avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Bonuri de masa ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Bonuri de masa ?

Buna seara ,
Am o serie de intrebari legata de numarul bonurilor de masa acordate pe luna unui salariat :
-cite bonuri este normal sa primesaca lunar un angajat cu program 8 ore si 21 zile lucrate ?
-exista vreo prevedere care se permita diminuarea numarului acestora ?
-se pot cere retroactiv in cazul in care se dovedeste ca a fost un abuz ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:03, 4 Ianuarie 2014
din cate stiu nr de bonurii primit este egal cu nr de zile lucrate in luna respectiva
Bonurile de masa sr acorda conform Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa commpletata si modificata de Legea 291/2013.

www.avocatnet.ro/content/art...

[ link extern ]

De remarcat este ca angajatorul distribuie tichetele dar nu este obligat sa acorde un numar de tichete echivalent cu zilele lucrate.

Daca au fost 21 de zile lucratoare in luna respectiva, angajatorul nu este obligat sa acorde 21 de tichete, poate acorda numai 10 ori 5 tichete. Sau niciunul!
Normele de aplicare a legii nr.142/1998 prevad:
Art. 2 Angajatorii, împreună cu organizaţiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanţii salariaţilor, după caz, vor stabili prin contractele colective de muncă clauze privind acordarea alocaţiei individuale de hrană sub forma tichetelor de masă, care să prevadă:

a) numărul salariaţilor din unitate care pot primi lunar tichete de masă, precum şi valoarea nominală a tichetului de masă, în limita celei prevăzute de lege, ţinând seama de posibilităţile financiare proprii ale angajatorilor;

b) numărul de zile lucrătoare din lună pentru care se distribuie tichete de masă salariaţilor;


c) criteriile de selecţie privind stabilirea salariaţilor care primesc tichete de masă, ţinând seama de condiţiile concrete de lucru în care îşi desfăşoară activitatea unele categorii de salariaţi, de priorităţile socioprofesionale şi de alte elemente specifice activităţii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordarea bonurilor de masa... pencix54 pencix54 Angajatorul care a hotarat sa acorde bonuri de masa , este obligat sa le calculeze in functie de zilele lucrate lunar , sau dupa cum doreste , 14 in cazul ... (vezi toată discuția)
Acordarea tichetelor de masa AncaAnca92 AncaAnca92 Buna ziua! Am citit legea acordarii tichetelor de masa, dar nu sunt lamurita. Angajatorii aceleasi unitati pot lua numar diferit de bonuri? Depinde de ... (vezi toată discuția)
Tichete masa kiti36 kiti36 am fost informata intorcandu-ma la lucru din maternitate ,ca trebuie sa semnez un regulament intern in care sunt de acord sa primesc timp de3 luni doar 10 ... (vezi toată discuția)