avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 184 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... CONTRACT DE LOCATIUNE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

CONTRACT DE LOCATIUNE

Buna seara! In urma cu doi ani fratele meu a semnat un contract de locatiune avand ca obiect o masina. Termenul a expirat in vara acestui an, iar persoana respectiva continuand sa foloseasca autoturismul, iar fratele meu sa primeasca chiria. Acum el vrea sa-si primeasca autoturismul inapoi doar ca cel ce l-a inchiriat a refuzat. Fratele meu a introdus actiune in instanta pentru restituirea bunului dovedind ca paratul a fost somat anuntandu-i concediul. Persoana respectiva s-a aparat spunand ca termenul instiintarii prealabile pentru concediul locatiunii este de un an si ca oricum a operat tacita relocatiune.
Ce efecte juridice produce termenul in cazul contractului de locatiune si ce sentinta ar putea da instanta??
Cel mai recent răspuns: DOTZ , utilizator 21:01, 29 Decembrie 2013
Nu ati facut precizari referitor la clauzele contractual asumate referitor la conditiile de reziliere
Art. 1.810. – (1) Dacă, după împlinirea termenului, locatarul continuă să deţină bunul şi să-şi îndeplinească obligaţiile fără vreo împotrivire din partea locatorului se consideră încheiată o nouă locaţiune, în condiţiile celei vechi, inclusiv în privinţa garanţiilor.
(2) Noua locaţiune va fi însă pe durată nedeterminată, dacă prin lege sau convenţia părţilor nu se prevede altfel.
Art. 1.816. – (1) Dacă locaţiunea a fost făcută fără determinarea duratei, oricare dintre părţi poate denunţa contractul prin notificare.
(2) Notificarea făcută cu nerespectarea termenului de preaviz stabilit de lege sau, în lipsă, de uzanţe, nu produce efecte decât de la împlinirea acelui termen.
(3) La împlinirea termenului de preaviz, obligaţia de restituire a bunului devine exigibilă, iar contractul de locaţiune încheiat în condiţiile prevăzute de art. 1.809 alin. (2) sau (3), după caz, constituie, în condiţiile legii, titlu executoriu cu privire la această obligaţie.


Un an la inchiriere de auto este cam mult, ca doar nu este teren pentru cultura.
Ultima modificare: Duminică, 29 Decembrie 2013
trandafir2, moderator
contractul de locatiune a fost incheiat pe o durata de 2 ani, iar dupa expirarea acestuia a continuat, locatarul platind chiria in continuare spunand ca termenul instiintarii prealabile pentru concediul locatiunii este de un an si ca oricum fratele meu a operat tacita relocatiune, astfel el prelungindu-se cu inca doi ani.


Inteleg din art 1810 ca daca locatarul continua sa-si plateasca chiria fata de fratele meu, se prelungeste contractul cu inca doi ani, asa cum a fost primul contract incheiat.
Imi puteti spune va rog in ce conditii functioneaza tacita relocatiune??

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rezilierea unui contract de inchiriere Luoana Mihaela Luoana Mihaela Pentru rezilierea unui contract de inchiriere este nevoie de o notificare in prealabil sau ne adresam direct instantei de judecata (vezi toată discuția)
Tacita relocatiune zzanetta zzanetta Daca tacita relocatiune nu este trecuta in contract ea poate fi invocata si aplicata. (vezi toată discuția)
Neprelungire contr. inchiriere punct de lucru claudia_d claudia_d Buna ziua, Ce raspuns putem da cuiva care are un contract de inchiriere pe un punct de lucru (NU este si sediu social) si care nu a prelungit contractul, desi ... (vezi toată discuția)