avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie anticipata

Buna ziua.In conditiile unui stagiu de cotizare de 31 ani ,fara intreruperi(conditii normale de munca),care este varsta la care se poate solicita pensionare anticipata?
Cel mai recent răspuns: nicolae_iuliana , utilizator 18:02, 28 Mai 2009
Pentru a primi un raspuns este nevoie si de data nasterii dvs.
Conform prevederilor Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, pensia pentru limita de varsta se acorda asiguratilor care indeplinesc, cumulativ, la data pensionarii conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare realizat in sistemul public
Atunci la ce se refera notiunea de pensionare anticipata sau pensionare anticipata partiala?Nu se poate solicta sub nici o forma pensioanarea decat la implinirea varstei standard?
Daca nu vreti sa va spuneti data nasterii atunci aflati urmatoarele:
1. Varsta standard de pensionare este, la femei, varsta la care poate iesi la pensie de limita de varsta, in functie de data nasterii (maxim 60 de ani).
2. Pentru ca aveti 31 de ani de munca, puteti iesi la pensie anticipata partiala cu 5 ani inainte de varsta standard de pensionare (la maxim 55 de ani).
3. Puteti intra pe www.pensiiprahova.ro si veti prmi raspunsurile cele mai competente de la specialisti in domeniu.
mara100 a scris:

Atunci la ce se refera notiunea de pensionare anticipata sau pensionare anticipata partiala?Nu se poate solicta sub nici o forma pensioanarea decat la implinirea varstei standard?


Asiguratii care au depasit stagiul complet de cotizare cu cel putin 10 ani pot solicita pensia anticipata cu cel mult 5 ani inaintea varstelor standard de pensionare.

Asiguratii care au realizat stagiile complete de cotizare, precum si cei care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 10 ani pot solicita pensie anticipata partiala cu reducerea varstelor standard de pensionare cu cel mult 5 ani.

Alte discuții în legătură

La 58 de ani se poate iesi la pensie anticipat sforza sforza Tatal meu are 58 de ani si nu stie daca poate sa iasa la pensie anticipat si daca da ce acte ai trebuiesc. Are 37 de ani lucrati. (vezi toată discuția)
Am dreptul la pensie aticipata andreeanegurescu andreeanegurescu am 54ani si4luni si vechime 34ani-pot iesi la pensie -nu mai lucrez de 3luni-care este procedura de urmat-documente-si ce inseamna financiar pensie anticipata (vezi toată discuția)
Pensionare balintpetru balintpetru Buna ziua! Ma numesc Balint Petru si as dori si eu un raspuns cine ma poate ajuta.Am lucrat la mina 24 ani si 10 luni si in aprilie ... (vezi toată discuția)