avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort in strainatate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort in strainatate

Buna seara
As avea nevoie de o lamurire in urmatoarea situatie:
Eu si sotul (roman) meu( inça) ne-am casatorit prin intermediul ambasadei Romaniei in Lisabona. Au aparut copii si probleme. De comun acord am decis sa divortam. Si in privinta copiilor suntem intelesi.Cê demersuri rapide si legale putem face pentru asta? Este posibil sa obtinem divortul tot prin intermediul Ambasadei?
Vá multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 11:57, 2 Septembrie 2015
Nu. Nu puteti divorta la ambasada. Dar puteti apela la judecatorie ori Notar.
Divortul poate fi transat de instantele de judecata din Romania.

Art. 2597 NCC

Alegerea legii aplicabile divorţului

Soţii pot alege de comun acord una dintre următoarele legi aplicabile divorţului:

a) legea statului pe teritoriul căruia soţii au reşedinţa obişnuită comună la data convenţiei de alegere a legii aplicabile;
b) legea statului pe teritoriul căruia soţii au avut ultima reşedinţa obişnuită comună, dacă cel puţin unul dintre ei mai locuieşte acolo la data convenţiei de alegere a legii aplicabile;
c) legea statului al cărui cetăţean este unul dintre soţi;
d) legea statului pe teritoriul căruia soţii au locuit cel puţin 3 ani;
e) legea română.



Reprezentarea reclamantului in procesul de divort poate opera numai in urmatoarele cazuri :

- daca are domiciliul sau resedinta in strainatate , facandu-se dovada, cu inscrisuri, in acest sens
- daca executa o pedeapsa privativa de libertate
- daca este incapabil sau impedicat de o boala grava sau participe la acest proces

Daca nu sunt intrunite acest cazuri expres si limitativ prevazute de lege, reclamantul trebuie sa se prezinte in instanta, altminteri actiunea va fi respinsa ca nesustinuta , in caz ca discutam numai de absenta sau, sau se va suspenda , daca ambii soti nu participa la proces.



(reprezentarea in cazul divortului la notar este interzisa conform -art.87 indice 1 al. 7 din Ordinul ministrului justitiei nr. 81/2011 privind completarea Regulamentului de punere in aplicare a Legii notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995, adoptat prin Ordinul ministrului justitiei nr. 710/C/1995).



Căsătoria
Art. 2598
Data convenţiei de alegere a legii aplicabile
(1) Convenţia de alegere a legii aplicabile divorţului se poate încheia sau modifica cel mai târziu până la data sesizării autorităţii competente să pronunţe divorţul.
(2) Cu toate acestea, instanţa judecătorească poate să ia act de acordul soţilor cel mai târziu până la primul termen de judecată la care părţile au fost legal citate.

Art. 2600
Legea aplicabilă divorţului
(1) În lipsa alegerii legii de către soţi, legea aplicabilă divorţului este:
a) legea statului pe teritoriul căruia soţii au reşedinţa obişnuită comună la data introducerii cererii de divorţ;
b) în lipsa reşedinţei obişnuite comune, legea statului pe teritoriul căruia soţii au avut ultima reşedinţă obişnuită comună, dacă cel puţin unul dintre soţi mai are reşedinţa obişnuită pe teritoriul acestui stat la data introducerii cererii de divorţ;
c) în lipsa reşedinţei obişnuite a unuia din soţi pe teritoriul statului unde aceştia au avut ultima reşedinţă obişnuită comună, legea cetăţeniei comune a soţilor la data introducerii cererii de divorţ;
d) în lipsa cetăţeniei comune a soţilor, legea ultimei cetăţenii comune a soţilor, dacă cel puţin unul dintre ei a păstrat această cetăţenie la data introducerii cererii de divorţ;
e) legea română, în toate celelalte cazuri.


(2) Dacă legea străină, astfel determinată, nu permite divorţul ori îl admite în condiţii deosebit de restrictive, se aplică legea română, în cazul în care unul dintre soţi este, la data cererii de divorţ, cetăţean român sau are reşedinţa obişnuită în România.



(3) Prevederile alin. (2) sunt aplicabile şi în cazul în care divorţul este cârmuit de legea aleasă de soţi.




Puteti promova si dumneavoastra actiunea de divort, iar sotul dumneavoastra sa raspunda prin intampinare.(indicand un domiciliu procesual ales in vederea comunicarii actelor de procedura ).








Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort in romania pentru cetatenii ue gabrielamarcela68 gabrielamarcela68 stimati consultanti traiesc in concubinaj de opt ani cu un cetatean italian,separat consensual de sotie doresc sa precizez ca nu sunt eu cauza separarii lor ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara veronika82 veronika82 Eu si sotul meu suntem casatoriti in Romania din 2011,traim in Spania, avem un copil de 4 ani si as vrea sa inaintez cererea de divort pt abandon familial si ... (vezi toată discuția)
Divortul de un cetatean strain vasilicadanut vasilicadanut care este procedura in cazul divortului dintre un cetatean roman si unul strain,casatoria fiind incheiata in romania dar domiciliul fiind in grecia?ce taxe ... (vezi toată discuția)