avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acces drum de servitute
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acces drum de servitute

Buna ziua,
Am primit de curand o bucata de teren de a parintii mei.Accesul la parcela se face pe un drum de servitute care este proprietatea parintilor si a altor rude .La depunerea actelor pentru obtinere numar postal, mi s-a cerut sa fac dovada faptului ca am acces la parcela. Si de aici a inceput spectacolul, pentru ca in actul de donatie se scrie ca ma invecinez cu drumul de servitute, dar nu scrie ca am si eu dreptul sa il folosesc. Cum pot sa obtin si eu dreptul de utilizare a servitutii?
Cel mai recent răspuns: b30ufi , utilizator 10:26, 19 Ianuarie 2014
Dreptul de servitute pe care l-au avut parintii pentru accesul la terenul respectiv s-a transmis si catre Dvs la data la care vi s-a transmis dreptul asupra terenului.Daca pentru bucata respectiva exista inainte un drept de servitute, atunci dreptul exista si astazi in favoarea DVS
Ar trebui sa precizati servitutea in favoarea carei proprietati a fost instituita legal si ce proprietate este grevata de ea.In principiu dreptul de servitute se obtine in instanta si se intabuleaza in CF a imobilului afectat.Daca este in favoarea parcelei mostenite, beneficiaza si posesorul ulterior.
Ultima modificare: Joi, 16 Ianuarie 2014
nucu$, utilizator
Terenul folost ca drum de servitute este proprietatea parintilor si a unchiului meu.
Cind am fost la biroul notarial care a intocmit actul de donatie au spus ca trebuie sa depun : declaratiile proprietarilor adica a parintilor si unchiului ca sunt de acord sa folosesc servitutea, extras dupa cartea funciara si certificat de urbanism pentru zona de servitute.
Nu am mostenit terenul, doar am primit o bucata ca donatie. parintii mai au teren in continuarea lotului meu.
Ultima modificare: Joi, 16 Ianuarie 2014
b30ufi, utilizator
b30ufi a scris:

Terenul folost ca drum de servitute este proprietatea parintilor si a unchiului meu.



Nu este vorba despre servitute, ci despre un drum de acces (o parcelă distinctă) aflat în coproprietate. Confuzia este frecventă.

Trebuia să obţineţi, odată cu terenul aflat în proprietate exclusivă, o cotă parte din drumul de acces. Nu e tîrziu nici acum. Părinţii vă pot vinde/dona o cotă din cota lor, dumneavoastră devenind coproprietar asupra drumului, fapt care vă conferă dreptul de a-l utiliza la fel ca ceilalţi coproprietari
Multumesc,
O sa incerc asa sa vad daca se rezolva.

Alte discuții în legătură

Drept de servitute? r_ivanis r_ivanis Buna ziua, sunt in urmatoarea situatie: Am incheiat un precontract de vanza-cumparare teren pentru o parcela de pamant si urmeaza sa se faca parcelarea. ... (vezi toată discuția)
Speþa cristi7777 cristi7777 Buna ziua, Am incercat sa reproduc intr-un desen parcelarea terenului. Parcela B nu o sa aiba iesire la drum public-acesta parcela vreau sa o vand. ... (vezi toată discuția)
Drum servitute adrianb78 adrianb78 am cumparat un teren care acces un drum de servitute din strada principala. parcela cumparata este ultima. in spatele parcelei este un canal ( se termina ... (vezi toată discuția)