avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 491 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Cas la concediul la concediul pentru sarcina si lauzie
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Cas la concediul la concediul pentru sarcina si lauzie

Buna ziua! Am si eu o intrebare in legatura cu retinerea cas pentru concediul medical de sarcina si lauzie,atat la angajat cat si la angajator.
Caz concret:eu am avut contract de munca cu o norma de 2 ore/zi si salariul lunar aferent a fost de 400 lei. La calculul concediului medical, am dat simulare calcul intr-un program de contabilitate si nu se retin absolut nici o contributie in afara de cas la salariat, si cas si accidente de munca la angajator.Insa cas-ul se retine si de o parte si de alta la salariul minim, de 600 de lei,ceea ce nu mi se pare normal.Nu ar trebui sa fie proportional cu numarul de ore?Adica la 400 de lei?Eu inteleg sa nu fie mai putin decat minimul pe economie..dar eu am salariul mai mare decat minimul pe economie,numai ca nu am norma intreaga.Salariul minim pentru 2 ore ar fi fost 150 de lei. Deci in concluzie calculul facut de program este corect sau ipoteza mea e corecta?
Cel mai recent răspuns: iirina_19 , utilizator 10:39, 16 Septembrie 2010
Din cuantumul brut al indemnizatiei de maternitate se retin doar CAS (contributia de asigurari sociale se calculeaza la salariul minim brut pe economie, astfel: 600*10.5%*nr.zile cm/nr.zile lucratoare in luna).
Conform art. 45 din Oug 158/2005 : (2) Cota de contribuţie individuală de asigurări sociale pentru asiguraţii prevăzuţi la art. 1 alin. (1), precum şi cotele de contribuţie de asigurări sociale datorate integral de asiguraţii prevăzuţi la art. 1 alin. (2) se aplică asupra valorii reprezentând un salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din concediul medical, şi se suportă din cuantumul brut al indemnizaţiei stabilite conform prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă.
(3) Cota de contribuţie de asigurări sociale datorată de angajator pentru indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate cuvenite asiguraţilor se aplică asupra valorii reprezentând un salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din concediul medical.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cass in cazul concediului pre si postnatal anamariaholban anamariaholban Fiti amabili.... se mai retine CASS din suma ce trebuie sa o primesc, prin intermediul angajatorului, de la stat pentru concediului pre si postnatal?? daca da ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal cod 08 mod de calcul mitru oana mitru oana daca salariul meu brut este 1100 pe toata perioada de 12 luni cotizabile,atunci cat voi lua pentru prima luna de concediu prenatal avand ccd 08?intreb acest ... (vezi toată discuția)