avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 465 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Defaimare profesionala?
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Defaimare profesionala?

Buna ziua,
sunt profesor in invatamantul primar la un liceu si de curand am primit o amenintare din partea unei mamici a unei eleve de 6 ani, amenintarea fiind ca are o soacra foarte influenta in oras si care daca mai aude ceva rau de nepoata ei, imi poate face mult rau pe plan profesional. Ceva rau insemnand ca le aduceam la cunostinta parintilor si bunicii respective faptele mai putin bune ale fetei petrecute in timpul scolii. Recent bunica mi-a facut o reclamatie cred eu defaimatoare la inspectoratul scolar, iar tatal fetei a depus la scoala o cerere de transfer a copilului la o alta clasa , mentionand ca motive aceleasi aspecte ca si bunica in reclamatie.Acestea costau in acuzatii precum ca eu am un comportament nepotrivit, neadecvat pentru un cadru didactic, fiind ca pedepsesc corporal elevii, ii umilesc si instig si pe alti elevi sa-i umileasca pe cei care gresesc, ii dau afara de la ore si-i tin pe hol, le dau teme pentru acasa (lucru interzis la clasa pregatitoare), nu le ofer explicatii pe limba lor si atunci cand ei nu inteleg ceva eu ii ironizez in loc sa le explic, amenint parintii ca nu ma voi mai ocupa de copil in cazul in care indraznesc sa imi faca observatii pentru aceste fapte ..ale mele ... si nu in ultimul rand, nu dau pauze copiilor, interzicandu-le astfel un drept esential, lipsindu-i astfel si de ocazia de a socializa. Personal consider defaimatoare aceste acuzatii, nu sunt adevarate, am de partea mea parintii ceilalti care pot confirma ca aceste lucruri nu se intampla in clasa mea, dar pana una, alta, scoala va cerceta incapand de saptamana viitoare, inspectoratul la fel probabil, eu sunt supusa unei perioade destul de stresante din aceasta pricina, fapt care nu-mi prieste deloc fiind insarcinata si avand si un ulcer pe stres, plus ca imaginea mea in localitate , in liceul unde lucrez (unul destul de important), in randul parintilor ..etc are de suferit. Am vreo sansa sa ma apar prin vreo forma legala in instanta impotriva acestor acuzatii? ...Si asta sa o fac daca se poate dupa ce se cerceteaza si se finalizeaza ancheta demarata sau nu influenteaza cu nimic si o pot face in timpul cercetarilor de la nivelul scolii? Cum ma sfatuiti sa procedez pentru a ma apara si a-mi curata reputatia? Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: elena138 , utilizator 21:35, 12 Februarie 2014
S-a finalizat cercetarea aceasta disciplinara la nivelul scolii si al Inspectoratului cu un raport favorabil mie. S-au aplicat niste chestionare parintilor de la clasa in care nici un parinte nu confirma acuzatiile la adresa mea, ba mai mult, parintii au formulat un memoriu adresat conducerii in care detaliaza intr-un fel, din nou favorabil mie, comportamentul meu fata de elevi si-mi apreciaza stilul si rezultatele cu copiii. A primit raspuns la petitia formulata si familia reclamanta, insa se arata nemultumiti, imi transmit amenintari ca ma dau in judecata si ca nu vor lasa lucrurile asa. Acum sustin in plus, ca in perioada cat fiica lor mi-a fost eleva, as fi lovit-o. Sincer, ma bucur ca s-au rezolvat lucrurile asa, ca m-au sustinut si parintii ceilalti in aceasta situatie , insa stau destul de stresata de gandul ca oamenii astia m-ar putea tara prin tribunale...pentru alte si alte explicatii. As vrea sa stiu daca ei s-ar putea indrepta impotriva mea ca sa-si finalizeze amenintarile, sau daca eu pot face ceva ca sa ii potolesc. Conteaza undeva raportul facut in urma cercetarii disciplinare pentru a arata cumva ca aspectele mentionate de ei au fost deja cercetate si nu s-au confirmat?
Felicitari pentru rezultatul obtinut in dosarul de cercetare disciplinara!
Faptul ca aveti un raspuns favorabil dvs. in cadrul cercetarii disciplinare (inclusiv toate "probele" administrate de comisia de cercetare care va sunt favorabile) va ajuta cu siguranta in viitor, putand fi administrate si in alte (eventuale) procese! Acest aspect nu ii poate opri pe "reclamanti" sa continue demersurile lor! Daca doresc sa va mai faca neplaceri, pot sa o faca!
La intrebarea dvs. ce puteti sa faceti, pe noul Cod Penal (intrat in vigoare la data de 01.02.2014) puteti sa formulati o plangere penala sub aspectul infractiunii de amenintare.
Conform art. 206 din noul Cod penal, infractiunea de ameninţare reprezinta fapta de a ameninţa o persoană cu săvârşirea unei infracţiuni sau a unei fapte păgubitoare îndreptate împotriva sa ori a altei persoane, dacă este de natură să îi producă o stare de temere, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, fără ca pedeapsa aplicată să poată depăşi sancţiunea prevăzută de lege pentru infracţiunea care a format obiectul ameninţării.
Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Asa da! O veste buna... :)
Raportul comisiei conteaza, astfel nu vi se poate aplica nicio sanctiune. In ce-i priveste pe parinti, sigur va vor mai necaji, dar va puteti apara.
Nu vreau sa fiu rea, dar aveti dreptul sa va aparati imaginea, mai ales ca din asta traiti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comisie abateri disciplinare minanika minanika Buna ziua, Sunt cadru didactic si in institutia in care functionez, un invatator a intrat in conflict cu majoritatea parintilor din clasa, prin urmare ... (vezi toată discuția)
Amenintari si injurii obscene prin telefon myky.myky27 myky.myky27 Buna seara. As dori sa ma ajutati cu un sfat. Am fost acuzat pe nedrept ca am adresat injurii obscene si amenintari prin telefon unei doamne. Ea a depus ... (vezi toată discuția)
Prezentare în fata comisiei de disciplină a profesorului căzut în dizgrație la părintii elevilor victor1906 victor1906 Buna seara. Sunt profesor de matematica la colegiu, și în urmă ședinței de consiliu de administratie sa luat hotărârea să mă prezint în fata ... (vezi toată discuția)