avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 486 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Sistare pensie intretinere major
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Sistare pensie intretinere major

Buna ziua!
Fiica mea in varsta de 19 ani m-a dat in judecata in martie 2013 pentru pensie fiind eleva in clasa a-XII-a la liceu. Din luna mai de cand s-a inchis procesul platesc direct prin propire pe statul de plata pensia. Fata a terminat liceul si a plecat din tara, iar eu am asteptat pana in luna octombrie sa vad daca se intoarce sa continue studiile sau nu. Vazand ca nu se intorce in octombrie am cerut sistarea pensiei. Conform noului cod civil am mers la mediator, dar bineinteles ca nu a venit nimeni si astfel pe 8 noiembrie au fost inregistrate actele la tribunal. Nici pana acum nu s-a hotarat data primei infatisari ,( pentru acordarea pensiei in 2 luni deja era hotararea data) si de aceea am cerut de la judecatorie o hartie prin care sa arate ca am depus actele pentru sistarea pensiei si am trimis-o la firma la care lucrez pentru a ridica poprirea. Raspunsul firmei a fost ca fara o hotarare definitiva de la judecatorie nu pot ridica poprirea. Intrebarea mea este daca pot cere banii platiti de la depunere actelor la tribunal pana la incheierea procesului?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Sange 12 , utilizator 10:38, 14 Septembrie 2020
Art. 524. - Are drept la întreținere numai cel care se află în nevoie, neputându-se întreține din munca sau din bunurile sale.



Dacă regula în materie este că obligaţia de întreţinere a părintelui faţă de copil încetează odată cu ajungerea acestuia la vârsta majoratului, cu titlu excepţional, copilul este îndreptăţit la plata pensiei de întreţinere de către părinte, în situaţia în care dovedeşte faptul că îşi continuă studiile sau îşi desăvârşeşte pregătirea profesională, până la vârsta de 26 de ani.


Cata vreme este nu este demonstrata starea de nevoie , pensia de intretinere va fi sistata.

Copilul major este indreptatit a pretinde de la parintii acestuia o pensie de intretinere, insa cu indeplinirea si dovedirea unor conditii esentiale, respectiv nevoia.


Majorul este indreptatit a primi intretinere de la parintii acestuia in situatia in care se afla in continuarea studiilor, indiferent daca acesta urmeaza cursurile unei institutii de invatamant particular ori de stat, si indiferent de situatia sa scolara.


Pensia de intretinere va fi sistata.

Pot fi restituite sumele de bani retinut in mod nelegal.

Ultima modificare: Luni, 6 Ianuarie 2014
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Completati-va cererea si solicitati ca fiica sa va restituie sumele de bani platite din august cand a terminat si cu examenul de bac ca pensie nedatorata.
Art. 534
Daca, din orice motiv, se dovedeste ca intretinerea prestata, de bunavoie sau ca urmare a unei hotarari judecatoresti, nu era datorata, cel care a executat obligatia poate sa ceara restituirea de la cel care a primit-o .
Am o intrebare la dvs eu platesc pensie de intretinere baiatului meu in varsta de 18 ani platesc de 16 ani insa de 12 ani el locuieste in italia cu mama lui pensia intrand in contul fostei mele soacre de 4 ani nu am nici cel mai mic habar unde locuiesc sau cei cu ei as vrea sa imi spuneti cum pot face sistarea pensiei de intretinere copilul fiind major

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara asivst asivst Buna ziua, As dori sa stiu in ce conditii se acorda/ se plateste pensia alimentara pana la varsta de 26 de ani. Daca copilul a terminat o forma de ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara de intretinere a minorului ginel1 ginel1 Buna ziua , am platit pensie alimentara pana la virsta de 18 ani a copilului , el este inca in ultimul an de liceu , pentru ca a ramas repetent , deci repeta ... (vezi toată discuția)
Neplata pensiei alimentare ContSters284944 ContSters284944 Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Am un copil in varsta de 20 de ani, student in anul I, si nu a mai primit pensia alimentara de 3 luni, de cand a intrat la ... (vezi toată discuția)