avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de invaliditate pentru o persoana de 20 de ani
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de invaliditate pentru o persoana de 20 de ani

Am un copil in varsta de 20 ani cu handicap grav,grad 1,am facut un dosar la casa de pensie pentru a primi pensie de incapacitate de munca,am depus dosarul si mi-au spus ca din luna viitoare o sa primeasca pensia in cuantum de 350(3.500.000 vechi),cum se calculeaza aceasta pensie ? este in functie de grad si daca da, care este metoda de calcul,mi-au zis ca se acorda pensia minima.este cumva procent din valoarea punctului de pensie?,multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: aly99 , utilizator 19:22, 4 Martie 2014
1. Denumirea corecta este pensie de invaliditate.

2. Nu ati spus daca copilul dvs. are vreo perioada de cotizare la pensie (vechime in munca) si cat.

3. - Este mai complicat de explicat cum se calculeaza pensia dar daca nu are stagiu de cotizare la pensie este posibil ca pensia sa fie foarte mica.
- Cand veti primi decizia de pensionare veti vedea acolo cat este pensia.
- Daca ea este mai mica decat 350 lei va primi 350 lei, prin completare de la bugetul de stat.

4. Pensia de invaliditate se poate cumula cu indemnizatia de handicap.
Ultima modificare: Vineri, 17 Ianuarie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Neavand stagiu de cotizare, pensia de invaliditate va avea valoarea pensiei sociale minime garantate, adica 350 lei.


OUG nr.6/2009:
Art. 2
(1) - Beneficiază de pensia socială minimă garantată pensionarii sistemului public de pensii cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub nivelul pensiei sociale minime garantate.


Puteti solicita, pe langa pensie, si indemnizatie de insotitor.

Legea nr.263/2010:
ART. 77
(1) Pensionarii de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate au dreptul, în afara pensiei, la o indemnizaţie pentru însoţitor, în cuantum fix.
(2) Cuantumul indemnizaţiei pentru însoţitor reprezintă 80% din valoarea unui punct de pensie, stabilită în condiţiile legii.
(3) Indemnizaţia pentru însoţitor se suportă de la bugetul de stat.

Am primit decizia ,-pensie de asigurari sociale 1 lei
- indemnizatie pentru insotitor 633 lei

total drepturi 634 lei


Indemnizatia de insotitor o primesc de la Primarie,de ce se face referire la indemnizatia de insotitor daca eu o primesc de la Primarie si acolo doresc sa ramana in continuare,m-a asigurat ca drepturile pe care le primesc o sa le primesc in continuare(Primarie),si de la casa de pensie 350 lei pensia minima........

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de invaliditate gradul i Ganna Ganna Buna seara. Am inteles ca dupa noua lege intrata in vigoare la 1 aprilie 2013, pensia de invaliditate se acorda indiferent de stagiul realizat. Dupa aceasta ... (vezi toată discuția)
60 lei pensie de invaliditate dupa aproape 10 ani lucrati ancamaria1000 ancamaria1000 Am intrat in comisia de expertiza medicala in 12 mai 2014 si ca urmare a deciziei medicale am intrat in gradul doi de invaliditate.Drept urmare,m-am prezentat ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata - caz de dizabilitate - handicap preexistent tarabuzan tarabuzan Bun gasit. Sunt nascut in decembrie 1976, angajat din mai 2006, fara intreruperi, cu salariu minim pe economie. Am o dizabilitate – grad 2, accentuat, din ... (vezi toată discuția)