avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1786 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis suspendat, eu sunt plecat din tara
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis suspendat, eu sunt plecat din tara

Pe scurt, sunt plecat din tara de ceva mai bine de un an in UK. Mai ieri tocmai am primit o instiintare acasa in Romania, prin care sunt anuntat sa predau permisul in 5 zile, etc. in urma unui proces din 2011, definitivat irevocabil in oct 2013 (fara sa am la cunostiinta desigur, adaugand alte 30 de zile la cele 60 initial, ajungand la un total de 120 cu nepredarea in 5 zile...

Intrebarile mele ar fi urmatoarele:
- In afara de aceea majorare de 30 zile pentru nepredare la timp, se mai aplica vreo sanctiune? (nu ma refer daca as fi prins conducand, ci pur si simplu nepredat)
- Pot sa conduc in UK in continuare sau suspendarea e in vigoare si aici?

Precizez ca am trecut peste multe cazuri, dar nu am reusit sa gasesc un raspuns clar la cele 2 intrebari, de aceea sper ca cineva sa ma poata lamuri.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Kix2 , utilizator 20:43, 8 Octombrie 2017
Interdictia privezte doar teritoriul Romaniei.
Ultima modificare: Duminică, 2 Februarie 2014
Admin, administrator
In instiintarea pe care ati primit-o se specifica si data de la care vi se suspenda, pe o perioada de 120 de zile, dreptul de a conduce? Pentru ca, in acest caz, veti putea conduce si in Romania, dupa expirarea suspendarii, nu este necesar sa predati permisul.
Perioada de suspendare este considerata efectuata atunci cand permisul este predat politiei. Daca se afla in posesia conducatorului auto nu se poate considera ca suspendarea a fost efectuata.
Predarea permisului este o obligatie si nu o optiune.
Altfel toata lumea ar pastra permisul in vitrina iar instiintarile nu ar mai avea rost.
Din moment ce in registrul de evidenta al politiei permisul apare suspendat cum va fi "stearsa" suspendarea din registru daca conducatorul auto nu se prezinta la politie? Nu cred ca din propria initiativa a politiei!
La o verificare in trafic se poate constata ca in baza de date permisul figureaza ca fiind suspendat, prin urmare se retine permisul, se elibereaza dovada fara drept de circulatie si se intocmeste dosar penal, in urma unei hotarari judecatoresti definitive permisul se va anula.

Art.118. -
(4) În termen de 15 zile de la data pronunţării hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, contravenientul este obligat să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă pentru a preda permisul de conducere. –

Art. 209. –
(3) Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule opereaza în ziua urmatoare celei în care a fost predat permisul de conducere sau, dupa caz, a expirat termenul de predare a acestuia.
In instiintare era specificată data la care incepe suspendarea (8 Feb) si faptul ca va fi suspendat pe 90 de zile. Faptul ca nu-l pot preda, adauga alte 30 de zile.

Am primit si un raspuns de la europa.eu

Dear Mr Boros,

Thank you for this enquiry. As you will already know, the EU comprises an area in which the free movement of EU nationals is ensured. This freedom of movement is supported by rules which provide for the mutual recognition of driving licences. These rules are set out in Directive 2006/126/EC. You can find out more about this Directive at the following website:

[ link extern ]

In outline, the rules provide that you are entitled to exchange you Romanian driving licence to a UK licence provided that you are "normally resident" in the UK.

Your case falls in a strange gap, as your disqualification only occurred after you had exchanged your licence. As a result, the disqualification appears to have affected your old licence. The UK authorities, DVLA, should have checked the validity of your licence (at the time of its exchange) and returned your old licence to the authorities of Romania.

On the other hand, the rules require that the UK should not recognise the validity of a Romanian driving licence which is restricted in Romania. You cannot return your old licence if you do not have it, and you should not return your UK licence to Romania.

There is a system of information exchange between the authorities of the member states. You should contact the DVLA in order to confirm your position. The DVLA can then liaise with the Romanian authorities in order to ensure that you are not further penalised the next time that you drive in Romania.
Dle Cyan, textele citate de dvs sunt corecte.
Art. 118 prevede obligatia predarii permisului, sub sanctiunea majorarii cu 30 de zile a termenului de suspendare. La art. 209, dupa textul pe care l-ati boldit, urmeaza urmatoarele: „sau, dupa caz, a expirat termenul de predare a acestuia”.
Asadar, legiuitorul a prevazut si situatia in care conducatorul auto nu preda permisul (fie pentru ca nu poate sau nu vrea), stabilind atat termenul de la care devine efectiva suspendarea cat si sanctiunea pentru nepredare.

Nu l-am intrebat intamplator pe initiator daca in adresa este prevazuta data de la care ii este suspendat efectiv dreptul de a conduce, ci pentru ca m-am aflat in aceeasi situatie in urma cu 2 ani, singura diferenta fiind ca mie mi-a fost suspendat direct pe 120 de zile, procesul fiind din 2007. Am intrebat diversi politisti rutieri iar raspunsurile au fost contradictorii, astfel ca am decis sa pastrez permisul, iar la sfarsitul perioadei de suspendare am inceput sa conduc. La prima oprire in trafic, politistul mi-a comunicat ca va trebui sa imi „validez” permisul la Politia rutiera Constanta, intrucat apare in sistem ca a fost suspendat, ceea ce am si facut atunci cand am avut ocazia.

Dle DarXyde, veti avea dreptul de a conduce in Romania incepand cu data de 8 iunie.
Ultima modificare: Duminică, 2 Februarie 2014
silviu_n, utilizator

Alte discuții în legătură

Permis suspendat în românia perioada 150 de zile Magualex00 Magualex00 Buna seara,in data de 1.5.2013 am condus mașina în localitate cu viteza de 120 de km/h.am depus contestație iar astăzi data de 7.6.2017. am primit acasă o ... (vezi toată discuția)
Incepere suspendare carnet conducere ionut simion ionut simion Buna ziua, Va rog sa ma ajutati sa inteleg mai bine cand incepe perioada de suspendare a valabilitatii carnetului de conducere. Deci sentinta definitiva, ... (vezi toată discuția)
Contestatie pierduta SergiuCluj SergiuCluj buna seara domnilor si doamnelor! Am si eu o mica nelamurire asupra legii si actualizarea deciziilor instantelor in baza de data, a politiei rutiere in cazul ... (vezi toată discuția)