avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 690 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Retinere talon auto pt lipsa cvc auto
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Retinere talon auto pt lipsa cvc auto

buna seara
mi-a fost retinut talonul pt o masina pe care am cumparat-o cu o ora in urma pt ca nu aveam cvc , acesta urmand sa se intocmeasca a doua zi la un birou autorizat.
am primit dovada pt 15 zile. cum pot sa obtin talonul?
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 00:14, 17 Ianuarie 2014
Care este articolul consemnat in PV contraventie?
cum pot sa sterg un mesaj publicat?
Ultima modificare: Miercuri, 15 Ianuarie 2014
mariana pop, utilizator
Permisul sau talonul (certificatul de inmatriculare)?

Art. 189. – (1) Politistul rutier este obligat, ca atunci când verifica documentele unui conducator de autovehicul sau tramvai, sa urmareasca daca exista concordanta între datele înscrise în actul de identitate si cele din permisul de conducere. În cazul în care constata neconcordante referitoare la nume, prenume, domiciliu sau resedinta, precum si în cazul în care termenul de valabilitate a expirat, politistul rutier este obligat sa retina permisul de conducere si sa elibereze dovada înlocuitoare a acestuia cu drept de circulatie de 15 zile.
(2) În cazul în care conducatorul de autovehicul sau tramvai are asupra sa numai permisul de conducere, politistul rutier efectueaza verificarile prevazute la art. 184 alin. (2). În cazul în care datele nu corespund, politistul rutier procedeaza conform alin. (1).
(3) Permisul de conducere retinut în conditiile alin. (1) sau (2) se trimite, împreuna cu raportul de retinere, autoritatii competente care l-a eliberat.

Concret, pentru fe motiv v-au retinut documentul?
pe dovada scrie doar ca'' a circulat cu auto ... fara a fi transcris in termenul prevazut de lege '' . valbila 15 zile

a fost retinut TALONUL


Ultima modificare: Joi, 16 Ianuarie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Un mesaj nu poate fi sters dar poate fi editat timp de 30 de minute dupa postare, apare un buton "Editeaza".

Referitor la certificatul de inmatriculare. Este vorba despre art. 198 din regulam. de aplicare
hg1391

Art. 198. – (1) În cazurile prevazute de lege, odata cu constatarea faptei, politistul rutier sau, dupa caz, politistul de frontiera, retine certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori placutele cu numarul de înmatriculare sau de înregistrare, eliberând dovada înlocuitoare cu sau fara drept de circulatie, dupa caz.

Cazurile sunt prevazute in OUG195

Art.112. – (1) Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia se reţine de către poliţia rutieră în următoarele cazuri:
t) deţinătorul vehiculului nu a preschimbat certificatul de înmatriculare sau de înregistrare, în conformitate cu prevederile legale;
(2) În situaţiile prevăzute la alin.(1) lit.b), c), e), g), k), o), p), r) şi s), la reţinerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, poliţistul rutier eliberează conducătorului de vehicul o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie, iar aîn cazurile prevăzute lalin.(1)lit. a), d), f), h), i), j), l), m), n), t) u), v) şi x), o dovadă înlocuitoare cu drept de circulaţie pentru 15 zile.

Inseamna ca vanzatorul a inscris pe certificatul de inamtriculare "Instrainat catre X la data de " si aveati obligatia sa transcrieti masina in termen de 30 de zile de la vanzare.

Art.11. - oug195.
(4) În cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, datele noului proprietar se înscriu în evidentele autorităţilor competente simultan cu menţionarea încetării calităţii de titular al înmatriculării a fostului proprietar. Pentru realizarea acestei operaţiuni şi emiterea unui nou certificat de înmatriculare, noul proprietar este obligat să solicite autorităţii competente transcrierea transmiterii dreptului de proprietate, în termen de 30 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului.

Acum, daca ne gandim, dreptul de proprietate asupra vehiculului inca nu il aveati la momentul verificarii in trafic deoarece nu exista contractul v/c si ati luat o amenda degeaba!
Vanzatorul trebuia sa inscrie pe talon ca a fost instrainat dupa ce era perfectat contractul de v/c.

Daca pe talon este o data anterioara datei din contract atunci sanctiunile aplicate (amenda si retinerea talonului) sunt fara obiect intrucat transcrierea trebuie facuta dupa 30 de zile de la data dobandirii dreptului de proprietate.

Inseamna ca ati fost sanctionata conf. art. 101/1/4 cu 6 pct amenda x 85 lei/pct = 510 lei.

Avand in vedere neconcordanta privind data transferului de proprietate puteti solicita anularea procesului verbal prin depunerea unei plangeri contraventionale in termen de 15 zile de la comunicare. Trebuie sa platiti 1/2 din minimul amenzii in 2 zile lucratoare ptr a evita plata intregii amenzi. Ori solicitati vanzatorului sa va achite amenda deoarece trebuia sa completeze pe talon data instrainarii dupa incheierea contractului de v/c. Este optiunea dvs.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Ianuarie 2014
cyan, moderator

Alte discuții în legătură

Permis de conducere cioroianuflorin cioroianuflorin Mi sa gresit numele pe permisul de conducere si nu mam dus sal schimb cu toate ca asa trebuia. Imi puteti spune daca o sa fiu penalizat intr-un fel? Va ... (vezi toată discuția)
Transport marfa cu masina neinmatriculata? adriano451 adriano451 Buna ziua si cu deosebita stima ca intotdeauna pentru intreaga comunitate Avocatnet! Problema mea este urmatoarea: -am cumparat o duba de pana la 3,5 tone si ... (vezi toată discuția)
Fara numar de inmatriculare oltul oltul am scos un nr provizorie iar numerele am uitat in masina prietenului care a mers in germania..nu are roaming,nici nu pot sa aflu numarul....ce se intampla daca ... (vezi toată discuția)