avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Meserie noua
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Meserie noua

Buna,

ma intereseaza demersurile pentru a include in nomenclatorul de meserii o noua meserie inexistenta in acesta.
Ce anume trebuie sa fac pentru acest lucru?
Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:27, 9 Ianuarie 2014
Procedura din 12.06.2002 de actualizare a nomenclatorului Clasificarea ocupaţiilor din România, publicata în Monitorul Oficial, Partea I nr. 531 din 22.07.2002.

Art. 8. -
(1) Pentru actualizarea nomenclatorului COR utilizatorii vor depune la Direcţia generală forţă de muncă din cadrul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale o cerere însoţită de următoarea documentaţie:
a) memoriu justificativ din care să reiasă:
1. denumirea ocupaţiei, în limba română, pentru care se face cererea de introducere în COR;
2. codul COR pentru grupa de bază, precum şi codul COR pentru ocupaţia propusă a fi introdusă în COR;
3. codul activităţii economice din Clasificarea activităţilor din economia naţională (CAEN), care presupune introducerea ocupaţiei propuse, pentru realizarea concordanţei dintre activitate şi ocupaţie;
4. studiile şi analizele făcute de agenţii economici interesaţi pe piaţa forţei de muncă, din care să rezulte necesitatea actualizării, anexate memoriului justificativ;

b) descrierea ocupaţiei din care să rezulte următoarele elemente: atribuţii şi responsabilităţi; uneltele şi instrumentele de lucru utilizate; programul de lucru; mediul de activitate; situaţiile de risc; cerinţele pentru exercitarea ocupaţiei; cerinţele referitoare la formarea profesională; nivelul de instruire solicitat pentru practicarea ocupaţiei; tipul actului de calificare solicitat pentru practicarea ocupaţiei; specializarea obţinută prin actul de calificare, conform legislaţiei în vigoare; salarizarea; promovarea în muncă; dinamica meseriei pe piaţa muncii; meserii înrudite din COR; specializările;

c) adresă din partea ministerului de resort care reglementează activitatea în domeniu sau, după caz, a asociaţiilor profesionale, din care să rezulte acordul acestora pentru actualizarea COR;

d) precizarea bazei legale prin care s-a aprobat practicarea ocupaţiilor respective;

e) anexa nr. 1 "Lista cuprinzând ocupaţiile propuse a fi introduse în COR", completată;

f) după caz, anexa nr. 2 "Lista cuprinzând ocupaţiile propuse a fi radiate din COR", completată.

Documentaţia va fi prezentată şi în format electronic.

(2) Încadrarea de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, în colaborare cu Institutul Naţional de Statistică, a unei ocupaţii în cele 4 niveluri ierarhice de clasificare ale COR nu presupune crearea de drepturi sau obligaţii pentru unitatea solicitantă.

(3) Utilizarea codurilor COR în scopuri specifice de către utilizatori revine în întregime în responsabilitatea acestora.

Art. 9. - Cererile pentru actualizarea COR depuse la Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale - Direcţia generală forţă de muncă vor fi soluţionate în termen de 30 de zile de la data înregistrării acestora.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lamurire sanda2s sanda2s Buna ziua, Va propun spre dezbatere urmatoarea speta: - sunt dispecer sef in cadrul unui compartiment de dispecerat si conform fisei postului am in ... (vezi toată discuția)
Profesie liberala sau ce!? naeprioroc naeprioroc Din 1980 lucrez in aviatie ca tehnician , timp in care denumirea profesiei (meseriei) pe care am practicat-o s-a schimbat de la electromecanic la tehnician ... (vezi toată discuția)
Bună seara, cui ar trebui sa ma adresez pentru ajutor în legătură ... mihaimadalina mihaimadalina Bună seara, cui ar trebui sa ma adresez pentru ajutor în legătură cu introducerea unei noi meserii? Avocat, jurist? Mulțumesc! (vezi toată discuția)