avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 911 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Plata impozit pe venit din teren agricol arendat
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Plata impozit pe venit din teren agricol arendat

In ianuarie a.c. am arendat unei persoane fizice din comuna unde este terenul agricol pe baza unui contract de arenda inregistrat la primarie,plata arendei urmand a se face in bani.Am primit banii conveniti prin contract,dar nu stiu daca trebuie platit impozit pentru ei.In contract nu se specifica in mod expres acest lucru.Deci cine plateste impozitul pe venit,eu sau arendasul?
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 16:53, 8 Decembrie 2013
Gasiti aici raspunsul :
"Administraţia Judeţeană Finanţelor Publice Vâlcea reaminteşte persoanelor fizice care realizează venituri din arendarea bunurilor agricole din patrimoniu personal că au obligaţia înregistrării contractelor de arendă/rapoartelor juridice la organul fiscal în raza căruia au domiciliul în termen de 15 zile de la încheierea acestora. De asemenea, contribuabilii sunt obligaţi să precizeze în scris în contractul/raportul juridic modalitatea de impunere a venitului net, cote forfetare sau sistem real.

Venitul brut realizat din activitatea de arendare se stabileşte pe baza raportului juridic/contractului încheiat între părţi şi reprezintă totalitatea sumelor în bani încasate şi/sau echivalentul în lei al veniturilor în natură primite.

În cazul în care arenda se exprimă în natură, evaluarea în lei se va face pe baza preţurilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotărâri ale consiliilor judeţene.Determinarea impozitului prin metoda cotei forfetare

Venitul net din arendă se stabileşte la fiecare plată prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut.

Impozitul pe veniturile din arendă se calculează prin reţinere la sursă de către plătitorii de venit (arendaşii) la momentul plăţii venitului, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net, impozitul fiind final.

Impozitul calculat şi reţinut pentru veniturile din arendă se virează la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reţinut şi se declară în formularul 100 „Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat” la rândul 11 „Impozit pe venituri din arendă” de către plătitorul de venit.

Persoanele fizice care obţin venituri din arendă şi pentru care impozitarea se face prin metoda cotei forfetare, nu au obligaţia depunerii formularului 200 „Declaraţie privind veniturile realizate din România”.Determinarea impozitului prin modalitatea de impunere în sistem real

Contribuabilii care realizează venituri din arendare şi au optat în contractul încheiat pentru determinarea venitului net în sistem real, nu datorează plăţi anticipate în cursul anului în contul impozitului pe venit. Aceştia au obligaţia depunerii formularului 200 „Declaraţie privind veniturile realizate din România” până la 25 mai a anului următor anului de realizare a venitului în care vor menţiona veniturile realizate şi cheltuielile efectuate conform evidenţei în partidă simplă pe care au obligaţia de a o conduce în baza Ordinului ministrului Finanţelor Publice nr. 1.040/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea şi conducerea evidenţei contabile în partidă simplă de către persoanele fizice care au calitatea de contribuabil în conformitate cu
prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal.

Plata impozitului se va efectua în termen de 60 de zile de la confirmarea primirii formularului 250 „Decizie de impunere anuală pentru veniturile realizate din România de persoanele fizice”, formular emis de organul fiscal ulterior prelucrării declaraţiei 200.Contribuţii sociale

Indiferent de opţiune se datorează doar CASS (sănătate) şi numai dacă acesta este singurul venit realizat.

Baza de calcul a CASS:

- 5,5% asupra venitului net (venit brut - 25% cotă forfetară de cheltuieli), în cazul opţiunii pentru reţinerea impozitului la sursă.

- 5,5% asupra venitului net (venit brut - cheltuieli deductibile) în cazul opţiunii privind conducerea contabilităţii în partidă simplă.

Contribuţia de asigurări sociale de sănătate se stabileşte de organul fiscal competent prin decizie de impunere anuală pe baza informaţiilor din evidenţa fiscală, indiferent dacă plata impozitului se face de către arendator sau arendaş.

Sumele reprezentând obligaţiile anuale de plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se achită în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei."

am citit cu atentie,dar nu m-am lamurit..eu sunt pensionara,deci mai trebuie sa platesc inca un CASS pt venitul din arenda?
cred ca atunci ar fi mai bine sa lasam terenurile nelucrate,ca nu ne maI ALEGEM CU NIMIC,DUPA PLATA TUTUROR OBLIGATIILOR FISCALE !!!
In acel text pe care vi l-a postat ca raspuns scrie ca "se datorează CASS (sănătate) numai dacă acesta. adica venitul din contractul de arenda, este singurul venit realizat". Ati spus ca sunteti pensionara si deci aveti un venit in plus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract arenda teren agricol filica filica Mama mea in varsta de 82 de ani are terenul agricol dat in arenda la o socetate agricola din anul 2008 pentru care primeste plata in natura (griu si porumb) ce ... (vezi toată discuția)
Cass pe venit din arenda agricola alcaz alcaz Buna ziua, Am 3 intrebari : 1.Daca sunt pensionar si mi se retine CASS din pensie, mi se va mai retine CASS de catre arendas pentru venitul din arenda? 2. ... (vezi toată discuția)
Contractul de arenda - cesiune si impozitul pe venit SIMONANISTOR SIMONANISTOR Stimati Domni, As dori sa aflu care este noua procedura privind impozitul aplicat urmare veniturilor obtinute din contractele de arenda; pentru a depune ... (vezi toată discuția)