avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Eveniment rutier - lipsa RCA
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Eveniment rutier - lipsa RCA

Buna ziua !
Va rog sa ma sfatuiti asupra unei probleme a nasului meu privitor la un incident petrecut in parcarea unui spital, mai exact in curtea acestuia - loc privat.
Datorita unor probleme medicale urgente ale unei rude, a fost nevoit sa se deplaseze din localitatea de domiciliu la spitalul judetean unde i se putea oferi asistenta medicala de specialitate. Avand in vedere faptul ca autoturismul cu care urma sa se deplaseze nu mai avea RCA valabil, a incheiat polita de asigurare inainte de a pleca la drum. Dupa ce a lasat bolnava la spital, dorind sa plece, a facut manevra de scoatere a masinii din parcare, cu spatele, a pus-o pe directia de mers inainte fiind deja in viteza 1, moment in care a fost lovit din spate de un auto, mai exact in stop si aripa dreapta-spate. Cine este vinovat ? Polita intra in vigoare abia ziua urmatoare, astfel ca nu s-a putut incheia intelegerea amiabila. Va mltumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: alonia14 , utilizator 20:10, 30 Decembrie 2013
Vinovat este conducatorul auto care l-a lovit din spate.
Constatarea amiabila se putea incheia cu data zilei urmatoare, din acest motiv ii si spune "amiabila".
Amiabila se intocmeste tocmai cand partile convin asupra vinovatiei. Puteau completa formularul atasat politei celui vinovat , iar ca nr al politei nasului, o treceau pe asta care urma sa intre in vigoare.
Pot merge la accidente usoare unde e arondat locul unde s-a produs accidentul.

Chiar daca se convine asupra vinovatiei unuia dintre conducatorii auto, constatarea amiabila da posibilitatea asiguratorilor sa investigheze cauzele producerii accidentului si sa stabileasca vinovatia unuia sau altuia.
Pe langa faptul ca investigatia oate dura 3 luni mai poti avea surpriza ca asiguratorul sa respinga dosarul de dauna si sa il scoata vinovat pe celalalt conducator auto (cel care nu avea inca polita in vigoare) sau sa considere ca accidentul a fost "aranjat".
Multumesc tuturor pentru raspunsuri! Situatia nu s-a incheiat tocmai simplu, in sensul ca cei implicati din evenimentul rutier s-au prezentat la biroul de tamponari si acolo s-a facut o ,,investigatie,,subiectiva (lasand la o parte modul in care i s-a vorbit si atitudinea acelui agent...) pentru ca lucratorul de poliei a avut un comportament partinitor fata de celalalt conducator auto, astfel ca nasul meu a fost ,,scos,,vinovat,, . Mai mult, a incheiat procesul verbal anterior audierii lui, doar pe baza declaratiei date de cealalta persoana, declaratia lui fiind luata la doua zile dupa. Astfel ca a facut contestatie si asteapta decizia instantei pe motive de nulitate. In procesul verbal s-a retinut art.54 din OUG 195/2002 R. As vrea sa stiu daca pe baza unei expertize rutiere se poate stabili vinovatul, asta in cazul in care instanta nu va retine motivele de nulitate invocate in plangere.
Se pare ca cei doi conducatori auto nu s-au inteles si au ajuns la politie dar in zile diferite!
Care este motivul pentru care nu s-au prezentat impreuna la politie?
Pe baza expertizei auto se poate stabili vinovatia dar o expertiza este destul de costisitoare.

Alte discuții în legătură

Respingere dosar dauna Stingray Stingray Oprind la culoarea rosie a semaforului am fost lovit violent din spate de catre un alt autoturism. Am fost la politie unde s-a inchiat procesul verbal de ... (vezi toată discuția)
Accident auto - pv emis de politie anulat de instanta ( cum se stabileste culpa ?) ContSters196490 ContSters196490 Buna ziua, In urma unui accident auto in care au fost implicate doua autoturisme s-a intocmit de catre politie PV in care se specifica trecerea ... (vezi toată discuția)
Cum poate fi atacata expertiza extrajudiciara Crysti_22 Crysti_22 buna ziua. in luna iunie in timp ce rulam pe banda 3 a sensului meu de mers am fost acrosat de catre un individ, in urma impacutului am fost proiectat intr-un ... (vezi toată discuția)