurarea consumului cu gigacalorimetre individuale. Da, este o solutie, mai costisitoare (costuri aparate de masura, intretinere, verificari periodice, serv. de lecturare, etc.) si centrala termica pe bloc. Cum suna? In opinia mea, sunt inlaturate foarte multe neajunsuri ale sistemului clasic de incalzire a locuintelor, dar o sa mai vedem...
Multumesc pentru atentionare.


@elga 50
Ideea este ca softul trebuie validat de catre specialisti, sa respecte reglementarile in constructii si sa reflecte realitatea stiintifica. Conteaza ce date contine softul.
Coeficientu de corectie pt incalzirea indirecta (realitate incontestabila), nu apare nici in reglementarile tehnice ale ANRSC si nici in softul firmelor prestatoare.
Nici problema facturilor umflate care depasesc puterea termica a caloriferelor nu este prevazuta.
In Cehia, diferenţele de costuri între apartamente, ce revin pe metru pătrat, nu au voie să depăşească valoarea de 40% faţă de media de calcul dintr-o perioadă stabilită prin lege. Dacă apar astfel de diferenţe înseamnă că cineva fraudează sistemul.
Nu cred ca softul este influentat de marca repartitoarelor, intrucat toate marcile trebuie sa indeplineasca aceleasi cerinte tehnice ale repartitoarelor. Este mai mult o chestie comerciala.
Vreti sa spuneti "Toate brandurile din Romania au asa ceva." In nico alta tara nu exista repartitor comun. Daca ar fi existat, fiti sigura ca ar fi stiut germanii sau altii de asa ceva.

@Adam Grecu
Formularile specialistilor nu se rezuma la "grafice si demonstratii tehnice". Ei spun clar, pe romaneste: normativele ANRSC si programele sunt proaste, nestiintifice si genereaza erori, argumentind stiintific acestea. Daca s-ar fi respectat procedura de elaborare a reglemetarilor in constructii nu ar fi aparut asemenea probleme din start.

Programele de calcul din Germania nu sunt adaptate la Romania si de aceea dau erori.
În Europa de vest, instalaţiile de încălzire sunt reglate hidraulic, autoamtizate, facand posibil controlul temperaturii interioare şi limitarea consumului de căldură. Rev.Tehnica instalatiilor 12/2003 I. Popescu- “proiectele care au fost realizate in tari occidentale dezvoltate, unde termeni ca randament ridicat, performanta, economie, nu sunt metafore, iar instalatiile de automatizare si de echilibrare nu sunt considerate optionale.”
În Europa de vest temperatura minimă la care se deschid automat robinetele termostatice nu este 6°C, ca in Romania (art. 16, al. 1, lit. a din anexa 3 la Ordinul ANRSC nr. 233/2004), temperatură sub normele de confort termic din Standardul SR 1907/2: 1997, ci minim 16 C. 6°C permite practic o debranşare, creşterea costurilor pentru cei care se încalzesc. În plus, practica cetăţenilor este diferită în Vest. Acolo nu există situaţii în care apartamente întregi sunt debranşate de ani de zile, prin închiderea robinetelor, avînd consum 0, nu există situaţii în care 70-80% din caloriferele dintr-un bloc să fie închise nonstop, iar restul caloriferelor folosite ocazional si parţial, cazuri în care dereglarea instalaţiilor si erorile ating cote inexistente in Vest. Din aceleaşi motive, în România, transferul de căldură între apartamente atinge cote inexistente în Europa de Vest, transfer care generează alte erori suplimentare. Proprietarii nu stau cu mucegaiul pe pereti de spaima facturilor la incalzire.

Simpla montare a contoarelor de caldura de partament nu rezolva deloc problema. Fara echilibrare tot un fas este. Singura diferenta fata de repartitoare va fi ca surplusul de agent termic fata de necesar se va inregistra distinct si de contorul de apartament, nu doar pe contorul de bloc.
Normativ pentru exploatarea instalaţiilor de încălzire centrală I 13/1-2002.
8.36. Reglarea sistemului de echilibrare automată de la baza coloanei sau ramurile (reglarea presiunii diferenţiale) în cazul instalaţiilor prevăzute cu robineţi termostataţi pentru corpurile de încălzire se face la condiţiile nominale de funcţionare a instalaţiei.
8.37. Coloanele sau ramurile care alimentează corpurile de încălzire prevăzute cu robinete termostate se prevăd cu sisteme care limitează presiunea diferenţială între conductele de ducere şi întoarcere.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Ianuarie 2014
darida, utilizator

Alte discuții în legătură

Nu vreau sa renunt la repartitoare costachedd costachedd Bloc 4 etaje, 2 scari, 18 apartamente/scara, apartamente cu 4 si 2 camere. Locatarii au hotarat sa renunte la repartitoare si au ales sistemul pausal . La ... (vezi toată discuția)
Cota de 30% sau 50% pentru apartamentele cu centrale... Teodoru Roxana Andreea - Traduceri lb Engleza Teodoru Roxana Andreea - Traduceri lb Engleza Am inteles ca in conformitate cu Ordinlu 343/2010, apartamentele cu centrala vor plati 30% cu derograe sau 50% din factura de energie termica. Exista vreo ... (vezi toată discuția)
Ordinul 343.2010 anrsc Ionel Manolache Ionel Manolache 1. Sunt interesat sa cunosc daca exista o norma legala care sa reglementeze montarea repartitoarelor intr-un imobil cu mai multe apartamente. Am citit ca ... (vezi toată discuția)