avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 271 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... sustragere informatii din calculator
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

sustragere informatii din calculator

situatia este cam aceasta. X vine cu laptopul personal la munca si il lasa pe Y sa lucreze pe respectivul laptop. Y copiaza mai multe din fisierele personale ale lui X si le pune in calculatorul de la locul de munca al respectivului X. calc nu erau parolate. apoi Y, ca sa se dea bine pe langa sef, ii arata acestuia ca X lucreaza la munca la treburile lui personale, in loc sa se ocupe de munca pentru care este platit.

X doreste sa depuna o plangere penala. avem vreo lege speciala pentru furtul informatiilor din calculatoare, sau este furt pe codul penal si eventual o violare a corespondentei?

va multumesc
Avem legea nr. 161/2003-infractiunile informatice.. art.42( infractiunea de acces ilegal la un sistem informatic) .accesul fara drept la un sistem informatic constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda. Daca fapta este comisa in scopul obtinerii de date informatice, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani. Obiectul juridic generic il rerprezinta relatiile sociale casre iau nastere in legatura cu utilizarea sistemelor de prelucrare a datelor in societate. ( unii autori vorbesc de ocrotirea,,domiciliului informatic") .Obiectul juridic special protejat este cel al proprietarului , detinatorului sau utilizatorului de drept( legal) al sist informatic, dar si al proprietarului , detinatorului sau utilizatorului de drept al datelor informatice. , stocate sau vehiculate in respectivul sistem informatic. obiectul material consta in entitatile materiale care compun sist informatice: calculatoare, ecipamente, cabluri, placi , programe, aplicatii , baze de date, etc. Subiectul pasiv este persoana fizica sau juridica detinatoare de drept a sist. informatic acesat ilegal sau a datelor informatice vizate.
Spre ex, faptuitoru l acceseaza ilegal sist integrat de evidenta informatizata a persoanei si intra in posesia datelor personale referitoare la un anumit individ( cu scopul de a le folosi ulterior).elementu lmaterial-accesul fara drept intr-un sist informatic.accesul , in intelesul redat de lege reprezinta intrarea , in tot sau in parte in sist informatic.Nu conteaza daca accesul este de la distanta sau de aproape. Ca metode, faptuitoru l poate folosi: atacul prin parola, atacul de acces liber, atacul care exploateaza bibliotecile partajate, etc.
Prin obtinerea de date informatice se intelege inclusiv copierea acestora pe suporti externi de stocare. Infr se comite cu intentie directa sau indirecta .In cazul obtinerii de date informatice , intentia este calificata prin scop. Nu stiu exact daca va va fi de folos ceea ce v-am trimis, insa constat din cele expuse de dvs. ca n u este vorba de secrete profesionale sau de infractiuni care au legatura cu serviciul ...faptuitorul nu a luat cunostinta de datele respectiva in virtutea functiei sau profesiei. In cazul acestei infractiuni actiunea penala poate fi pusa in miscare si din oficiu .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Violarea corespondentei electronice viorel42 viorel42 in urma cu aproximativ 30 de zile a inceput un calvar ptr mine,o cunostinta mi-a spart parola la un cont pe facebook si posteaza in numele meu,nu s-a oprit ... (vezi toată discuția)
Retragere plangere Gabriel_28 Gabriel_28 Buna ziua. Am fost chemat la DIICOT unde mi-a fost adus la cunostinta faptul ca acum doi ani am intrat pe mailul firmel la care lucram si am sters mailurile ... (vezi toată discuția)
Corespondenta electronica - folosire telefon aflat in service de catre angajati hcernaianu hcernaianu Buna ziua, Am trimis un telefon iPhone la Orange la service, peste cateva zile cineva intra de pe acel telefon pe WhatsApp si pe Viber, aceste programe ... (vezi toată discuția)