avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Declarațiile televizate ale unui ministru, grupa ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Declarațiile televizate ale unui ministru, grupa I de muncã și normele de tehnicã legislativã

daca sunt pensionat anticipat din 2012 si nu mi-sa luat in calcul anii lucrati in grupa intiia eu nu pot beneficia de recalculare pentru a iesi la pensie cu toate drepturile ? Multumesc !
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 13:27, 30 Ianuarie 2014
Declarațiile miniștrilor români nu încetează să-mi provoace o stare de perplexitate.

Legea nr. 380/2013 nu poate avea norme de aplicare. Ea este un act normativ de modificare a Legii nr. 263/2010. Potrivit art. 62 din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, dispoziţiile de modificare şi de completare se încorporează, de la data intrării lor în vigoare, în actul de bază, identificându-se cu acesta. Intervenţiile ulterioare de modificare sau de completare a acestora trebuie raportate tot la actul de bază.

Prin urmare, nu avem două legi care reglementează reducerea vârstei pentru activitatea lucrată în grupa I de muncă (așa ceva nici nu este permis), ci avem un singur act normativ care a fost modificat și acesta este Legea nr. 263/2010. Eventual poate fi modificată H.G. nr. 257/2011, însă în niciun caz nu pot fi emise norme de aplicare pentru un act normativ de modificare.

Sigur că ceea ce am scris mai sus este ceea ce ar trebui să se întâmple din punct de vedere legal. Că în România o să ajungă unii să modifice legi prin ordine de ministru este o eventuală viitoare tristă realitate fără legătură cu legislația în vigoare. Și mai trist este faptul că am ajuns să dăm răspunsuri în acest forum în funcție de declarațiile televizate ale miniștrilor, nu în funcție de prevederile legale.

Domnule palangranu, puteți să depuneți cererea de trecere de la pensie anticipată la pensie pentru limită de vârstă oricând doriți dvs. dacă îndepliniți condițiile. Dosarul de pensie este la casa de pensii, deci nu aveți ce dosar de pensionare să mai depuneți.
Ultima modificare: Joi, 30 Ianuarie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Norme de aplicare legea 380/2013 Lungu Constantin Lungu Constantin Buna ziua, azi am fost la casa de pensii pentru a depune cerere limita de varsta cu reducerea varstei conform grupa 1 legea 380/2013. Am primit urmatorul ... (vezi toată discuția)
Grupa 2 de munca Cislariu_Gica Cislariu_Gica Buna ziua. Care este baza legala actuala care reglementeaza grupele de munca? Un fost angajat, care in momentul de fata doreste sa se pensioneze, ... (vezi toată discuția)
Termenul de valabilitate a legii nr. 380/2013 ioana_livia ioana_livia legea 380/2013 are o anumita perioada de valabilitate?? am auzit niste zvonuri ca ar fi fost anulata sau ceva de genul.. multumesc (vezi toată discuția)