avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 247 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Infiintare asociatie non profit
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Infiintare asociatie non profit

Am rugamintea sa-mi spuneti daca pot sa-mi deschisd o asociatie non profit pentru a ma descurca mai usor cu cheltuielile necesare diverselor terapii pe care trebuie sa la fac, care nu se deconteaza de stat, eu fiind persoana cu handicap.Este cineva care are o asemenea asociatie? Cum se procedeaza si cat de eficienta este in privinta administrarii eventualelor fonduri pentru tratamenete.
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 00:53, 16 Iulie 2017
Da, puteti infiinta o asociatie, va mai trebuie doua persoane pentru ca legea impune minim trei membri, si patrimoniul initial este de minim 200 lei, si toata infiintarea costa in principiu cateva sute de lei... Legea permite ca beneficiari sa fie si membrii asociatiei sau chiar numai ei (asociatie in interes mutual) si ea poate primi donatii, sponsorizari, legate, granturi.... Donatorii trebuie sa stie insa cine sunt beneficiarii - mai ales cand sunt chiar membrii asociatiei. Insa e recomandabil sa nu fie, conform prevederilor statutare si structurii organizatiei, beneficiari numai fondatorii sau membrii conducerii asociatiei, ci mai multe persoane, ca atunci e mai usor de atrasa sponsorizari, donatii, legate, granturi etc. de la cei care nu vor in mod particular sa sprijine persoana fondatorilor ./ membrilor conducerii, ci in general persoane cu acel tip de problema... atentie si la prevederile legale privind participarea la decizii in organele asociatiei cand cel in cauza e interesat personal su prin sot, rude sau afini de acea decizie.... daca toti din asociatie sunt soti/rude/afini interdictia se poate considera ca nu opereaza (alminteri nu ar putea functiona organizatia) dar daca unii sunt si unii nu sunt persoane cu legaturi de tipul celor mentionate intre ele, trebuie atentie sa se poata lua decizii si sa fie in mod legal... ex. daca din trei membri in CD doi sunt soti/rude/ afini intre ei si fara asemenea legaturi cu al treilea, si unul din primii doi ar urma sa fie beneficiar, la decizia in acea privinta nu ar putea participa deloc primii doi si deci fie se va considera ca CD nu poate decide in acea privinta, fie se va considera, daca statutul prevede asta sau AG decide o asemenea interpretare, ca decide al treilea singur - ceea ce nu e un lucru normal si nici sanatos pentru o asociatie... deci, atentie cand numarul de membri este redus si sunt legaturi de rudenie sau de alta asemenea natura personala intre ei...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infiintare asociatie non-profit tratament copil DaddyEngineer DaddyEngineer Buna seara, Fata mea cea mica(1 an si 4 luni) a fost diagnosticata cu o boala metabolica rara (pana in prezent stim doar de un singur caz in Romania -caz ... (vezi toată discuția)
Infiintarea unei asociatii cu scop umanitar georgiana_iosif georgiana_iosif Buna ziua,am o micuta cu o multime de afectiuni,care are nevoie de terapii de recuperare.As vrea sa infiintez o asociatie pentru a putea strange formulare 2% ... (vezi toată discuția)
Grad de rudenie asociati Vaduva mihaela Vaduva mihaela Buna dimineta! Nu am citit in OG26/2006 nimic legat de gradul de rudenie al asociatilor (min 3 ). Doresc infiintarea unei asociatii nonprofit, iar asociatii ... (vezi toată discuția)