avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 292 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Prima de angajare
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Prima de angajare

Cum pot beneficia de prima de angajare de 500 de lei,fiind absolvent de liceu ,am primit somaj 2 luni dupa care m-am angajat pe perioada determinata de 2 luni.In aceasta perioada somajul a fost sistat iar peste o luna mi s-a reinoit contractul pe perioada nedeterminata.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:44, 7 Ianuarie 2014
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 73.1
(1) Absolventii institutiilor de invatamant si absolventii scolilor speciale, in varsta de minimum 16 ani, inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, in situatia in care se angajeaza cu norma intreaga, pentru o perioada mai mare de 12 luni, beneficiaza, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de o prima de incadrare egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii.

(2) Absolvenţii cãrora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţie de şomaj şi se angajeazã în perioada de acordare a indemnizaţiei, în condiţiile prevãzute la alin. (1), beneficiazã, din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, de o sumã egalã cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, pânã la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacã nu s-ar fi angajat.
...

(6) Persoanele care beneficiaza de prima de incadrare egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii, prevazuta la alin. (1), au dreptul la mentinerea primei acordate si in situatia in care, in perioada de 12 luni de la angajare, le inceteaza raportul de munca sau de serviciu la primul angajator si se incadreaza, in termen de 30 de zile, la un alt angajator, in conditiile in care incadrarea in munca la cel de-al doilea angajator se realizeaza in aceleasi conditii, respectiv cu norma intreaga, pentru o perioada mai mare de 12 luni.


2. - Asadar legea spune ca ar fi trebuit sa incheiati un contract individual de munca (CIM) cu o durata mai mare de 12 luni pentru a putea beneficia de prima de incadrare.
- Dvs. ati incheiat un CIM pe perioada determinata de 2 luni care abia apoi s-a transformat in CIM pe perioada nedeterminata.

3. Incercati cu intrebarea si la ANOFM, pe e-mail, la: anofm@anofm.ro

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendarea platii indemnizatiei de somaj, prima de incadrare xquestion xquestion Buna ziua, In cazul unui absolvent de studii superioare (care nu a mai lucrat niciodata si care dupa absolvire s-a inregistrat la somaj benefiicind de ... (vezi toată discuția)
Somaj absolvent liceu nedumeritus nedumeritus Daca in timpul celor sase luni de acordare a indemnizatiei de somaj pentru absolventii de liceu, reusesc sa ma angajez ( mai precis in ultima luna ) , mai ... (vezi toată discuția)
Retragere master-suma egala cu indemnizatia de somaj CazacuMaria CazacuMaria Buna Ziua! In iulie 2013 am absolvit o facultate si pe data de 30.09.2013 am depus dosarul pentru somaj. Pe 01.10.2013 am incheiat un contract individual de ... (vezi toată discuția)