multumesc mult! Mai am insa o intrebare:am contestat decizia de pensionare la Comisia Centrala in iunie2013 si nici pana in prezent nu am primit raspuns. Ma pot adresa instantei de judecata?
Riscati sa fie respinsa ca inadmisibila, deoarece numai hotararile Comisiei Centrale de Contestatii pot fi atacate la tribunal in 30 de zile de la comunicare. Normal ar fi trebuit sa va arspunda in 45 de zile de la inregistrarea contestatiei, dar nu sunteti singurul caz de acest gen.
Totusi, prin Decizia nr. 956/2012 a Curtii Constituționale s-a statuat ca: „in masura in care o persoana face dovada indeplinirii cerintelor legii de a se adresa comisiei de contestatii pentru solutionarea cererilor referitoare la drepturile de asigurari sociale si a faptului ca termenul legal pentru solutionarea si comunicarea acestora a fost depasit, instantele de judecata, in virtutea rolului lor activ prevazut de art. 129 alin. (5) din Codul de procedura civila, nu ar putea respinge ca prematura ori inadmisibila actiunea, ci ar proceda la solutionarea acesteia pe fond." De asemenea, prin aceeasi decizie, instanta constitutionala a decis ca: „dispozitiile art. 151 alin. (2) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, (...) sunt constitutionale in masura in care se interpreteaza ca nesolutionarea contestatiilor si necomunicarea in termenul legal a hotararilor Comisiei Centrale de Contestatii, respectiv ale comisiilor de contestatii care functioneaza in cadrul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii nu impiedica accesul la justitie.”
Trebuie doar ca si instanta sa fi aflat acest lucru... Poate ar fi bine de mentionat acest lucru in cererea de deschidere a actiunii.
Contestatia (catre Comisia Centrala) a fost introdusa in termenul legal de 30 de zile de la comunicarea deciziei de pensie? Daca nu s-a respectat termenul, decizia a ramas definitiva si nu mai poate fi contestata...
Competenta de solutionare
Pilu
Buna ziua, as avea o rugaminte, daca ma poate sfatui cineva: Am solicitat in scris Casei sectoriale de pensii a MAI sa-mi recalculeze pensia, in sensul de a-mi ... (vezi toată discuția)