avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... acum am handicap si 2 copii de 8 luni si de 8 ani
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

acum am handicap si 2 copii de 8 luni si de 8 ani

Buna ziuna,


Numele meu este Maria Florentina Pirvulescu, va scriu in numele sorei mele Dora Gabriela Pocora (32 ani).
In luna februarie a fost supusa uneui operatii pentru extirparea unei tumori cerebrale de mari dimensiuni in urma careia a ramas paralizata de mana dreapta, are dificultati de mers si de limbaj majore. Urmeaza tratament cu antiepileptice pentru atenuarea crizelor de epilepsie.
Ea este casatorita si are 2 copii ( un baietel de 8 luni si o fata de 9 ani). Copii si sora mea sunt ingriiti efectiv- 24/24 - de catre parintii mei, care nu lucreaza altceva. Sotul ei este salariat. Inainte sa nasca Dora a lucrat ca asistent medical.


Dorim sa stim care este statului ei din punct de vedere juridic si legal privitor la obligatiile pe care si le poate asuma fata de copii si privitor la drepturile ei.
In prezent primeste alocatia pentru ingrijirea copilului si alocatia copilului - in total 800ron.
In acest cas poate primi o alocatie de handicapat ?
Parintii mei care o igrijesc pe ea si care ingrijesc efectiv si copii au dreptul la un ajutor din partea statului pentru munca depusa?




Va multumesc pentru a acorda atentia necesara acestei probleme.


Cu stima

--
Maria Pirvulescu




Cel mai recent răspuns: Marius Zaharia , Avocat 09:16, 22 Iunie 2010
Buna ziua !
Poate fi incadrata in grad de handicap in urma unei evaluari a comisiei de expertiza medicala. In acest sens adresati- va Comisiei de Expertiza Medicala a Persoanelor Adulte cu Handicap, din cadrul Directiei de Protectie Speciala a Persoanelor cu Handicap.
In urma incadrarii , atat aceasta ruda cat si cel ce ingrijeste de ea, va beneficia de prevederile legii 448/2006 republicata si actualizata privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Adresati- va in acest sens autoritatii publice locale, Directia de asistenta sociala.
Intrebati de statul din punct de vedere juridic In acest sens , va pot spune ca beneficiaa de toate drepturile pe care legea le confera unei persoane , cetatean roman, cu ingradirile prevazute expres de actul medical( daca acestea exista).
Odata cu incadrarea in grad de handicap, d.p.d.v.juridic , va beneficia de prevederile art. 25( Sectiunea a 6- a) din Legea 448/ 2006 republicata si actualizata:
"ART. 25
(1) Persoanele cu handicap beneficiaza de protectie impotriva neglijarii si abuzului, indiferent de locul unde acestea se afla.
(2) In cazul in care persoana cu handicap, indiferent de varsta, este in imposibilitate totala sau partiala de a-si administra bunurile personale, aceasta beneficiaza de protectie juridica sub forma curatelei sau tutelei si de asistenta juridica.
(3) Odata cu preluarea tutelei, tutorele are obligatia de a face un inventar al tuturor bunurilor mobile si imobile ale persoanei cu handicap si prezinta anual un raport de gestiune autoritatii tutelare din unitatea administrativ-teritoriala in care persoana cu handicap are domiciliul sau resedinta.
(4) In cazul in care persoana cu handicap nu are rude ori persoane care sa accepte tutela, instanta judecatoreasca va putea numi ca tutore autoritatea administratiei publice locale sau, dupa caz, persoana juridica privata care asigura protectia si ingrijirea persoanei cu handicap.
(5) Monitorizarea respectarii obligatiilor care revin tutorelui persoanei cu handicap este asigurata de autoritatea tutelara din unitatea administrativ-teritoriala in a carei raza isi are domiciliul sau resedinta persoana cu handicap.
(6) Parintele, reprezentantul legal, tutorele, precum si organizatia neguvernamentala al carei membru este persoana cu handicap o poate asista pe aceasta in fata instantelor judecatoresti competente.
(7) Judecarea cauzelor care au ca obiect obtinerea de catre persoanele cu handicap a drepturilor prevazute de prezenta lege se face cu celeritate".
Cu stima !


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asistent personal batran cu alzheimer daryaX daryaX Buna ziua,sunt asistent personal al unei persoane adulte cu handicap grav si fac parte din familie (nora). Problema mea este ca socrul meu locuieste cu fiul ... (vezi toată discuția)
Tutela pentru persoana cu handicap DinaOlivia DinaOlivia Buna ziua,sunt din Timisoara si am o fata cu handicap grav, majora; de cativa ani ni se cere asistentilor personali,parinti, sa facem tutela pt.ei , ni se ... (vezi toată discuția)
Drepturi persoane cu handicap ganditor ganditor nora mea are scleroza multipla detine si un certificat de handicap mediu as dorii sa stiu care sunt drepturile ei ,este in programul national de sm multumesc (vezi toată discuția)