avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Doresc sa stiu daca dupa decesul sotului, care sunt cotele pentru sotia supravietuitoare si pentru doi copii? Mai este in viguare legea 319, unde se stipuleaza ca sotia are jumatatea ei si din jumatatea sotului are 1/3 restul revine copiilor? Sotul meu a decedat in 2005, in 2004 a depus in instanta actiune in pretentii pt. drepturi cuvenite si neincasate. Dupa decesul sotului pt. continuarea procesului am scos de la notariat certificat de calitate de mostenitor, fara a dezbate succesiunea. Tot atunci am mandatat o persoana, parte in dosar ( eu si cei doi copii dintr-o casatorie anterioara) In timpul procesului mandatarul i-a reprezentat numai pe cei doi copii. Am facut cerere in interes propriu la apel. Dupa expertiza, decizia s-a dat cu impartirea sumei intre cei doi copii. In 2006 am primit de la CPMB o suma infima, in baza art.37 din Ordinul MMSS nr.340/2001 completare la leg.19/2000(procesul a durat 2004-2013) Decizia definitiva si irev. a stabilit o suma imensa din care eu nu mai primesc nimic, desi succesiunea nici dupa 8 ani nu s-a facut (nu vor sa se prezinte la notariat) deci nu exista certificat de mostenitor, iar cel de calitate de mostenitor nu are valoare de imparteala conf. legii. Care sunt cotele conf. leg. 319, lege amintita in cert. de cal. de mostenitor. Mai pot face ceva? Pot sa ma indrept impotriva Casei de Pensii, sau impotriva copiilor pentru a recupera o parte din bani, pe drept civil? Multumesc, C. Dobrescu
Buna ziua,
Indiferent ca succesiunea se dezbate dupa legea 319/1944 sau dupa noul cod civil cotele fiecaruia sunt identice.
Dumneavoastra 1/4 si copiii 3/4 din masa succesorala.
Descideti succesiunea prin instanta daca copiii nu se prezinta la notar.
Am intrebat alceva. Succesiunea nu s-a dezbatut deci nu exista certificat de mostenitor, indiferent de leg. 319/44 sau noul cod civil. Certificatul de calitate de mostenitor stabileste numai mostenitorii nu si cotele, deci fara certificatul de mostenitor nu poate nimeni sa primeasca nicio suma, indiferent de cote care se vor stabili la notariat sau in instanta. Pe leg 319/44 masa succesorala este jumatate pt. sotul supravietuitor si jumatate a sotului decedat, 1/4 a sotului supravietuitor si 3/4 a copiilor este din jumatatea sotului decedat sau pe toata masa suc. si a supravietuitorului si a decedatului. Nu s-a tinut cont de art. 37 din Ord. MMSS 340/2001 in completarea leg. 19/2000 care se refera numai la drepturile cuvenite si neincasate in timpul vietii si s-a tinut cont ca pensia si salariul sunt bunuri comune de care trebuia sa beneficieze ambi soti, deci dupa decesul unuia dintre ei numai supravietuitorul beneficiaza de acesti bani, restul bunurilor din masa succesorala merg pe dreptul comun.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Ianuarie 2014
c_dobrescu, utilizator
Certificatul de calitate stabileste mostenitorii si cotele pe care le mostenesc acestia fara a mentiona masa succesorala, adica bunurile mobile sau imobile care au apartinut defunctului fie in proprietate exclusiva fie in coproprietate cu sotia sau cu alte persoane.Ulterior emiterii unui certificat de calitate se suplimenteaza acel certificat cu bunuri , eliberandu se un certificat suplimentar de mostenitor.Atat pe Legea 319 cat si pe actualul Cod civil, se prezuma ca bunurile dobandite in timpul casatoriei au fost achizitionate in cote parti egale, adica sotii au avut contributie comuna si egala la achizitionarea lor. Astfel ca pt bunurile achizitionate in timpul casatoriei cota care apartine defunctului se prezuma a fi de 1/2, deci in masa succesorala va intra aceasta cota cu acordul tuturor mostenitorilor bineinteles,Daca defunctul a decedat dupa intrarea in vigoarea a actualului Cod civil, adica dupa 1 oct 2011, in cadrul dezbaterii succesorale la notar se procedeaza la lichidarea regimului matrimonial printr un act de lichidare prin care sotul supravetuitor impreuna cu mosteniorii legali stablesc cota de contributie a sotul decedat la bunurile comune, datoriile comune, bunurile proprii ale sotului decedat, datoriile proprii ale acestuia precum si bunurle si datoriile proprii ale sotului supravietuitor.
Deci cotele sunt 1/4 sot supravietuitor si 3/4 copii impreuna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune cu partaj sicuta sicuta trebuie sa facem succesiunea dupa tata; mostenitori: sotia si cei 2 baieti bunuri: un apartament si o casa la curte; noi mostenitorii vrem : eu- ... (vezi toată discuția)
Succesiune kero kero Sotul supravietuitor este amenintat de fratii sotiei defuncte sa vanda garsoniera si sa le dea 1/2 din garsoniera proprietate comuna cu defuncta sotie. In ... (vezi toată discuția)
Mostenire dupa tata caren caren in cazul in care mama a decedat si nu s.a facut nici un fel de succesiune, iar tatal se recasatoreste, dupa decesul tatalui sotia acestuia beneficiaza de vreo ... (vezi toată discuția)