avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1754 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Concediul de maternitate: 10,5 % din 390 sau din 600 ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Concediul de maternitate: 10,5 % din 390 sau din 600 lei?

Va rog sa ma lamuriti referitor la calcul 10,5% in cazul concediului de maternitate.

Nefiind contabil si obligata (prin imprejurari de moment) sa calculez un stat de plata am tot intrebat in stanga si in dreapta si am aflat pareri diferite…
Citind "prin" legi am dedus ca procentul de 10, 5 se calculeaza la salariul minim brut garantat in plata, adica 390 (?) lei (asa au spus si 2 contabili), dar altii au spus ca se calculeaza din minimul brut la nivel national / pe ramura (?), adica 600 lei.

In concluzie: calculez la 390 lei sau la 600 lei?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Smart Contab Expert S.R.L. , Contabil 09:05, 10 Aprilie 2009
LEGEA nr. 19 din 17 martie 2000
ART. 23
(1) Baza lunară de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale în cazul asiguraţilor o constituie:
a) venitul brut realizat lunar, în situaţia asiguraţilor prevăzuţi la art. 5 alin. (1) pct. I şi II;
b) venitul lunar asigurat, înscris în declaraţia sau în contractul de asigurare socială, în cazul asiguraţilor prevăzuţi la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V şi alin. (2);
c) salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în cazul indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din concediul medical, cu excepţia cazurilor de accident de muncă sau boală profesională.
Multumesc.
Pufff! Am senzatia ca mi se increteste creierul si gandesc ondulat… Nu mai inteleg limba romana!

“… corespunzator numarului zilelor lucratoare din concediul medical…” inseamna ceva anume sau e exact ceea ce scrie? Adica, de ex, Martie are 22 zile lucratoare (concediul medical "are" 22 zile)… Calculez din 600 lei, nu mai putin…? :">

Daca aveti timp si doriti sa imi raspundeti… Mi-ati intins un deget si va iau toata mana – promit ca nu imi fac un obicei din aceasta si nu doar pt ca sunt in aceasta situatie dificila, recunosc, pana in Mai.
Va multumesc de pe acum, sa nu mai postez un alt mesaj - sa zica "lumea" ca vreau sa scriu multe mesaje doar asa... :)
Ultima modificare: Vineri, 10 Aprilie 2009
trope_doi, utilizator
adica, daca are medical toata luna se va calcula la 600 lei deci contributia va fi 63 de lei.
Salariul minim inmultit cu raportul dintre zile lucratoare CM si zile lucratoare in luna, la care aplici procentul de CAS.

600 x 22 / 22 x 10.5%
andad a scris:

Salariul minim inmultit cu raportul dintre zile lucratoare CM si zile lucratoare in luna, la care aplici procentul de CAS.

600 x 22 / 22 x 10.5%

Si eu ce-am spus?:D

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cas la concediul la concediul pentru sarcina si lauzie lory83_ro lory83_ro Buna ziua! Am si eu o intrebare in legatura cu retinerea cas pentru concediul medical de sarcina si lauzie,atat la angajat cat si la angajator. Caz concret:eu ... (vezi toată discuția)
Contributii concediu prenatal ela david ela david Ce contributii plateste societatea pentru o angajata care este in concediu prenatal si a avut in ultimile 6 luni salariul brut de 440 lei?Sanatate si somaj am ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie concediu prenatal harnica harnica Buna ziua Sunt in concediu prenatal din 1 ianurie 2017. Pe statul de plata apare suma de 898 RON pe care trebuie sa o primesc de la angajator. Precizez ca ... (vezi toată discuția)