avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 205 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Asistent personal batran cu Alzheimer
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Asistent personal batran cu Alzheimer

Buna ziua,sunt asistent personal al unei persoane adulte cu handicap grav si fac parte din familie (nora). Problema mea este ca socrul meu locuieste cu fiul cel mare, nu cu mine(mentionez ca nu vrea sa locuiasca la mine) si acesta nu mi permite sa i asigur cele necesare batranului,de fiecare data cand merg acolo face scandal(PE FONDUL CONSUMULUI DE ALCOOL).Pe langa asistent personal sunt si curator al tuturor drepturilor banesti de care acesta beneficiaza. As vrea sa stiu daca pot renunta la a mai fi asisternt personal si cum sa procedez in continuare pentru a l intretine pe socrul meu.Unde trebuie sa ma adresez pentru abuzurile (psihice) la care cumnatul il supune pe socrul meu.Am apelat la politie ,am mai multe reclamatii la adresa cumnatului,dar el in continuare ne injura,ajungand in ultima instanta la amenintarea cu cutitul.Sunt la capatul puterilor si nu mai stiu cui sa ma adresez,AJUTATI-MA VA ROG!
Cel mai recent răspuns: daryaX , utilizator 13:14, 27 Decembrie 2013

Dvs ati devenit asistent personal prin incheiera unui contract individual de munca cu primaria in raza careia aveti domiciului.CiM-ul poate fi incetat la solicitarea dvs, prin demisie sau prin acordul partilor.
Daca doriti sa aveti in continuare grija de el, nu vad de ce ati renunta la a-I mai fi asistent personal..

Legea 448/2006
Art. 3
Protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap au la baza urmatoarele principii:
......
n) protectie impotriva neglijarii si abuzului;

Art. 7
(1) Promovarea si respectarea drepturilor persoanelor cu handicap revin, in principal, autoritatilor administratiei publice locale unde isi are domiciliul sau resedinta persoana cu handicap si, in subsidiar, respectiv complementar, autoritatilor administratiei publice centrale, societatii civile si familiei sau reprezentantului legal al persoanei cu handicap.

Art. 23
(1) Persoanele cu handicap beneficiaza de protectie impotriva neglijarii si abuzului, indiferent de locul unde acestea se afla.
(2) In cazul in care persoana cu handicap, indiferent de varsta, este in imposibilitate totala sau partiala de a-si administra bunurile personale, aceasta beneficiaza de protectie juridica sub forma curatelei sau tutelei si de asistenta juridica.
(3) Odata cu preluarea tutelei, tutorele are obligatia de a face un inventar al tuturor bunurilor mobile si imobile ale persoanei cu handicap si prezinta anual un raport de gestiune autoritatii tutelare din unitatea administrativ-teritoriala in care persoana cu handicap are domiciliul sau resedinta.
(4) In cazul in care persoana cu handicap nu are rude ori persoane care sa accepte tutela, instanta judecatoreasca va putea numi ca tutore autoritatea administratiei publice locale sau, dupa caz, persoana juridica privata care asigura protectia si ingrijirea persoanei cu handicap.
(5) Monitorizarea respectarii obligatiilor care revin tutorelui persoanei cu handicap este asigurata de autoritatea tutelara din unitatea administrativ-teritoriala in a carei raza isi are domiciliul sau resedinta persoana cu handicap.
(6) Parintele, reprezentantul legal, tutorele, precum si organizatia neguvernamentala al carei membru este persoana cu handicap o poate asista pe aceasta in fata instantelor judecatoresti competente.
(7) Judecarea cauzelor care au ca obiect obtinerea de catre persoanele cu handicap a drepturilor prevazute de prezenta lege se face cu celeritate.
Buna ziua Ela,multumesc pentru raspuns.
Sunt asistent personal ,dar nu am un contract incheiat cu primaria,motivatia fiind ca nu au post pentru asistent personal.,iar curatela o detin prin ordin judecatoresc ,dar nu l am decazut din drepturi.
Cu acei bani am platit o doamna sa aiba grija de el,dansa ii prepara mancarea la ea acasa,ii dadea sa manace si medicamentele,plus menaj usor in casa.,dar s a saturat de injuriile si amenintarile aduse de cumnatul meu si la sfarsitul lunii renunta
Ultima modificare: Vineri, 27 Decembrie 2013
daryaX, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acum am handicap si 2 copii de 8 luni si de 8 ani mitospitea mitospitea Buna ziuna, Numele meu este Maria Florentina Pirvulescu, va scriu in numele sorei mele Dora Gabriela Pocora (32 ani). In luna februarie a fost supusa ... (vezi toată discuția)
Expediat(a) la azil dupa partaj pentru ca se pune gospodaria la vanzare ??? Vasile Rascanu Vasile Rascanu Va rog sa ma credeti, ori eu sunt de o naivitate vecina cu prostia, ori oricine obtine un divort (de comun acord) il poate distruge fizic pe celalalt sot ... (vezi toată discuția)
Drepturi persoane cu handicap ganditor ganditor nora mea are scleroza multipla detine si un certificat de handicap mediu as dorii sa stiu care sunt drepturile ei ,este in programul national de sm multumesc (vezi toată discuția)