avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 356 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de urmas

Buna!!! Am si eu o intrebare...daca ma casatoresc mai am dreptul la pensie de urmas? Tatal meu a decedat anul trecut,eu inca urmez cursurile unei facultati,dar as vrea sa ma casatoresc.Mai am dreptul de a lua pensie de urmas?
Cel mai recent răspuns: magic_ey3s , utilizator 21:48, 26 Iunie 2009
Multumesc Frumos!!!
Gab..[cont sters la cererea user-ului] a scris:

lidia21 a scris:

Buna!!! Am si eu o intrebare...daca ma casatoresc mai am dreptul la pensie de urmas? Tatal meu a decedat anul trecut,eu inca urmez cursurile unei facultati,dar as vrea sa ma casatoresc.Mai am dreptul de a lua pensie de urmas?

Buna ziua!

Aveti dreptul la pensie de urmas daca va casatoriti si va continuati studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora (inclusiv master), fara a depasi varsta de 26 de ani.

Nu aveti dreptul sa mai beneficiati de pensie de urmas daca indepliniti toate conditiile de mai sus dar realizati dintr-o activitate profesionala venituri brute lunare mai mari de o patrime din salariul mediu brut pe economie.
In aceste conditii aveti obligatia legala sa solicitati casei de pensii suspendarea platii pensiei, conform art. 92, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 19/2000.

Casa de piatra! :)

Consilier juridic,
Gabriela Pintea


Buna,

Referitor la art. 92 din Legea 19/2000, as vrea sa stiu care este sanctiunea in cazul in care primesc pensie de urmas, studenta fiind in an terminal si, in acelasi timp, sunt angajata pe perioada nedeterminata de 2 luni, salariul fiind mai mare decat minimul legal care se poate cumula cu pensia.

Va multumesc mult!
Va inceta plata pensiei de urmas, iar pentru perioada in care ati cumulat pensia cu venituri se va dispune sa returnati pensia primita pe aceasta perioada.
Anul acest termin facultatatea, in luna iulie am licenta. Momentan nu doresc sa urmez cursurile unui Master. Vreau sa stiu daca voi mai primi pensie pana in luna octombrie, sau luna (iunie/iulie) este ultima luna in care primesc acest drept. Va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas Emilia_85 Emilia_85 Buna ziua! Eu am 24 ani si am terminat facultatea de arhitectura care a durat 5 ani (din anul 5 mi-au ramas 2 restante :(). Am beneficiat de pensie anii ... (vezi toată discuția)
Nelamurire - pensie de urmas Zizika87 Zizika87 Am 22 de ani, am terminat facultatea in vara aceasta, iar din toamna incep cursurile de master. Cat am fost studenta am primit pensia de urmas. Intrebarea mea ... (vezi toată discuția)
Se poate pensie de urmas ,dar si somaj? geea_the_first geea_the_first Am o mare nelamurire...va rog mult,am nevoie de un raspuns corect.... Eu am terminat cursurile postliceale de medicina anul acesta 2009(august).Stiu ca daca ... (vezi toată discuția)