avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Cafeneaua avocaţilor Avocat stagiar incompatibil cu calitatea de ...
Discuție deschisă în Cafeneaua avocaţilor

Avocat stagiar incompatibil cu calitatea de administrator special al unei societati aflata in reorganizare judiciara?

Buna ziua ! Stie cineva daca avocatul stagiar este incompatibil cu calitatea de administrator special al unei societati aflata in insolventa respectiv reorganizare judiciara? Va multumesc si va doresc un an nou asa cum vi-l doriti!
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 14:52, 11 Februarie 2014
* precizez ca societatea se afla in faliment si nu in reorganizare judiciara
Buna seara .
Calitatea de administrator special,poate fi detinuta de catre orice persoana ,compatibila, indiferent de calitatea sau profesia acesteia ,atata timp cat este propusa de comitetul creditorilor si acceptata de catre instanta de judecata .Deci,inclusiv uun avocat stagiar,care presupun ca este si jurist,poate indeplini aceasta functie . Dvs.va referiti probabil la CURATORUL SPECIAL, care trebuie sa indeplineasca intr-adevar calitatea de avocat , definitiv si compatibil,in cazurile prevazute de Codul de procedura civila,in locul unei persoane care nu mai este administratorul unei firme..
Cu stima,
Marius Bote .
Administratorul special nu este propus de comitetul creditorilor.

Sediul materiei: L.85/2006

Art. 3. - În întelesul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
26. administratorul special este reprezentantul desemnat de adunarea generală a acționarilor/asociaților debitorului, persoană juridică, împuternicit sa efectueze în numele si pe contul acestuia actele de administrare necesare în perioadele de procedură când debitorului i se permite să își administreze activitatea și să le reprezinte interesele în procedură pe perioada în care debitorului i s-a ridicat dreptul de administrare.
Adunarea generală a acționarilor, asociaților sau membrilor persoanei juridice va fi convocată de administratorul judiciar ori de lichidator pentru desemnarea administratorului special, în termen de maximum 10 de zile de la deschiderea procedurii sau, după caz, de la ridicarea dreptului debitorului de a-și administra averea. Adunarea generală va fi prezidată de administratorul judiciar sau de lichidator, după caz.
Dacă adunarea asociaților/acționarilor convocată conform prezentului punct nu desemnează un administrator special, debitorului i se va ridica dreptul de administrare, dacă acesta nu a fost ridicat, iar debitorul, respectiv asociații/acționarii sunt decăzuți din drepturile recunoscute de procedură și care sunt exercitate prin administrator special. Dacă un administrator special nu a fost desemnat, pentru soluționarea acțiunilor prevăzute la art. 46 și a celor reglementate de art. 79 și 80 debitorul va fi reprezentat de un curator special desemnat dintre organele de conducere statutare aflate în exercițiul funcțiunii la data deschiderii procedurii.
Desemnarea se va face de către judecătorul-sindic în camera de consiliu și fără citarea părților. În cazul în care ulterior adunarea asociaților/acționarilor alege un administrator special, acesta va prelua procedura în stadiul în care se găsește la data desemnării;



Administratorul special
Art. 18. - (1) Dupa deschiderea procedurii, adunarea generala a actionarilor/asociatilor debitorului, persoana juridica, va desemna, pe cheltuiala acestora, un reprezentant, persoana fizica sau juridica, administrator special, care sa reprezinte interesele societatii si ale acestora si sa participe la procedura, pe seama debitorului. Dupa ridicarea dreptului de administrare, debitorul este reprezentat de administratorul judiciar/lichidator care îi conduce si activitatea comerciala, iar mandatul administratorului special va fi redus la a reprezenta interesele actionarilor/asociatilor.
(2) Administratorul special are urmatoarele atributii:
a) exprima intentia debitorului de a propune un plan, potrivit art. 28 alin. (1) lit. h), coroborat cu art. 33 alin. (2);
b) participa, în calitate de reprezentant al debitorului, la judecarea actiunilor prevazute la art. 79 si 80;
c) formuleaza contestatii în cadrul procedurii reglementate de prezenta lege;
d) propune un plan de reorganizare;
e) administreaza activitatea debitorului, sub supravegherea administratorului judiciar, dupa confirmarea planului;
f) dupa intrarea în faliment, participa la inventar, semnând actul, primeste raportul final si bilantul de închidere si participa la sedinta convocata pentru solutionarea obiectiunilor si aprobarea raportului;
g) primeste notificarea închiderii procedurii.


Avînd în vedere atribuţiile, nu cred că un avocat poate îndeplini funcţia de administrator special. Eventual, ar putea, dar numai în situaţia în care debitorului i s-a ridicat dreptul de administrare şi s-a numit un administrator judiciar, caz în care mandatul administratorului special se reduce la reprezentarea intereselor asociaţilor/acţionarilor, cu menţiunea că, în opinia mea, el nu va acţiona în calitate de avocat.

Oricum, reprezentarea va avea ca temei hotarîrea adunarii generale, luată în condiţiile legii, şi nu contractul de asistenţă juridică încheiat între asociaţi/acţionari şi respectivul avocat.

În ceea ce priveşte curatorul special, el va fi numit de judecătorul sindic dintre organele de conducere statutare aflate în exercițiul funcțiunii la data deschiderii procedurii, aşa cum spune aceeaşi lege (şi nu codul de procedură civilă).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine convoaca adunarile generale ale actionarilor? greensea greensea Buna ziua Spuneti-mi va rog daca in perioada de reorganizare mai au loc adunarile generale ordinare si extrordinare ale actionarilor. Cine le convoaca : ... (vezi toată discuția)
Mandat de administrator expirat pe perioada insolventei ksimona ksimona Buna ziua, In data de 15.06.1010 societatea a intrat in insolventa si pe data de 11.07.2010 a expirat mandatul administratorului, care a si informat ... (vezi toată discuția)
Raspuns numire administrator special dadaella2005 dadaella2005 Va rog daca se poate cu o opinie a specialistilor ... Multumesc anticipat (vezi toată discuția)