avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Competenta generala divort
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Competenta generala divort

Casatorie mixta cetatean roman- moldovean . Domiciliul comun al sotilor in Romania si au si un copil minor. Sotia ( cetatean moldovean) paraseste domiciliul conjugal cu copilul si pleaca in Rep. Moldova de unde intenteaza divort.
M-ar interesa parerile voastre deoarece, conform Codului civil Roman competente sunt instantele din Romania ( ultimul domiciliu comun, si domiciliu al paratului) iar conform Codului de proc civ al Republicii Moldova pot fi si cele de la domiciliul reclamantului:
Articolul 39. Competenţa la alegerea reclamantului

(5) Acţiunea de desfacere a căsătoriei poate fi intentată şi în instanţa de la domiciliul reclamantului dacă în grija lui se află copii minori sau dacă deplasarea lui la instanţa de ladomiciliul pîrîtului întîmpină dificultăţi întemeiate.


Stie cineva daca exista vre-un Tratat intre Romania si Moldova pentru rezolvarea acestor cauze, mai ales ca Republica Moldova nu este in UE?

Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 19:42, 6 Ianuarie 2014
Daca promovati actiunea si in Romania, cred ca este litispendenta internationala (art. 1075 ncpc).


Regulamentul nr. 2201/2003 contine dispozitii referitoare la litigiile cu element de extraneitate in relatie cu un stat membru si anume competenta exclusiva de fond in materie civilia.

Astfel, conform articolului 3 din Regulament sunt competente sa hotarasca in problemele privind divortul instantele judecatoresti din statul membru pe teritoriul caruia se afla:

resedinta obisnuita actuala a sotilor sau
ultima resedinta obisnuita a sotilor in conditiile in care unul dintre ei inca locuieste acolo sau
resedinta obisnuita a paratului sau

in caz de cerere comuna resedinta obisnuita a unuia dintre soti sau


resedinta obisnuita a reclamantului in cazul in care acesta a locuit acolo cel putin un an inaintea introducerii cererii.


Cauza poate fi solutionata si in Republica Moldova.

Stoica Ioana a scris:


Regulamentul nr. 2201/2003 contine dispozitii referitoare la litigiile cu element de extraneitate in relatie cu un stat membru si anume competenta exclusiva de fond in materie civilia.



Republica Moldova nefiind stat membru, regulamentele UE nu sunt aplicabile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casatorie italia divort in romania ContSters253612 ContSters253612 Casatorie efectuata in Italia , minor rezultat din casatorie , fara domiciliul al cetateanului italian in Ro. Casatoria inregistrata in Romania cu rezidenta in ... (vezi toată discuția)
Divort de o cetateana de origine peruana bogdanpuscasu bogdanpuscasu Numele meu este Bogdan Puscasu si de 4 ani sunt casatorit cu o cetateanca de nationalitate peruana.Casatoria a fost oficiata in Peru dar actele nu au fost ... (vezi toată discuția)
Divort in strainatate lenacov lenacov Buna seara As avea nevoie de o lamurire in urmatoarea situatie: Eu si sotul (roman) meu( inça) ne-am casatorit prin intermediul ambasadei Romaniei in ... (vezi toată discuția)