avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 219 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de servitute?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de servitute?

Buna ziua,
sunt in urmatoarea situatie:

Am incheiat un precontract de vanza-cumparare teren pentru o parcela de pamant si urmeaza sa se faca parcelarea. M-am lovit insa de urmatoarea problema.

Exista o parcela intiala de 5700 mp, cu front stradal de 19 m. A si B au cumparat impreuna 2000 mp, la strada, pe toata latimea parcelei. Pentru mine urmeaza sa fie parcelati 1000 mp, insa A si B sustin ca nu sunt obligati sa imi acorde drept de servitute.
Exista o declaratie la notar de la A si B, coproprietari, ca vor realiza un drum de acces pentru buna exploatare a parcelei descrise (- aici este identificata parcela lor, nu si cealalta din care se va desprinde parcela mea).
Topograful sustine ca nu imi poate parcela decat in baza unei declaratii de la A si B ca imi acorda drept de servitute.
A si B imi solicita sa achit o treime din pretul drumului, pe care ei l-au platit, astfel sa fim coproprietari pe suprafata de drum si sa am si eu acces la parcela mea.
Mentionez ca mai exista o cale de acces in celalat capat al parcelei, care nu imi este insa avantajos, neavand utilitati si nefiind ceea ce m-am inteles cu vanzatorul.
Ce optiuni am?
Multumesc pentru raspuns!

.
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 18:19, 3 Martie 2014
Aveţi două soluţii. Fie achitaţi cota parte din drum, devenind coproprietar, fie utilizaţi cealaltă cale de acces, cu un drept de trecere peste parcela care va ramîne după desprinderea parcelei dumneavoastră de 1000 mp. În această din urmă variantă, cel care vă va da dreptul de servitute este actualul proprietar al parcelei care urmează a fi dezmembrate în vederea vînzării către dumneavoastră a parcelei pe care vreţi să o cumpăraţi.

Topograful va trebui să facă parcelarea în oricare dintre cele două variante.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Speþa cristi7777 cristi7777 Buna ziua, Am incercat sa reproduc intr-un desen parcelarea terenului. Parcela B nu o sa aiba iesire la drum public-acesta parcela vreau sa o vand. ... (vezi toată discuția)
Lungime front stradal cand este si servitute Sebss Sebss Buna ziua, Am o intrebare la care nu gasesc raspuns oricat as cauta in forum. Urmeaza sa achizitionez o parcela de 600mp. Parcela momentan nu are in CF ... (vezi toată discuția)
Autorizatie constructie pe un teren cu unica deschidere un drum de servitute madalinaiftime madalinaiftime Buna seara, Intrebarea mea ar fi:se poate diviza o gradina a carei parte din spate are iesire pe un drum de servitute?practic terenul ar fi inconjurat din ... (vezi toată discuția)