avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 390 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Major, dar licean - dreptul la pensie de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Major, dar licean - dreptul la pensie de intretinere

Buna ziua,
Ma intereseaza daca un copil, la maturitate, 18 ani, care inca este la liceu (a implinit 18 ani in timpul clasei a 12-a) mai are dreptul sa primeasca pensie alimentara, asa cum primeste si alocatie.
Va multumesc
Buna ziua,
Da, copilul major primeste pensie alimentara pana la terminarea studiilor (dar nu mai mult de varsta de 26 de ani) daca urmeaza o forma de invatamant la zi.
Potrivit legii are dreptul sa primeasca pensie de intretinere pentru ca se afla in continuarea studiilor, insa trebuie sa o si solicite pe calea unei actiuni de stabilire pensie in favoarea majorului aflat in constinuarea studiilor, pentru ca altminteri pensia stabilita in favoarea minorului, inceteaza de drept la data implinirii varstei majoratului.
Obligatia de întretinere exista între parinti si copii, fara a distinge dupa cum acestia din urma sunt minori sau majori.

Însa, pentru a beneficia de întretinere din partea parintilor, descendentul major va trebui sa dovedeasca starea de nevoie în care se afla, în cazul sau nemaiaplicându-se prezumtia existentei starii de nevoie reglementata de lege numai în favoarea descendentului minor.


Astfel, se considera ca o asemenea stare de nevoie exista pentru descendentul major daca, dupa împlinirea vârstei majoratului, se afla în continuarea studiilor, ceea ce îl impiedica sa se încadreze în munca, si nu realizeaza alte venituri.


Pensia de intretinere poate fi acordata pana la implinirea varstei de 26 de ani, daca este intrunita starea de nevoie si este desavarsita pregatirea profesionala.

Hotararea in materie de pensie de intretinere este executorie de drept.

Asadar, se poate proceda si la executarea silita, poprind veniturile obtinute de catre tatal copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara student ruksandra ruksandra Buna. parintii mei s-au despartit cand aveam eu 4ani, de atunci eu am primit pensie alimentara de la tatal meu pana la varsta de 18 ani. Deoarece nu am dorit ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara allview777 allview777 buna. doresc sa stiu dupa ce varsta a copilului nu se mai platestete pensia alimentara! pana la 18 ani, sau pana la terminarea studiilor superioare/25 ... (vezi toată discuția)
Un copil major dar inca elev poate primi pensia alimentara pana la terminarea studiilor? moldoveanu mihaela moldoveanu mihaela fiul meu primeste pensie alimentara si atat adica de11 ani tatal lui nici macar un tel. nici nu stie cum mai arata, in mai face 18 ani dar inca este elev poate ... (vezi toată discuția)