avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Infiintarea unei asociatii cu scop umanitar
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Infiintarea unei asociatii cu scop umanitar

Buna ziua,am o micuta cu o multime de afectiuni,care are nevoie de terapii de recuperare.As vrea sa infiintez o asociatie pentru a putea strange formulare 2% si donatii,sponsorizari .Am inteles ca e nevoie de 3 membri principali fondatori,intrebarea mea este acesti membrii pot fii din familia mea?Noi parintii putem face parte din acesti 3 membrii?De cand incepem demersurile pentru infiintare si pana cand iese actele,adica asociatia e gata cam cat dureaza?multumesc din suflet.
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 21:15, 22 Ianuarie 2014
Da. Dintre membrii fondatori pot face parte si membrii aceleiasi familii.
Daca va apucati de acum sa pregatiti actele si va tineti regulat de etape, cam in 2-3 luni este gata cu infiintarea la judecatorie si cu inregistrarea la finante. Dupa aceea puteti sa incepeti cautarea de persoane interesate sa va dea 2%. Termenul de depunere a formularelor 230 si 200 prin care puteti sa primiti 2% este 25 mai 2014.
va multumesc mult,as mai avea o intrebare:daca mama mea e pensionara si o bag ca al 3 lea membru,o afecteaza cu ceva la pensie,conteaza ca e pensionara?
Ultima modificare: Marți, 14 Ianuarie 2014
georgiana_iosif, utilizator
Nu o afecteaza. Singura treaba de care sa tineti cont ca va trebuie pentru fiecare membru fondator al asociatiei un certificat fiscal pe care-l depuneti la dosar. Deci persoanele sa nu aiba datorii.
Apoi trebuie sa avaluati daca se pot aduna ceva bani, adica cunoasteti destule persoane sau firme care sa va ajute cu sponsorizari si 2%, ca sa merite sa va infiintati ong-ul pentru ca al in sine mai "mananca" niste bani la infiintare dar si anual macar si numai pentru plata contabilului care o sa va intocmeasca si depuna bilantul.
Asa cum s-a precizat, toti fondatorii / membrii pot fi si rude, soti, afini, nu e nicio interdictie sau limitare prevazuta de lege. Probleme pot fi cand unii sunt rude intre ei si altii nu, cand e vorba de votare in Consilul Director si in Adunarea Generala, ca daca toti sunt soti, rude sau afini sau niciunii nu sunt, nu e nicio problema, dar cand unii sunt si altii nu, e aplicabila prevederea legala care interzice participarea la vot a celor interesati personal sau prin soti, rude sau afini pana la gradul IV in acea decizie, si la asociatii mici unde o buna parte din membrii sunt intre ei soti, rude sau afini intre ei, dar altii nu, pot fi probleme serioase privind cvorumul de decizie si trebuie multa atentie in redactarea Statutului sub acest aspect, pentru a se evita blocaje sau riscul de a fi considerate invalide unele decizii..
Durata depinde de cat de bine sunt facute actele si care este practica instantei judecatoresti respective. De exemplu la Cluj-Napoca poate dura 3-4 saptamani de cand faci primul pas pentru infiintarea Asociatiei si pana cand ai toate actele ei inclusiv inregistrarea fiscala, in alte parti poate dura si cateva luni....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infiintare asociatie non profit simonadana simonadana Am rugamintea sa-mi spuneti daca pot sa-mi deschisd o asociatie non profit pentru a ma descurca mai usor cu cheltuielile necesare diverselor terapii pe care ... (vezi toată discuția)
Membri fondatori ai unei asociatii stefanel2017 stefanel2017 Doresc sa deschid o asociatie folclorica si doresc sa stiu daca se accepta,din membri fondatori pot sa faca parte persoane din familie(mama,frate,tata)? (vezi toată discuția)
Infiintare asociatie non-profit tratament copil DaddyEngineer DaddyEngineer Buna seara, Fata mea cea mica(1 an si 4 luni) a fost diagnosticata cu o boala metabolica rara (pana in prezent stim doar de un singur caz in Romania -caz ... (vezi toată discuția)