avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament

Buna seara,
Am o problema legata de atacarea testamentului.Fratele meu a decedat,la 7 ani dupa el a decedat si mama mea,in decursul acestor ani eu am primit act de vazare cumparare cu clauza de intretinere cand ambii parinti erau in viata.Mama a decedat acum 3 luni iar nepotul meu(baiatul fratelui meu) nu vrea act de vanzare cumparare ca si mine dar vrea testament de la tatal meu,singurul in viata.As vrea sa stiu ce se poate intampla si daca ii pot ataca testamentul.Si as vrea sa mai stiu daca nepotul meu trebuie sa faca succesiune dupa fratele meu(tatal lui)sau dupa mama mea(bunica lui). Multumesc!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 11:46, 6 Ianuarie 2014
Da, nepotul trebuie sa dezbata succesiunea dupa tatal lui si impreuna cu dvs si cu tatal dvs, dupa bunica.
Tatal dvs mai are si alte imobile in afara de cel pe care vi l-a vandut impreuna cu mama dvs ?
nu aveti de ce ataca testamentul daca nu va incalca rezerva succesorala.
Atacati dvs, ataca si el actul de vanzare ca fiind donatie deghizata.
Va multumesc pentru raspuns! Da,tatal meu mai are jumatate din terenul pe care mi l-a vandut mie,aceasta parte apartinand fratelui meu pentru ca asa ne-am inteles cand si el si mama mea erau in viata.El fiind decedat,nepotul meu vrea ca tatal meu sa ii lase partea cealalta prin testament,nu cu act de vazare cumparare cu clauza ca si mine.
Reductiunea reprezinta o sanctiune aplicabila liberalitatilor excesive ( donatiilor si legatelor ), lipsindu-le de eficacitate juridica, in masura in care acestea incalca rezerva succesorala a mostenitorilor rezervatari.


Aceasta cauza de ineficacitate a actelor juridice este aplicabila de la momentul deschiderii succesiunii , prin moarte.

Astfel, mostenitorii rezervatari , in cazul in care cotitatea disponibila a fost lezata, se pot adresa instantei de judecata, in vederea reductiunii liberalitatii excesive.

Contractul de vanzare-cumparare poate fi calificat drept donatie deghizata.

Da,tatal meu mai are jumatate din terenul pe care mi l-a vandut mie,aceasta parte apartinand fratelui meu pentru ca asa ne-am inteles


Daca vi l-a vandut, care jumatate sa mai aiba ?
Poate mai are un lot de teren de acelaesi dimensiuni cu ala pe care vi l-a vandut.
Daca vrea prin testament e ok, insa era mai avantajat daca i-l vindea.
Bine, poate are datorii, poate de aia nu vrea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vocatie succesorala. reprezentarea ContSters297911 ContSters297911 Buna ziua fiind 3 copii la parinti, unul dintre copi decedeaza, cum se imparte mostenirea persoana decedata avand la randul ei 2 copii ... (vezi toată discuția)
Act de donatie kerekeshermina kerekeshermina Buna ziua, parintele meu (mama deoarece tatal meu a decedat de multi ani)a facut un act de donatie pe numele meu cu acordul fratilor mei. Doresc sa-mi spuneti ... (vezi toată discuția)
Mostenire teren agricol octavian63 octavian63 Buna ziua tatal meu a dobandit prin retrocedare de la bunicul sau un teren agricol ; intrebarea mea este daca la decesul lui mama mea va avea drept de ... (vezi toată discuția)