avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita, stabilire pret vanzare
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita, stabilire pret vanzare

Care este procedura prin care se stabileste pretul la care va fi vandut de catre executorul judecatoresc un imobil ipotecat?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 15:44, 5 Ianuarie 2014
Se evalueaza la un pret, iar de vandut se vinde celui ce da mai mult
noul cod de procedura civila :
Evaluarea imobilului urmarit Art. 835
(1) Executorul judecatoresc va stabili de indata, prin incheiere, valoarea de circulatie a imobilului, raportata la pretul mediu de piata din localitatea respectiva, si o va comunica partilor.
(2) Totodata, executorul va cere biroului de cadastru si publicitate imobiliara sa ii comunice drepturile reale si alte sarcini care greveaza imobilul urmarit, precum si eventualele drepturi de preferinta inscrise in folosul altor persoane. Titularii acestor drepturi vor fi instiintati despre executare si vor fi citati la termenele fixate pentru vanzarea imobilului.
(3) La cererea partilor interesate sau in cazul in care nu poate proceda el insusi la evaluare, executorul judecatoresc va numi un expert care sa stabileasca valoarea de circulatie a imobilului.
(4) Cererea de expertiza va fi facuta de parti, in termen de 15 zile de la comunicarea incheierii prevazute la alin. (1), sub sanctiunea decaderii. Expertiza poate fi ceruta si de tertul dobanditor, de coproprietari in cazul prevazut la art. 822, precum si de creditorii intervenienti, in acelasi termen.
(5) La cerere se vor alatura toate inscrisurile care pot servi pentru evaluarea imobilului.
(6) Expertul va fi numit de catre executor prin incheiere executorie, care va arata si termenul de depunere a raportului de expertiza, dispozitiile art. 757 alin. (6)-(9) aplicandu-se in mod corespunzator. Incheierea se comunica partilor si expertului. Creditorul poate depune la dosar inscrisuri in vederea evaluarii imobilului, daca este cazul.
(7) O alta expertiza nu este admisibila, dar partile pot conveni o alta valoare.
(8) Refuzul debitorului de a permite accesul expertului in imobil in vederea evaluarii nu impiedica evaluarea, urmand sa se ia in considerare inscrisurile depuse la dosarul de executare, precum si orice alte date sau informatii disponibile, inclusiv cele obtinute de executor pe baza demersurilor intreprinse in conditiile art. 659.

Stabilirea pretului imobilului si a valorii altor drepturi Art. 836
(1) Executorul va fixa pretul imobilului, care va fi pretul de pornire a licitatiei, la valoarea stabilita conform art. 835, prin incheiere definitiva, data fara citarea partilor.

Punerea in vanzare Art. 837
(1) In termen de 5 zile de la stabilirea pretului imobilului, executorul va fixa, prin incheiere definitiva, termenul pentru vanzarea imobilului, ce va fi adus la cunostinta publica prin publicatii de vanzare.
(2) Termenul stabilit pentru vanzare nu va fi mai scurt de 20 de zile si nici mai lung de 40 de zile de la afisarea publicatiei de vanzare la locul unde va avea loc licitatia.



� 3. Licitatia si adjudecarea imobilului


Efectuarea licitatiei Art. 845
(1) Vanzarea la licitatie se face in mod public. Ea incepe prin citirea de catre executor a publicatiei de vanzare si a ofertelor primite pana la acea data.

(5) Executorul va oferi apoi spre vanzare imobilul, prin 3 strigari succesive, la intervale de timp care sa permita optiuni si supralicitari, pornind de la pretul oferit care este mai mare decat cel la care s-a facut evaluarea, potrivit art. 835 alin. (1) sau, in lipsa unei asemenea oferte, chiar de la acest pret.

(8) In cazul in care nu este oferit nici pretul la care imobilul a fost evaluat, vanzarea se va amana la un alt termen, de cel mult 30 de zile, pentru care se va face o noua publicatie, in conditiile art. 838. La acest termen, licitatia va incepe de la pretul de 75% din pretul de pornire al primei licitatii. Daca nu se obtine pretul de incepere a licitatiei si exista cel putin 2 licitatori, la acelasi termen, bunul va fi vandut la cel mai mare pret oferit, dar nu mai putin de 30% din pretul de pornire al primei licitatii. Vanzarea se va putea face chiar daca se prezinta o singura persoana care ofera pretul de la care incepe licitatia. In continutul publicatiei de vanzare intocmite pentru cel de-al doilea termen vor fi inserate, sub sanctiunea nulitatii, toate aceste mentiuni privind modul de stabilire a pretului de adjudecare a imobilului la al doilea termen.
(9) Daca nici la a doua licitatie imobilul nu a fost adjudecat, la cererea creditorului, executorul judecatoresc va putea stabili o noua licitatie, in conditiile prevazute la alin. (8). La termenul stabilit la alin. (8), licitatia va incepe de la pretul de 50% din pretul de pornire al primei licitatii. Daca nu se obtine acest pret si exista cel putin 2 licitatori, bunul va fi vandut, la acest termen, la cel mai mare pret oferit, chiar daca acesta din urma este mai mic decat valoarea creantei ori a garantiei. Vanzarea se va putea face chiar daca se prezinta o singura persoana care ofera pretul de pornire al acestei licitatii. In continutul publicatiei de vanzare intocmite pentru cel de-al treilea termen vor fi inserate, sub sanctiunea nulitatii, toate aceste mentiuni privind modul de stabilire a pretului de adjudecare a imobilului la al treilea termen.
(10) Executorul va tine o lista in care va trece numele persoanelor care au luat parte la licitatie si sumele pe care le-au oferit.
(11) Executorul va declara adjudecatar persoana care, la termenul de licitatie, a oferit pretul de vanzare cel mai mare ori, dupa caz, cel aratat la alin. (6)-(8).
(12) In toate cazurile, la pret egal, va fi preferat cel care are un drept de preemptiune asupra bunului urmarit.
Ultima modificare: Duminică, 5 Ianuarie 2014
gi-jane2, moderator
Va multumesc frumos pentru raspuns! Am achizitionat in 2008 un apartament printr-un credit ipotecar, care a fost evaluat la pretul de 52 000 euro. Intrucat ne-am aflat in imposibilitatea de a mai plati ratele, am fost executati silit, iar apartamentul a fost vandut in vara aceasta. Pretul la care a fost evaluat este de 113.700 ron, evaluarea facandu-se fara ca imobilul sa fie vazut. Este posibil sa fie o diferenta atat de mare intre cele doua evaluari? Mentionez ca s-a vandut la licitatie cu pretul de 85.275 ron, iar diferenta de bani pe care am imprumutat-o de la banca o platim in continuare tot noi, intrucat avem poprire pe salariu.
E posibil, in 2008 cand ati cumparat preturile erau in scadere tin minte , dar nu erau asa scazute ca in ziua de azi. Ati fi putut contesta evaluarea, ati fi putut incerca sa gasiti dvs client sa preia ipoteca, oricum e tardiv.
Si da, din pacate platiti si diferenta de bani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cui ii revine casa Justitiarul711 Justitiarul711 O persoana gireaza cu casa un imprumut la banca . Achita din datorie o suma considerabila dupa care cand ajunge la suma de 17.000 lei pleaca in strainatate si ... (vezi toată discuția)
Posibilitatea creditorului de a impune un preț minim de adjudecare ContSters95306 ContSters95306 Poate creditorul impune ca vânzarea la licitație a unui imobil urmărit silit să nu se facă sub un anumit preț ? De exemplu, o bancă specifică în ... (vezi toată discuția)