Recent am aflat ca cel putin o data pe luna va trebui sa fac o tura de 24 ore dupa care mi se va da o zi libera.
Contractul meu de munca prevede 8 ore pe zi, dar datorita unor probleme fiecare angajat va face prin rotatie o tura de 24 h. Adica vii la serv la 8, programul normal se termina la 16 si ramai pana a doua zi la 8 dim. Dupa care a doua zi intri iar la program normal. Este legala o asemenea masura?
Fiind vorba de MApN aveti niste regulamente mai stricte decat in civilie. Masuri de reducere a cheltuielilor s-au luat peste tot, in toate sectoarele de activitate, de stat sau private. Si cine sa plateasca aceste masuri? Cei mai "mici".
Pana acum cine facea aceasta sarcina?
Daca este o singura data pe luna si pentru o perioada determinata nu cred ca este asa de greu de suportat. Cred ca neplacerea dvs. vine de la faptul ca nu fac si sefii aceasta activitate. Ati mai vazut sefi sa faca ce nu le place?
Buna sa va fie ziua!
Eu sunt agent de paza si va pot spune ca se fac abuzuri grosolane:
-Suntem pusi sa lucram 24/24 fara a ni se mai cere vreo aprobare! Am lucrat asa toate sarbatorile de An Nou! Acum sunt la un alt obiectiv si (pe motiv ca nu sunt oameni-unul a intrat in concediu-"si doar nu se va angaja unul pentru 1 luna") lucrez acum 24 cu 24. Va dati seama ce stres,oboseala ,uzura fizica si psihica voi avea la sfarsitul lunii? Si in mod sigur NU voi lua decat 30-40 de lei in plus la salariu...Nu se platesc orele pentru sarbatori legale(nu se vede) si nu ne dam seama daca de platesc orele de noapte.Nu se dau fluturase si deci nici nu stim ce pontaje ajung la contabilitate...Se plateste oare CAS-ul? Nu stim! Ba am inteles ca la 12 ore ni se scad 1,5 ore pauza de masa,iar la 24 de ore ni se scad 3 ore! Sunt posturi care sunt in afara orasului la cca.6 km. si nu ni se asigura ,acum macar pe timp de iarna, transportul la post... Si in ultimul timp a devenit un obicei,in caz ca iti ceri drepturile , sa ti se spuna cu nonsalanta:"Daca nu iti convine,vino cu demisia!"
-Nimeni nu controleaza firmele de paza din punct de vedere a planificarilor agentilor(la programul de lucru ma refer),nimeni nu poate calcula odihna celui care intra in serviciu,Politia NU intervine cu nimic,doar stie sa ne controleze pe posturi cautand chichite mereu...ITM-ul daca vine in control se afla mereu cu cca.o saptamana inainte...relatiile din sistem sunt atat apropiate incat deja la controale totul e in regula.Cu angajatii insa, nu sta nimeni de vorba.
-Am ajuns sa fim ,la noi in tara,sclavii celor cu relatii.Trebuie spus ca frica de a pierde locul de munca este acuta si cei mai multi dintre angajati indura astfel de abuzuri...Pana cand insa? Pana vor cadea fizic si psihic...Si daca mai adaugam si asa zisa criza ...deja suntem bolnavi...
-Mai este o "chestie" in contabilitate care ne face sa luam acelasi salariu chiar daca lucram peste 220 de ore lunar!Faptul ca se ia salariul si se imparte la orele de munca si ne rezulta plata pe ora foarte mica.Acest calcul se facea si pe vremea impuscatului si nu s-a schimbat nici acum dupa 20 de ani de la revolutie.Acest lucru convine firmelor(de paza-in cazul meu)pentru ca poti lucra si 330 de ore si tot salariul ala il iei.Daca s-ar calcula orele suplimentare,orele de noapte si ar da si zile libere ,ar trebui sa-ti plateasca salariul normal si sa aiba si mai multi salariati.
-Va rog sa-mi raspundeti in particular pe pagina mea . Nu-mi trimite-ti,va rog,,citate din Codul Muncii ca-l stiu aprope pe de rost. Poate daca au mai fost facute schimbari in ultimul timp(3 luni).Dati-mi daca vreti,va rog,sfaturi "parintesti".
-Va rog sa-mi raspundeti punctual (sper ca nu va solicit prea mult...)
-Am ajuns la saturatie si nu stiu ce sa mai fac pentru a reusi sa ajung la linia de plutire.Stresul cu serviciul,viata de zi cu zi,politicienii de toate culorile ma doboara .Va multumesc anticipat.