avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 342 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident rutier vatamare corporala
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident rutier vatamare corporala

Buna! Acum o luna am fost implicat intr-un accident rutier. Eu am fost vinovat, deoarece nu am oprit la un indicat Stop, am patruns in intersectie si am provocat un accident cu un alt autoturism. Conducatorul masinii pe care am lovit-o este o persoana mai in varsta, 64 ani mai exact, care in urma declansarii airbagurilor, s-a dat jos din masina si acuza dureri in piept( rezultate in urma impactului airbagului asupra pieptului). Am sunat la 112, a venit ambulanta, politia, criminalistica etc. Dupa toate astea, victima a ajuns la spital, unde i s-au facut analize, ecograf , tot tacamul si s-a ajuns la concluzia ca nu are nimic. Totusi, s-a dispus internarea lui pentru 24 de ore pentru a fi tinut sub supraveghere. A doua zi, a fost externat, am mers impreuna cu el la medicina legala, de unde a primit 5 zile de ingrijiri medicale. Intre timp, am fost impreuna si la un notar, unde am intocmit un act din care reiese ca omul nu are nici o pretentie baneasca, penala sau de orice alta natura de la mine, intrucat ne-am impacat. Cu toate aceste documente am mers la politie, unde s-a intocmit dosarul care a fost trimis la parchet. Eu am ajuns sa fiu cercetat penal pe motiv de vatamari corporale din cate am inteles. Care sunt consecintele acestui fapt? la ce sa ma astept?? Inca nu s-a solutionat cazul, si mi-a fost prelungita dovada de circulatie cu inca 30 de zile dupa cele 15 primite in ziua accidentului. Mentionez ca nici unul din noi nu am consumat alcool, si am facut probele pentru determinarea alcoolemiei la medicina legala. Avem amandoi RCA, si lui i-a dat dauna totala pe masina.
Va rog care sunteti in cunostinta de cauza sa-mi spuneti totusi la ce sa ma astept. Permis suspendat/anulat? Cat timp? Exista posibilitatea de sustinere a examenului pentru restituirea lui dupa 1 luna?

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: ilicit , utilizator 14:39, 2 Februarie 2014
vi se va da "neinceperea urmaririi penale". nici daca depunea plangere domnul, ceea ce din ce spuneti nu este cazul nu era vorba de infractiune pt ca daca urmarile necesita 5 zile de ingrijiri medicale atunci nu putem vorbi de o infractiune. Deci, in ceea ce priveste partea penala, daca e adevarat ce ne povestiti nu aveti ce griji sa va faceti

In ceea ce priveste permisul, aproape sigur politia rutiera va aplica o sanctiune.
In caz ca aceasta persoana vatamara a prezentat un numar mai mic de zece zile de ingrijiri medicale , nu sunt intrunite elementele constitutive al infractiunii prevazute de art. 184 din Codul penal.

Permisul se va suspenda ptr. 90 de zile fara drept de reducere la cerere a perioadei de suspendare la 30 de zile.

oug195
Art.103. - (1) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule se dispune:
a) pentru o perioadă de 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere a săvârşit contravenţii care cumulează 15 puncte de penalizare;
b) pentru o perioadă de 60 de zile, dacă titularul permisului de conducere cumulează, din nou, cel puţin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;
c) pentru o perioadă de 90 de zile când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice, precum şi în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane şi instanţa de judecată sau procurorul a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărire penală sau încetarea urmăririi penale, dacă pentru regula de circulaţie încălcată prezenta ordonanţă de urgenţă prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce.
(1^1) În situaţia prevăzută la alin.(1) lit.c), suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie se dispune de către şeful poliţiei rutiere pe raza căreia a fost săvârşită fapta.

Art.103. -
(3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a următoarelor fapte:
a) nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
Ma bucura si in acelasi timp ma intristeaza vestile primite. Ma bucur ca o sa se solutioneze cazul fara mare tam tam, dar sunt dezamagit ca nu o sa pot face cere de reducere la 30 de zile a suspendarii. Voi simti din plin lipsa permisului...

Va multumesc pentru raspunsuri
Buna! Conform noului cod rutier, exista ceva modificari cu privire la cazul meu?:)
Mentionez ca inca nu s-a adoptat nici o masura ... inca am dovada cu drept de conducere valabila pana la 5 februarie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conducere cu permis retinut lucian365 lucian365 [quot]buna ziua, o sa incerc sa fiu rapid in a va face cunoscuta problema...... 08.04.2012 am avut un accident victime dar care nuau depus ... (vezi toată discuția)
Accident cu vatamare corporala bogdan2478 bogdan2478 buna ziua.in 2010 am produs un accident de circulatie,in urma caruia am accidentat o persoana.dupa 3 ani am reusit sa ma inteleg cu victima,iar acum s-a ... (vezi toată discuția)
Recuperare permis de conducere ionela_victoria ionela_victoria Buna ziua. S-a inceput urmarirea penala in data de 1.08.2013 deoarece am fost oprita de catre politie la un control si aveam alcoolemia de 0.45. Am refuzat ... (vezi toată discuția)